Newsroom

Newsroom

"O Μίτος της Αριάν": Ένα ονειρικό ταξίδι μέχρι τη Μασσαλία

Ρομπέρ Γκεντιγκιάν

o mitos tis arian

O Ρομπέρ Γκεντιγκιάν επιστρέφει με το δέκατο όγδοο φιλμ της καριέρας του μετά την πετυχημένη ταινία “Τα Χιόνια του Κιλμάντζαρο”. Ο “Μίτος της Αριάν” μας μεταφέρει σε έναν κόσμο που η φαντασία μπλέκεται με την πραγματικότητα, και μας ταξιδεύει σε τοπία με θαλασσινά νερά, ντυμένα με υπέροχες μουσικές πινελιές. Το θέμα της μοναξιάς, της εσωτερικής αναζήτησης και της κρίσης ηλικίας όταν η νεότητα φεύγει από το προσκήνιο, κυριαρχεί σε αρκετές ταινίες του γαλλικού κινηματογράφου. Παιχνιδιάρικο και ζωηρό στην αρχή του, δεν ξεφεύγει από ένα λίγο ξεπερασμένο μοτίβο στη συνέχεια, χωρίς ωστόσο να υστερεί σε συγκινήσεις και γοητευτικούς χαρακτήρες. Τα μεσογειακά τοπία και οι συμβολικές αναφορές, προσδίδουν στην ταινία το ιδιαίτερο ταπεραμέντο της. 

Η Αριάν (Αριάν Ασκαρίντ) έχει γενέθλια. Η τούρτα της είναι έτοιμη. Δεν έχει όμως κανέναν καλεσμένο. Ο σύζυγός της λείπει ταξίδι για δουλειές, ενώ τα παιδιά της είναι απορροφημένα από τις δικές τους ασχολίες. Και εκεί ξεκινάει το ταξίδι της ηρωίδας (φανταστικό ή πραγματικό δεν έχει σημασία) σε μια ηλιόλουστη περιοχή της Μασσαλίας. Εκεί θα συναντήσει έναν νεαρό που θα την οδηγήσει σε μία παραλιακή ταβέρνα, έναν ρομαντικό ιδιοκτήτη που θα την ερωτευτεί, έναν ταξιτζή με… ιδιαιτερότητες, έναν φύλακα του μουσείου φυσικής ιστορίας που κοιμάται μέσα στους δαίμονες του και μία όμορφη νεαρή πόρνη. 

Με ωριμότητα και ευαισθησία οι πρωταγωνιστές δένονται και γίνονται μία παρέα καθώς ξετυλίγεται το νήμα της ιστορίας, με στόχο να εκπληρώσει ο καθένας το προσωπικό του όνειρο προς την ολοκλήρωση. Παράλληλα, υπάρχουν αναζητήσεις γύρω από την εμπορευματοποίηση, την αποξένωση και τη σκληρή πραγματικότητα που περιβάλλει τον καπιταλιστικό κόσμο.

ο μιτος της αριαν

Καλές ερμηνείες και ολοκληρωμένη σκηνοθεσία, σε ένα φιλμ που έχει παρ’ όλα αυτά αργούς ρυθμούς σε ορισμένα σημεία και δεν αποφεύγει τους μελοδραματισμούς, πέφτοντας στην παγίδα των αναμενόμενων εκπληρώσεων που δεν εξυπηρετούν την κορύφωση. Αυτό που μας κερδίζει είναι το παιχνίδι ανάμεσα στο όνειρο και τον ρεαλισμό, αφήνοντας μας τελικά με την αμφιβολία, εάν η ηρωίδα έζησε στα αλήθεια αυτό το μαγευτικό ταξίδι ή εάν ήταν όλα προϊόν της φαντασίας της. Μια γλυκιά αναζήτηση γύρω από το νόημα της ευτυχίας (μήπως τελικά είναι στο χέρι μας να πλάσουμε τις πιο όμορφες ιστορίες), με μία ηρωίδα που δεν είναι μίζερη ούτε γλυκανάλατη, αλλά μας κερδίζει με την αισιόδοξη ματιά της πάνω στη ζωή και τη θέλησή της να ζήσει καινούργια πράγματα. 

Δείτε το τρέιλερ: 

 

 

Πληροφορίες: 

Παραγωγή: Γαλλική 

Σκηνοθεσία: Ρομπέρ Γκεντιγκιάν

Πρωταγωνιστούν: Αριάν Ασκαρίντ, Ζαν Πιέρ Νταρουσέν, Ζακ Μπουντέ, Αναΐς Ντεμουστιέ
 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…