«Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου» κατεβαίνει στην Αθήνα

Η Παιδική Σκηνή της Μαριάννας Τόλη υποδέχεται για τη θεατρική περίοδο 2020-2021 το αγαπημένο μυθιστόρημα των παιδικών μας χρόνων, της Αλκής Ζέη, «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου». 

μεγαλος περιπατος του πετρου

Ο Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθετεί το έργο για τέταρτη φορά, μετά το ανέβασμα του σε κρατικές σκηνές Ελλάδας και Κύπρου όπου απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια γνωρίζοντας την αποδοχή και την αγάπη από το κοινό. Το θέατρο Βασιλάκου επιλέγει ένα έργο, σταθμό αναφοράς στην παιδική λογοτεχνία, που θα μας ταξιδέψει σε ένα μεγάλο περίπατο γεμάτο συναισθήματα και γνώσεις.

27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυμάται αυτή τη μέρα, ο Πέτρος, γιατί πέθανε το τριζόνι του. Θα τη θυμάται, γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να λέει: «Σήκω… έγινε πόλεμος… δεν ακούς τις σειρήνες;» Όταν οι Ιταλοί έφτασαν στο κατώφλι της Ελλάδας, ο Πέτρος ήταν εννέα ετών, είχε μια χελώνα για κατοικίδιο και γνώριζε τον πόλεμο μόνο μέσα από τα βιβλία. Τώρα όμως, τον βιώνει κάθε μέρα μαζί με τους γονείς του, τον παππού του και τη μεγαλύτερη αδελφή του, την Αντιγόνη, αρχίζοντας έναν μεγάλο περίπατο – μια βόλτα στην Αθήνα της Κατοχής, στα δύσκολα εκείνα χρόνια της πείνας, των συσσιτίων, του φόβου, των διωγμών. Με οδηγό τους αγαπημένους του ήρωες από την ελληνική ιστορία και την εφηβεία προ των πυλών, ο Πέτρος με την αδελφή του και τους φίλους του, δε διστάζει να πάρει μέρος στην Αντίσταση, έχοντας πάντα για σύνθημα ένα τραγούδι.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Ο Πέτρος επιστρέφει στην Αθήνα, από όπου ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια στην Παιδική Σκηνή του Εθνικού θεάτρου, στην πόλη όπου έζησε τα συνταρακτικά γεγονότα της ναζιστικής κατοχής και που τον ανάγκασαν να μεγαλώσει απότομα. Σήμερα, παππούς πια, περηφανεύεται για τα δύσκολα εκείνα χρόνια, που αγωνίστηκε για την ελευθερία της πατρίδας του και για  έναν καλύτερο  κόσμο.

Ο Πέτρος επιστρέφει στην πόλη του, στο χώρο της Παιδικής Σκηνής του Θεάτρου Βασιλάκου, που δημιούργησε και άφησε ισχυρό αποτύπωμα η δημιουργός του, Μαριάννα Τόλη. Τώρα πια, τον Πέτρο, η Άλκη του θα τον οδηγεί από ψηλά και  στο ταξίδι του θα κουβαλά τον ενθουσιασμό από τα βλέμματα των παιδιών, που είδαν την ιστορία του στη σκηνή της Κύπρου και της Θεσσαλονίκης.. 

Σε αυτά τα δέκα χρόνια άλλαξαν πολλά, η παραδοχή όμως πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και πως όλα αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, όπως συνέβη με την πανδημία του κορωνοΪού παραμένει ακλόνητη. Όπως επίσης και ο συνεχής αγώνας για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς βία, ρατσισμό και καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών. Όλα αυτά είναι που κάνουν τον Μεγάλο Περίπατο της Άλκης πάντα επίκαιρο με οικουμενικές πλέον διαστάσεις.

Τάκης Τζαμαργιάς

Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς

Διασκευή: Σάββας Κυριακίδης, Τάκης Τζαμαργιάς

Σκηνικά – Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου

Μουσική: Δημήτρης  Ζαβρός

Στίχοι: Νεκταρίνη Κανίνια

Κίνηση: Φρόσω Κορρού  

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Video:  Χρήστος Δήμας

Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστόδουλος Ανδρέου

Βοηθός Σκηνογράφου /Ενδυματολόγου: Φιλάνθη Μπουγάτσου

Info

Από Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020. Πρόγραμμα Παράστασης: Κυριακή 11:30, Κυριακή 15:00. Κρατήσεις Θέσεων 211 01 32 002 ~ 005, [email protected]. Ομαδικές Κρατήσεις (Παραστάσεις για σχολεία, καθημερινές στις 10.30) 6944 310 395, 210 923 3991, [email protected].

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…