Ομπντούλιο

Ο μεγαλύτερος αγώνας του Φαν Χάαλ

O Ολλανδός ποδοσφαιρικός «αρχιτέκτονας» δίνει τη μάχη του με τον καρκίνο, ισορροπώντας ανάμεσα σε δύο κόσμους.

vangaal

Η ζωή των ανθρώπων στην κορυφή του ποδοσφαιρικού οικοδομήματος κυλά γρήγορα, διαφορετικά από των υπόλοιπων ανθρώπων. Άλλες φορές, η αποχώρησή τους από την ενεργό δράση γίνεται με τους προβολείς στραμμένους πάνω τους, άλλες στο σκοτάδι. Ο κόσμος τους γνωρίζει μέσα από την οθόνη, από τα Media, παλιάς και νέας μορφής. Σπάνια ασχολείται με άλλες πτυχές της προσωπικότητάς τους, εκτός κι αν τα Media επιλέξουν να τις προβάλλουν. Τον εμβληματικό Ολλανδό προπονητή, Λουίς Φαν Χάαλ, εδώ και πολλά χρόνια ο κόσμος μαθαίνει να συμπαθεί ή να αντιπαθεί ανάλογα με τα πεπραγμένα του στους πάγκους. Και είναι πολλά.

Από τη χρυσή γενιά του Άγιαξ και της εθνικής Ολλανδίας στα μέσα της δεκαετίας του ’90, την Μπαρτσελόνα των δύο τίτλων αλλά και της μάχης με τα ΜΜΕ και τους σταρ και την αποτυχημένη επιστροφή, το πρώτο «πείραμα» με την Εθνική Ολλανδίας και τον περιπετειώδη τρόπο αποκλεισμού από το Μουντιάλ του 2002, το πρωτάθλημα με την Άλκμααρ, το παραλίγο τρεμπλ με την Μπάγερν, την πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Μουντιάλ το 2014 και την ενδιαφέρουσα τακτική του προσέγγιση, την προσπάθεια αναδιάρθρωσης της Γιουνάιτεντ, το διάλειμμα από τους πάγκους και την επιστροφή στους «οράνιε». Στα 70 του, έχει παραστάσεις, τίτλους και πορείες αξιοζήλευτες. Θα μπορούσε σιωπηρά να αποχωρήσει, να αφοσιωθεί στην υγεία του και να κλείσει το κεφάλαιο της τεράστιας καριέρας του. Επέλεξε, όμως, να μην το κάνει. Κατάφερε να πορευτεί με την ασθένεια ως μυστικό και ακόμα και τώρα που μίλησε γι’ αυτήν, είναι έτοιμος να συνεχίσει στον πάγκο της Εθνικής Ολλανδίας για το Μουντιάλ του Κατάρ. Στην κατασκευασμένη πραγματικότητα αρκετών σταρ του ποδοσφαίρου, εκείνος απαντά με την ξεχωριστή του προσωπικότητα.

Η αποκάλυψη για τον καρκίνο

Ο Φαν Χάαλ μίλησε στο RTL TV, όπου για πρώτη φορά αποκάλυψε τη μάχη του με τον καρκίνο του προστάτη. «Πιστεύω ότι δεν το λες σε ανθρώπους που δουλεύετε μαζί, γιατί μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές και την αποφασιστικότητά τους, οπότε θεώρησα ότι δεν πρέπει να το γνωρίζουν», είπε αρχικά σχετικά με την απόφασή του να μην ενημερώσει τους παίκτες για την περιπέτεια της υγείας του, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Θα το πεις, φυσικά, στους φίλους και στους συγγενείς σου. Το γεγονός ότι δεν βγήκε τίποτα προς τα έξω, λέει αρκετά για το περιβάλλον μου. Αυτό είναι σπουδαίο». Ο Φαν Χάαλ χρειάστηκε να φεύγει στα κρυφά για να πάει στο νοσοκομείο και έπρεπε να πείθει τους ποδοσφαιριστές του ότι είναι καλά. «Σε κάθε περίοδο ως προπονητής της εθνικής, έπρεπε να φεύγω τα βράδια για να πηγαίνω στο νοσοκομείο χωρίς να το ξέρουν οι παίκτες, μέχρι τώρα, ενώ νόμιζαν ότι ήμουν υγιής. Ωστόσο, δεν είμαι».

Όσον αφορά την κατάσταση της υγείας του; «Δεν πεθαίνεις από τον καρκίνο του προστάτη, τουλάχιστον στο 90% των περιπτώσεων. Συνήθως είναι άλλα, υποκείμενα νοσήματα που σε σκοτώνουν. Αλλά εγώ είχα μια πολύ επιθετική μορφή, υποβλήθηκα 25 φορές σε θεραπεία με ακτινοβολία. Μετά πρέπει να κάνεις πολλή διαχείριση προκειμένου να προχωρήσεις με τη ζωή σου», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι του επέτρεψαν να κινηθεί με διακριτικότητα στο νοσοκομείο και του πρόσφεραν την καλύτερη δυνατή βοήθεια. Την περίοδο αυτή, γυρίζεται ταινία για τη ζωή του και ο ίδιος αποφάσισε ότι από τη στιγμή που στη ζωή δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο, είχε φτάσει η στιγμή να μιλήσει για τη δική του μάχη. Ο Φαν Χάαλ, είναι ξεκάθαρο από την πορεία και τον χαρακτήρα του, ότι δεν προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις για λόγους επικοινωνιακούς. Κι αυτό το αποδεικνύει το γεγονός ότι ξεκαθάρισε πως θα είναι στον πάγκο της ομάδας του για το Παγκόσμιο Κυπέλλου του Κατάρ, στο οποίο θα τεθεί αντιμέτωπη στους ομίλους με τους οικοδεσπότες, το Εκουαδόρ και τη Σενεγάλη. Επέλεξε να δώσει τη μάχη του ιδιωτικά, χωρίς να προσπαθήσει να αποκομίσει κάποιο όφελος κι αυτό δείχνει τον τρόπο με τον οποίο πορεύεται στη ζωή του. Είναι δεδομένος ο σεβασμός των ποδοσφαιριστών του.

Δεν μάσησε ποτέ τα λόγια του

Η εξομολόγηση του Φαν Χάαλ έφερε χιλιάδες μηνύματα στήριξης, κάποια εκ των οποίων και από τους παλιούς του συλλόγους. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγραψε στο twitter: «Όλοι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στέκονται πλήρως στο πλευρό του πρώην προπονητή μας, Λουίς Φαν Χάαλ, στη μάχη του ενάντια στον καρκίνο. Σου στέλνουμε δύναμη και κουράγιο, Λουίς». «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας στο πρώην προπονητή της Μπάρτσα, Λουίς Φαν Χάαλ, που διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη. Μείνε δυνατός Λουίς και σύντομα να γίνεις καλά», έγραψε από την πλευρά της η Μπαρτσελόνα.

Πάντως, ο Ολλανδός έχει αποδείξει πως όταν θεωρεί πως πρέπει να πει κάτι, το κάνει. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του προ ημερών, σχετικά με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. «Είναι γελοίο το ότι θα πάμε να παίξουμε σε μια χώρα, πώς το λέει η FIFA; Για να αναπτύξουμε το ποδόσφαιρο εκεί. Αυτά είναι μαλ..ιες. Αλλά δεν πειράζει, όλα έχουν να κάνουν με τα λεφτά, με εμπορικά συμφέροντα. Αυτό είναι το βασικό κίνητρο της FIFA. Γιατί θεωρείτε ότι δεν είμαι μέλος της επιτροπής της FIFA με την εμπειρία που έχω στην UEFA; Επειδή πάντα κρατούσα τις αποστάσεις μου. Δεν είναι σωστό, αλλά αυτό δεν βοηθάει τον κόσμο να ξεφορτωθεί το πρόβλημα». Πέρυσι, ως μέλος επιτροπής αξιολόγησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ, είχε τονίσει πως «Η ολλανδική Ομοσπονδία δεν ήταν ποτέ υπέρ της διεξαγωγής του Παγκόσμιου Κυπέλλου στο Κατάρ και φυσικά δεν εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι μετανάστες εργάτες». Όταν πια οι προβολείς του γηπέδου θα σβήσουν, θα πρέπει να τον θυμόμαστε και γι’ αυτά…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

THE WILDEST LANDING EVER at Madeira Airport 0 54 screenshot

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα του αεροσκάφους που προσπαθεί να προσγειωθεί στη Μαδέρα

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

Οικονομάκου

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

«Δεν μου αρέσει και δεν μου ταιριάζει να εκθέτω τα προσωπικά μου», τόνισε η Αθηνά…

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

430113696 386032271017011 577611428516139923 n

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

Με βίντεο του Άδωνι να... παίζει με τρενάκια ανέβασε ο Βαγγέλης Βλάχος θέλοντας να απαντήσει…

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

Λαζόπουλος 1

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

«Μην αφήσετε το τσεκούρι, κρατήστε ακέραιο το επάγγελμα σας του τσεκοροποιού», ανέφερε ο Λάκης Λαζόπουλος…

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

6168234

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

Τούρτα για τα γενέθλια του έσβησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, λίγο μετά την…