Ο μεταχρονολογημένος θρήνος του Κουμουτσάκου για τον "Ελευθερουδάκη"

Εντύπωση προκαλεί η θλίψη του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ για το κλείσιμο του τελευταίου βιβλιοπωλείου του γνωστού Εκδοτικού Οίκου Ελευθερουδάκης, με δεδομένο πως η αίτηση της εταιρίας για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα έγινε το 2014.

57adb5c41dc52432578b4d81

Η επιλεκτική μνήμη του Γιώργου Κουμουτσάκου εκφράστηκε μέσω Twitter, με το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας να αναρτά:

Μάλλον, ο κ. Κουμουτσάκος αγνοεί ποιο κόμμα κυβερνούσε μαζί με το ΠΑΣΟΚ τη χώρα έως και το τέλος του 2014. 

Ως γνωστόν, ο κατήφορος του κύκλου εργασιών της εταιρίας είχε ξεκινήσει πολύ πριν από τα capital controls που επικαλείται η Σοφίκα Ελευθερουδάκη σε σχετική της ανάρτηση στα social media. Ειδικότερα, το 2014 ο «Ελευθερουδάκης» μετρούσε ανοίγματα εκατομμυρίων ευρώ, – μόνο οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της άγγιζαν τα €15 εκατ. – και είχε υποβάλει αίτηση πτώχευσης και υπαγωγής στο άρθρο 99 (πλέον 106). Όταν οι εκδοτικοί οίκοι – δύσπιστοι για το αν θα πάρουν τα χρήματά τους μετά και την αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στον Πτωχευτικό Κώδικα τον Νοέμβριο του 2014 – άρχισαν να περιορίζουν δραστικά τις ροές των βιβλίων προς το ιστορικό βιβλιοπωλείο, ήταν πια θέμα χρόνου να έρθει το τέλος.

Η εκδίκαση του αιτήματος υπαγωγής της εταιρίας, που σύμφωνα με πολλούς αποτέλεσε παράδειγμα αστικής ανάπτυξης, θα γίνει εντός του Νοεμβρίου, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο για την υπαγωγή ή όχι στο 106.

Για την ιστορία, να σημειωθεί πως ο δημοσιογράφος Δημοσθένης Κούκουνας είχε αναδείξει και κάποιες άλλες επιχειρηματικές πτυχές του «Ελευθερουδάκη», οι οποίες έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της κατοχής.

«Οι Γερμανοί που έστειλε ο Γκαίμπελς στην Ελλάδα μόλις η χώρα μας κατακτήθηκε είχαν και άλλες επιτυχείς δράσεις. Συνεταιρίσθηκαν με τον Ελευθερουδάκη και τον Κάουφμαν για να ελέγξουν τη διανομή βιβλίων, ενώ ο συνεταιρισμός τους με τον Λαμπράκη εξασφάλιζε την εκτύπωση ελληνόγλωσσων και ξενόγλωσσων εφημερίδων και εντύπων» σημείωνε ο κ. Κούκουνας.