Ο Μητσοτάκης με «λυμένα φρένα» υπέρ Τραμπ γυρεύοντας λίγα «ψίχουλα αγάπης»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρείχε όλη τη στήριξή του στον Τραμπ για την άκρως αμφιλεγόμενη δολοφονία Σουλεϊμανί με την ελπίδα να ξεκλέψει μισή δήλωση στήριξης για την Ελλάδα. Αλλά φευ...

EK Trump Mitsotakis

Την αμέριστη στήριξή του στην αμερικανική επιθετική ενέργεια που άναψε το φυτίλι στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στο Ιράν και το Ιράκ, έσπευσε να παρέχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν τη συνάντηση που είχε χθες με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε δημόσια συνέντευξή του στο αμερικανικό think tank Atlantic Council, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε πίσω του κάθε έννοια διπλωματίας και τήρησης αποστάσεων και… «έβαλε το χέρι του στη φωτιά» για την πολύ αμφιλεγόμενη κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ (ακόμη και εντός των ΗΠΑ) που σύμφωνα με πολλούς αναλυτές κινείται στα όρια της διεθνούς νομιμότητας, ενώ κατηγορείται ότι την έκανε προκειμένου να αποσυμπιεστεί ο ίδιος από την εσωτερική πίεση που δέχεται η προεδρεία λόγω της παραπομπής του.

Ο πρωθυπουργός λοιπόν ρωτήθηκε για το πώς βλέπει η Ελλάδα την αμερικανική επίθεση που οδήγησε στην εξουδετέρωση του Σουλεϊμανί και το αν ο ίδιος θα εισφέρει την οπτική του για το θέμα στη συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο:

«Μπορείτε μας δώσετε την οπτική της Αθήνας; Η Ελλάδα ιστορικά έχει πολύ ισχυρούς δεσμούς σε όλη τη Μέση Ανατολή. Πώς βλέπετε αυτά που γίνονται στο Ιράκ και το Ιράν; Τι σημαίνει για την Ελλάδα; Τι φέρνετε εσείς στον πρόεδρο Τραμπ σε αυτό το θεμα;», ρωτά ο εκπρόσωπος του Atlantic Council.

Αν μπορούσε να απαντήσει «τίποτα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον θα το έκανε για να τελειώνει με το θέμα.

Ο πρωθυπουργός, αντί να τηρήσει μια διπλωματική στάση όπως έκανε η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών για το θέμα, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα στηρίζει απόλυτα τις ΗΠΑ στο θέμα της δολοφονίας του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, «κόβοντας» κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Με χαμόγελο λοιπόν, και μάλλον με την πεποίθηση ότι αν δώσει την απόλυτη στήριξή του, τότε ίσως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ να του έδινε αργότερα έστω και ένα ψίχουλο στήριξης για τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός έσπευσε να απαντήσει:

«Πρώτα απ’ όλα είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ. Άρα στηρίζουμε τους συμμάχους μας σε δύσκολες στιγμές. Καταλαβαίνω ότι η συγκεκριμένη απόφαση που είναι μια απόφαση που ελήφθη λαμβάνοντας υπ’ όψη τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ και στηρίζουμε αυτή την απόφαση. Την ίδια στιγμή πρέπει κανείς να γνωρίζει ότι υπάρχει ανησυχία στην περιοχή. Ευρύτερη ανησυχία για μια πιθανή κλιμάκωση και νομίζω ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες. Μια πιο ξεκάθαρη δήλωση: Έγιναν (προσπάθειες) από τις ΗΠΑ για τις κόκκινες γραμμές της και για κινήσεις που θα αποκλιμάκωναν την ένταση και ελπίζω ότι αυτό το μήνυμα θα το λάβουν όλοι. Ναι, είχαμε και έχουμε στενούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο όμως και θεωρούμε τους εαυτούς μας ειλικρινή διαμεσολαβητή στην περιοχή, όμως δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και που ανήκουμε γεωπολιτικά».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη (το επίμαχο απόσπασμα στο 1:39:45)

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Γαλλία, όσο και η Γερμανία τήρησαν τις απαραίτητες αποστάσεις από την αμερικανική επιθετική κίνηση, παρά το αναντίρρητο γεγονός ότι και οι δύο χώρες είναι ισχυροί σύμμαχοι των ΗΠΑ. Μάλιστα η Γερμανία φαίνεται ότι θα επιδιώξει απευθείας συνομιλίες με την ιρανική ηγεσία σε μια προσπάθεια να μην κλιμακωθεί περισσότερο η ένταση, ενώ μόνο η Βρετανία (και πλέον η Ελλάδα) στηρίζουν χωρίς αστερίσκους τις αμερικανικές επιθετικές κινήσεις

Το αν τελικά η στήριξη Μητσοτάκη απέδωσε καρπούς το είδαμε ολοκάθαρα στη συνομιλία Μητσοτάκη – Τραμπ που μεταδόθηκε και στην κοινή συνέντευξη τύπου που… δεν έγινε ποτέ.

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.