Ο Μητσοτάκης κριτικάρει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά δεσμεύεται να τους πιάσει

Αντικρουόμενες απόψεις παρέθεσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας την προκαταρκτική συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, καθόσον μπορεί από τη μία να κριτικάρει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ωστόσο δεσμεύεται ρητά πως αν γίνει πρωθυπουργός θα τους φέρει εις πέρας.

58a597811dc5245c368b46f3

του Άγγελου Προβολισιάνου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση, ενώ τόνισε πως τα λεγόμενα αντίμετρα θα εφαρμοστούν μόνο στην περίπτωση που επιτευχθούν οι απαιτούμενοι στόχοι. Αυτό που δεν ανέφερε όμως ο πρόεδρος της ΝΔ είναι πως στις χώρες που κατόρθωσαν να βγουν από τον κυκεώνα των μνημονίων, αυτή ακριβώς η τακτική ακολουθείται. Δηλαδή, τίθενται στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων που πρέπει να επιτυγχάνονται για ένα συγκεκριμένο διάστημα μετά το τέλος των προγραμμάτων λιτότητας. 

«Επιθυμούσαν χρηματοδότηση χωρίς μέτρα και έφεραν μέτρα χωρίς χρηματοδότηση» είπε χαρακτηριστικά, ευθυγραμμιζόμενος με τη ρητορική του αντιπροέδρου, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος από το Φεβρουάριο έχει «καρφιτσώσει» το εν λόγω συμπέρασμα στο προφίλ του στο twitter.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε το mail Χαρδούβελη, το οποίο απλά αποτελούσε πρόταση της τότε κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, χωρίς να βρίσκει την ανάλογη αποδοχή από τους δανειστές. Μάλιστα και ο ίδιος ο κ. Χαρδούβελης είχε παραδεχτεί πρόσφατα πως το τότε success story είχε εκτροχιαστεί.

«Είναι το βαρύ τίμημα της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα. Για να μείνει στην εξουσία δέσμευσε τη χώρα σε ένα τέταρτο μνημόνιο, που φτωχοποιεί την κοινωνία και κυρίως τη μεσαία τάξη. Μένει ανοικτή η εκκρεμότητα για το τι θα γίνει μετά το καλοκαίρι του 2018 που λήγει το τρίτο μνημόνιο» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, δίχως και πάλι να συμπεριλαμβάνει στη συλλογιστική του πως η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως τα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος δεν θα εφαρμοστούν αν δεν προκύψει η παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. 

Εν συνεχεία, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε το αίτημα για εκλογές, λέγοντας πως «ο Τσίπρας τρέμει τη λαϊκή ετυμηγορία».  «Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί να αποφύγει τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας τρέμει τη λαϊκή ετυμηγορία. Είναι ο ίδιος που πήγε τρεις φορές σε εκλογές το 2015 για να νομιμοποιήσει τις επιλογές του. Τώρα τις αποφεύγει. Εμείς δεν τις φοβόμαστε, ζητήσαμε εκλογές ήδη από πέρυσι. Οι εξελίξεις μας δικαίωσαν, θα συνεχίσουμε να ζητάμε εκλογές. Η εξουσία φθείρει αυτόν που την κατέχει, στην περίπτωση της κυβέρνησης όμως φθείρει και τη χώρα» υπογράμμισε.

Σχετικά με τα όσα προβλέπονται για το 2019 και στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι το Κράτος έχει συνέχεια και όσα υπογράφονται γίνονται σεβαστά, «ως προς τους στόχους, όχι ως προς τον τρόπο επίτευξης των στόχων». Εν ολίγοις, ο κ. Μητσοτάκης δεν διαφωνεί με τους στόχους που θεσπίστηκαν μετά το πέρας του προγράμματος, αλλά με τον τρόπο που αυτοί θα επιτευχθούν…

Πέρα από την κριτική που άσκησε για την τροπολογία που αφορούσε και την ΣΕΚΑΠ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο και για «εξουσιολαγνεία» που διέπει τον κ. Τσίπρα. «Η κυβέρνηση καλλιεργεί μία εικονική πραγματικότητα με κυνισμό και αλαζονεία. Αποκρύπτουν την άγρια φορολογία, επέβαλαν μεγαλύτερη λιτότητα από αυτή που τους ζητούσαν και τώρα υπερηφανεύονται για τα πλεονάσματα ενώ παράλληλα προσφέρουν επιχειρήματα σε εκείνους που ζητούν περισσότερα μέτρα. Ετοιμάζονται να πάνε στη Βουλή για να ψηφίσουν τα μέτρα. Απορεί κανείς γιατί ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται τόσο γελαστός. Είναι η ευθυμία της εξουσίας, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση» ανέφερε.

Ο γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με τους αμέτρητους πελατειακούς διορισμούς στο Δημόσιο, κριτίκαρε την κυβέρνηση για τις προσλήψεις μετακλητών αλλά και συμβασιούχων, αφήνοντας υπόνοιες για κομματικές εξυπηρετήσεις. 

Τέλος, κατηγόρησε του Τσίπρα – Καμμένο ότι προκάλεσαν θυμηδία στην Ευρώπη με τη στάση τους στο β’ γύρο των γαλλικών εκλογών, ενώ εκείνος πριν λίγες εβδομάδες είχε συγχαρεί τον Φιγιόν για την εκλογή του ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, λέγοντας μάλιστα πως τους συνδέει η ίδια μέρα γενεθλίων! Μετά ήρθε στην επικαιρότητα το σκάνδαλο αργομισθίας που απέφερε την ήττα του δεξιού υποψηφίου και ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να συστρατευθεί με τον Μακρόν…

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

AP23317538078204

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

Επιμένει η Χαμάς ότι δεν θα δεχθεί συμφωνία που δεν θα προβλέπει ρητώς τον τερματισμό…