Ο Μητσοτάκης “Ηρακλής” και Ανταίος …… ποιός (;)

Είναι γνωστός ο μύθος. Ο Αλκείδης εγγονός του Αλκαίου ο μετέπειτα μετονομασθείς ως Ηρακλής, ο δολοφόνος συζύγου, τέκνων και ανηψιών προκειμένου να εξιλεωθεί ανέλαβε να εκτελέσει τους δώδεκα άθλους που του ανέθεσε ο βασιλιάς Ευρυσθέας

Mitsotakis

 Σ’ έναν από τους άθλους του αναφέρεται ο τρόπος με τον οποίο κατάφερε να νικήσει το γίγαντα Ανταίο, γιό του Ποσειδώνα και της Γης από την οποία έπαιρνε τεράστια δύναμη ο γυιός της πατώντας πάνω της. Ο Ηρακλής σκότωσε τον Ανταίο σηκώνοντάς τον στον αέρα ώστε να κόψει κάθε επαφή του αντιπάλου του από τη μητέρα Γη. Πονηρός ο Ηρακλάκιας!!! Την πάτησε ο Ανταίος (ο κατευθείαν ενάντιος, ο εγερθείς εναντίον κάποιου, σύμφωνα με τα λεξικά), ο οποίος δεν φρόντισε να ΜΗ ξεκοπεί από την τροφοδότρα μάνα Γη.

Κάθε μύθος επιδέχεται μια αλληγορική διήγηση προς γνώση και συμμόρφωση. Θα επιχειρήσουμε μια σύγχρονη ματιά με αφορμή την ύβριν της ανακήρυξης του Μητσοτάκη ως σύγχρονου “Ηρακλή” από τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ της δεξιάς.

Ας αποδώσουμε ρόλους:

– Ηρακλής: ο γνωστός και μη εξαιρετέος
– Ευρυσθέας: η κυρίαρχη μεγαλοαστική τάξη.
– Μάνα Γη: ο λαός, η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι απόμαχοι της δουλειάς.
– Ανταίος, ποιός ;;

Ο Μητσοτάκης – “Ηρακλής”, εξυπηρετεί σήμερα πολιτικά, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης, της κρατικοδίαιτης, παρασιτικής, διαπλεκόμενης ολιγαρχίας του πλούτου, τον Ευρυσθέα του μύθου. Φροντίζει να θωρακίσει τη διαιώνιση του συστήματος με κάθε τρόπο:

– Σε πολιτικό επίπεδο συσπειρώνει γύρω του ακροδεξιά στοιχεία (συνεργάτες της χούντας, εθνικιστές, μισαλλόδοξους, ρατσιστές, θρησκόληπτους, ρεβανσιστές, αντικομμουνιστές). Ο “Ηρακλής” τους, συγκεντρώνει στην αυλή του όλη την κόπρο του Αυγεία. 

 – Σε θεσμικό επίπεδο θωρακίζει το κράτος της δεξιάς συμμορφούμενος “προς τας υποδείξεις” των αφεντικών του. Υλοποιεί την ατζέντα του ΣΕΒ, ενισχύει το αστυνομικό κράτος, καταργεί ή περιορίζει εργατικά δικαιώματα και κοινωνικές κατακτήσεις (συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, συνδικαλιστικές ελευθερίες). Επιτίθεται στη δημόσια παιδεία ενισχύοντας τους επιχειρηματίες – σχολάρχες της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Παρά τα ταρατατζούμ και τις ευχαριστίες στους “ήρωες” της δημόσιας υγείας στη μάχη της πανδημίας του κορονοϊού, αρνείται να ενισχύσει το ΕΣΥ και να υλοποιήσει τις προτάσεις των γιατρών και νοσηλευτών.

 – Σε οικονομικό επίπεδο φροντίζει για την εξαθλίωση των εργαζομένων (μειώνει κατά 20% τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, επιδοτεί την επισφάλεια, την ανεργία και όχι την εργασία, οδηγεί χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε μόνιμο λουκέτο και την οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση με πρόσχημα την πανδημία). Ροκανίζει τα αποθεματικά του κράτους σε αδιαφανείς δοσοληψίες – σκάνδαλα αναθέσεων έργων, προμηθειών και μυστικών κονδυλίων (σκοιλ ελικικου, τουριστική “προβολή”, λίστα Πέτσα, εργολαβίες σε δομές προσφύγων, προσλήψεις ημετέρων, αναθέσεις “έργων” χωρίς διαγωνισμό).

– Αν κάπου είναι άριστος -χωρίς εισαγωγικά- είναι στο επικοινωνιακό επίπεδο. Ήταν
ειλικρινής όταν έλεγε “με ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία”!!! Φροντίζει να ενισχύει τη διαπλοκή με τους βαρώνους – καναλάρχες – (τους νταβατζήδες της εξουσίας κατά τον πρώην πρωθυπουργό της παράταξής του). Τους μπουκώνει με κρατικό χρήμα και διευκολύνσεις και του το ανταποδίδουν με επικοινωνιακή, και όχι μόνο, στήριξη.

Προπαγάνδα, ενημέρωση – μονοπώλιο υπέρ του “Ηρακλή”. Υποβάθμιση κάθε αντιπολιτευόμενης φωνής, απαξίωση των διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων των εργαζομένων και της νεολαίας, προβολή του καθωσπρεπισμού και της συμμόρφωσης προς την έννομη τάξη, την ησυχία, την κοινωνική γαλήνη των κυρ-Παντελίδων, την ιδιώτευση (“ποτέ δεν κερδήθηκε κάτι με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις” διακηρύσσει ο ΣΚΑΪ)!!! Αυτό ακριβώς επιδιώκουν. Την ιδιώτευση. Την αδράνεια των πολλών για να κοιμούνται ήσυχοι οι λίγοι και χορτασμένοι, για να μακροημερεύει το σύστημα της ακραίας νεοφιλελεύθερης εκμετάλλευσης. Γιατί ξέρουν ότι αν οι πολλοί “ξυπνήσουν, μονομιάς θά’ρθει ανάποδα ο ντουνιάς”.

Οι πολλοί είναι η ΓΗ του μύθου. Είναι αυτοί που χρειάζονται τον Ανταίο. Τον γειωμένο Ανταίο που ΔΕΝ θα επιτρέψει στον σύγχρονο “Ηρακλή” με τους κρατικούς και παραθεσμικούς μηχανισμούς του να τον ξεκόψουν από τους πολλούς. 

Τον Ανταίο που θα ανατρέψει τον μύθο. Τον Ανταίο της πληθυντικής Αριστεράς των αγώνων για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία. Της Αριστεράς των κινημάτων για δημοκρατία, κοινωνικά δικαιώματα, ισονομία και ισοπολιτεία, για διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία, για παιδεία – ψωμί – ελευθερία. Της Αριστεράς της ταξικής μεροληψίας υπέρ των πολλών, της επιστημονικής θεώρησης και ανάλυσης της σύγχρονης εποχής και των αναγκών της.

Τον Ανταίο των δημοκρατικών πολιτών και σχηματισμών που αντιδρούν στην ορμπανοποίηση, στον εκμαυλισμό της πολιτικής και στην ελαύνουσα νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Τον Ανταίο των οραματικών μειοψηφιών που γράφουν ιστορία αν μπορέσουν να συνεγείρουν τους πολλούς στον αγώνα για μια καλύτερη, δικαιότερη ζωή…..

Ο αποκλεισμένος από τα ΜΜΕ της διαπλοκής Ανταίος ας φροντίσει να μη χάσει την επαφή του με τη ΓΗ και τους ανθρώπους της, στο δρόμο, στη γειτονιά, στους τόπους δουλειάς, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χωράφι, στο καφενείο της πόλης και του χωριού, στις πλατείες, στο δημόσιο και ιδιωτικό χώρο. Ο γειωμένος Ανταίος που θα βρίσκεται δίπλα τους στις ήττες αλλά και στις νίκες του μέλλοντος …

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…