ΘΝ

Θάνος Νασόπουλος

Ο μήνας του μέλιτος τελειώνει για τη Νέα Δημοκρατία

Κάτι παραπάνω από τρεις μήνες μετρά η Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση της χώρας. Κάποια στιγμή λοιπόν θα τελειώσει και ο μήνας του μέλιτος που διανύει με ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος, που την ανέδειξε ως αυτοδύναμη κυβέρνηση στις 7 του Ιούλη.

EK Mitsotakis 4

Τότε η Νέα Δημοκρατία παρά την επικοινωνιακή της υπεροπλία θα πρέπει να αρχίζει να παρουσιάζει και πολιτικά αποτελέσματα, γιατί με την επικοινωνία τα στομάχια δεν γεμίζουν. Όπως ακριβώς υποσχέθηκε προεκλογικά με το σχήμα “λιγότεροι φόροι, επενδύσεις, περισσότερες δουλειές” θα πρέπει να αρχίσει να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, αξιοπρεπώς αμοιβόμενες, να προσελκύει ξένες επενδύσεις και να μειώνει τους φόρους, αυξάνοντας παράλληλα το διαθέσιμο εισόδημα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. 

Είναι η οικονομία το βασικότερο μεταξύ άλλων, πεδίο, στο οποίο θα κριθεί και αυτή η κυβέρνηση και όχι η “ασφάλεια”, τα Εξάρχεια, η κατάργηση της κλήρωσης στη σημαία, αλλά ούτε και η ιστορική κωλοτούμπα στη συμφωνία των Πρεσπών. Όλα αυτά επιδρούν και κάποιες φορές πολύ σημαντικά αλλά δεν επικαθορίζουν συνήθως τη στάση της μεγάλης μερίδας της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνησή της. 

Ενδέχεται λοιπόν όταν ο μήνας του μέλιτος λήξει η κοινωνία να ενοχληθεί που η προσέλκυση επενδύσεων έγινε δανειοδότηση του Λάτση για το Ελληνικό που θα στεγάσει και τον νέο «Παρθενώνα» και συντριπτική διαγραφή χρεών στον Μαρινάκη για να αγοράσει και τη Forthnet, την ίδια στιγμή που το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο καταργεί ένα ολόκληρο πλαίσιο εργατικών δικαιωμάτων και ανοίγει τον δρόμο για μικρότερους μσιθούς στον ιδιωτικό τομέα. Μπορεί εν ολίγοις ένα κομμάτι του λαού να μην δει το “business as usual” της Δεξιάς ως επενδυτική προοπτική με θετικές κοινωνικές επιπτώσεις. Γιατί; Γιατί απλούστατα δεν πρόκειται να προκύψει η παραμικρή θετική εξέλιξη για την κοινωνία, μέσα από αυτό το μοντέλο «ανάπτυξης».

Μπορεί ακόμα να αρχίσουν να ανοίγουν στόματα για το όργιο παρεμβάσεων που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη δικαιοσύνη ώστε να κουκουλωθούν ποινικές υποθέσεις συγγενών και φίλων. Δεν είναι συμπαγές και ενιαίο πράγμα η ανθρωπογεωγραφία της ελληνικής δικαιοσύνης, οπότε παραδοσιακά αυτές οι μεθοδεύσεις έβλεπαν αργά ή γρήγορα το φως της δημοσιότητας. 

Πάντα τελειώνει ο μήνας του μέλιτος και η πραγματικότητα βγαίνει από τα περιτυλίγματα και αναδύεται ατόφια στη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων. Και όταν η οικονομία, δηλαδή οικονομική κατάσταση και δραστηριότητα των ανθρώπων, δεν πηγαίνει καλά, ο κόσμος γίνεται πιο σκληρός απέναντι και στα υπόλοιπα, τα λιγότερο σημαντικά.  

Τότε η κλίση του επιτελικού κράτους σε όλες τις πτώσεις και από όλα τα ΜΜΕ του κόσμου, δε θα είναι αρκετή για να κρύψει το γεγονός ότι το κόστος των μετακλητών σήμερα είναι πολλά εκατομμύρια μεγαλύτερο από αυτό της προηγούμενης κυβέρνησης. 

Τότε ίσως ακόμα, η κωλοτούμπα στη συμφωνία των Πρεσπών και η χυδαία αναδίπλωση σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι και το αντιπολιτευτικό όργιο που στήθηκε πάνω σε πτώματα και οικογένειες που θρηνούσαν, να αποτελέσουν και αυτά με τη σειρά τους πεδία απογοήτευσης και αποστροφής απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όταν ο κόσμος δεν δει την τσέπη του πιο γεμάτη, τη ζωή του βελτιωμένη και μια προοπτική για τα παιδιά του, θα αρχίσει και να διαφωνεί με τα ΜΜΕ που στήνουν αγιογραφίες από το πρωί μέχρι το βράδυ. Συνέβη πολύ έντονα και το 2015 αυτό, τότε που όλες οι κοινωνικές ομάδες ήσαν με το παλιό πολιτικό σύστημα αλλά ο λαός φώναζε “αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι”. Η φθορά μιας κυβέρνησης, φθείρει τα μέλη της, φθείρει όμως και όλους αυτούς που τη στηρίζουν κόντρα στην πραγματικότητα που αντικειμενικά βιώνουν οι άνθρωποι. 

Η Δεξιά από το ’81 και μετά δεν κατάφερε να συμπληρώσει ποτέ ολόκληρη κυβερνητική 4ετία. Αυτή δεν είναι προφανώς μια νομοτέλεια που θα ακολουθεί εσαεί κάθε δεξιά κυβέρνηση, αλλά μια χρήσιμη ιστορική παρατήρηση που έχει πολλά να πει για τις πρακτικές και τη νοοτροπία της ελληνικής δεξιάς όταν πιάνει την κουτάλα της εξουσίας. 

Παρότι κανείς δεν θέλει να πυροβολεί τα πόδια του και είναι δεδομένο πως και αυτή η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την κοινωνική συναίνεση γύρω από το πολιτικό της σχέδιο, δρώντας μάλιστα σε ένα ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον σαφώς πιο ευνοϊκό από ότι πέντε και έξι χρόνια πριν, το τέλος του μήνα του μέλιτος έρχεται.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

γαζα γυναικα

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

Εντεινόμενες ανησυχίες πως θα ενσκήψει λιμός που «χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο»

«Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ; : Διαψεύδει o Πρύτανης το δημοσίευμα ότι έγινε παραβίαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών (video)

ΑΠΘ1

«Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ; : Διαψεύδει o Πρύτανης το δημοσίευμα ότι έγινε παραβίαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών (video)

Απόπειρα με αλυσοπρίονο σε χώρο σχολής του ΑΠΘ που βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας σύμφωνα με δημοσίευμα.

Ρομπότ Σοφία: Η πρώτη συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση – «Δεν έχουμε επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο» (video)

Ρομπότ

Ρομπότ Σοφία: Η πρώτη συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση – «Δεν έχουμε επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο» (video)

«Είμαι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω ακριβώς τι είναι», ανέφερε το Ρομπότ…

Στο εδώλιο πρώην εισαγγελέας για χιλιάδες δικογραφίες που έκαναν… φτερά στην Κέρκυρα

δικαστηριο 3

Στο εδώλιο πρώην εισαγγελέας για χιλιάδες δικογραφίες που έκαναν… φτερά στην Κέρκυρα

1.000 περίπου δικογραφίες έτοιμες για κάψιμο είχαν βρεθεί στην αποθήκη φίλης της, ενώ άλλες στο…