Ο Μητσοτάκης δεν κατάφερε να πείσει ούτε… τον Καλύβα – Πώς ο καθηγητής «ξήλωσε» όλο το αφήγημα για τα Γλυπτά

Δεν μας συμφέρει η πολιτικοποίηση του θέματος των Γλυπτών στη Βρετανία, τονίζει ο Στάθης Καλύβας

μητσοτακης καλυβας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα σε ένα απόγευμα κατάφερε να φάει ένα επικό άκυρο από τον Σούνακ και να τερματίσει βίαια κάθε γόνιμη συζήτηση για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Ωστόσο ο ίδιος και το «σινάφι» του υποστηρίζουν πως η Ελλάδα νίκησε, ο Πρωθυπουργός θριάμβευσε και άλλα τέτοια αστεία.

«Επέστρεψα χθες από το Λονδίνο. Γνωρίζετε φυσικά για το ατυχές γεγονός της ακύρωσης της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογο μου. Πρώτη παρατήρηση, δεν θα επηρεάσει το γεγονός τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου. Σχέσεις με σημαντικό ιστορικό βάθος.

Είχε μία θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης. Απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα παγκοσμίως το δίκαιο αίτημά της Ελλάδος για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα», δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα ο Μητσοτάκης σε συνάντηση τμε την πρόεδρο της δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Δυστυχώς όμως για την κυβέρνηση ο καθηγητής της Οξφόρδης Στάθης Καλύβας – που δεν τον λες και πολέμιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη- έχει άλλη άποψη.  Ο Σ. Καλύβας σημείωνει πως η συγκεκριμένη εξέλιξη καθώς και η κλιμάκωση που επιδιώκει το επιτελείο Μητσοτάκη σίγουρα δεν ευννοούν τα εθνικά συμφέροντα.

Για την ακρίβεια ο καθηγητής εννοεί πως ο πρωθυπουργός ουσιαστικά παίζει το παιχνίδι του Ρίσι Σουνάκ…

Την ώρα που οι Βρετανοί θέλουν να τιμωρήσουν το Συντηρητικό Κόμμα για την οικονομική του πολιτική, η άρνηση του βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο, δεν μπορεί παρά να έχει στόχο την εσωτερική πολιτική κατανάλωση, εκτιμά ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Στάθης Ν. Καλύβας αλλά παράλληλα εφιστά την προσοχή:

Δεν θέλουμε να διχάσουμε τους Βρετανούς, δεν θέλουμε διελκυστίνδα πολιτικά επικίνδυνη που δεν μας συμφέρει. Yπάρχει κίνδυνος αυτού του είδους τα ζητήματα να πολιτικοποιηθούν πολύ έντονα σε ένα διχαστικό, πολιτικό και τοξικό περιβάλλον.

Το θέμα φυσικά δεν απασχόλησε τη βρετανική κοινή γνώμη, αλλά συζητήθηκε πάρα πολύ στους δημοσιογραφικούς και πολιτικούς κύκλους, ακριβώς γιατί ήταν μια τόσο ασυνήθιστη ενέργεια. Την κρίνω ως παρέμβαση με στόχο εσωτερική πολιτική κατανάλωση από μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει πολιτικές δυσκολίες και αναζητεί αντιπερισπασμούς. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θεωρήθηκε φαντάζομαι, ότι μπορεί να θυσιάσουν τη διπλωματική παράδοση», είπε ο καθηγητής της Οξφόρδης.

Στην παρατήρηση ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη Μεγάλη Βρετανία είναι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα , ο Στάθης Καλύβας μιλώντας στην ΕΡΤ απάντησε ότι:

«Μπορεί να υπάρχει μια πλειοψηφία, αλλά υπάρχει και ένα κομμάτι συντηρητικών ψηφοφόρων που αυτή τη στιγμή είναι απογοητευμένοι από το συντηρητικό κόμμα, οι οποίοι ενδεχομένως μπορεί να μην εμφανιστούν να ψηφίσουν.

Και η σκέψη που κάνουν, είναι ότι ενδεχομένως φέρνοντας στην επιφάνεια θέματα όπως αυτό των γλυπτών του Παρθενώνα και άλλα πολιτισμικά θέματα, ουσιαστικά θα τους τσιγκλίσουν συναισθηματικά, έτσι ώστε να ταυτιστούν πάλι με το Συντηρητικό κόμμα, το οποίο θέλουν να τιμωρήσουν για την οικονομική του πολιτική».

«Το θέμα των Γλυπτών είναι θέμα που αν αναδειχθεί, έχει τη δυνατότητα να διχάσει κι αυτός είναι κίνδυνος για εμάς.
έχει δημιουργηθεί ένα είδος διχασμού γύρω από θέματα πολιτισμού. Από τη μία υπάρχουν αυτοί που κατηγορούν ουσιαστικά το αποικιοκρατικό παρελθόν της Μεγάλης Βρετανίας.

Θεωρούν ότι ό, τι έκανε η Βρετανία πριν το 1950, πριν το 1960, ήταν λάθος, ότι πρέπει να επιστρέψει τα πάντα και πρέπει να αρχίσει να πληρώνει ενδεχομένως και κάποια οικονομικά ποσά στις χώρες εκείνες στις οποίες έδρασε αποικιοκρατικά. Αυτό το πράγμα λέγεται με πολύ έντονο συναισθηματισμό και αυτό δημιουργεί μια μεγάλη αντίδραση σε μία πιο συντηρητική μερίδα του κοινού, η οποία θεωρεί ότι ουσιαστικά θίγεται όλο το ιστορικό παρελθόν της Βρετανίας και υπάρχει προσπάθεια να καταστραφεί η ιστορία.

Δεν θέλουμε ως Ελλάδα να μπούμε σε αυτή τη διελκυστίνδα, την οποία θεωρώ πολιτικά επικίνδυνη και δεν μας συμφέρει. Πρέπει να είμαστε στόχοπροσηλωμένοι στο τι μας συμφέρει και τι θέλουμε να καταφέρουμε», τόνισε ο Στάθης Καλύβας.

Πάτρα: Απολογούνται οι κατηγορούμενοι που διακινούσαν ναρκωτικά σε σχολεία – Ελεύθερος ο 19χρονος (video)

πατρα σχολειο

Πάτρα: Απολογούνται οι κατηγορούμενοι που διακινούσαν ναρκωτικά σε σχολεία – Ελεύθερος ο 19χρονος (video)

Φοβισμένοι οι ανήλικοι – Δίνουν πληροφορίες με το σταγονόμετρο

Εβγαλε είδηση το Ρομπότ Σοφία: «Αυτόνομο κρατίδιο θα μπορούσε να ειναι η Κρήτη»

σοφια

Εβγαλε είδηση το Ρομπότ Σοφία: «Αυτόνομο κρατίδιο θα μπορούσε να ειναι η Κρήτη»

Θεωρείται τοπιο διάσημο κατασκεύασμα της τεχνητής νοημοσύνης αλλά...μάλλον είπε κάτι που κυοφορείται χρόνια στην Κρήτη

«Καμπανάκι» του ΕΟΦ που διαφημίζεται για τους πόνους των αρθρώσεων -«Μην το χρησιμοποιήσετε»

eof

«Καμπανάκι» του ΕΟΦ που διαφημίζεται για τους πόνους των αρθρώσεων -«Μην το χρησιμοποιήσετε»

Το σκεύασμα αυτό δεν είναι εγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν και ως εκ τούτου δεν έχει αξιολογηθεί…