O μεγάλος περίπατος στην εικονική πραγματικότητα

Πυκνά ροζ συννεφάκια που μας κρύβουν τον κακό μας τον καιρό

AP 20059614383719

Η ανάγνωση της πραγματικότητας δεν είναι μια απλή υπόθεση, δεν είναι ένα ημερολόγιο καταστρώματος όπου μπορεί να δει κανείς τα στοιχεία του πλου όπως η πορεία, τα δελτία καιρού, η κατάσταση της θάλασσας, τα λιμάνια, οι φορτοεκφορτώσεις, οι εργασίες, οι βάρδιες και τα απρόοπτα συμβάντα.

Γιατί η ανάγνωση της πραγματικότητας είναι μια συνδυαστική διαδικασία όπου το ημερολόγιο της υπόκειται σε κριτική ανάλυση και συγκριτική αξιολόγηση. Για παράδειγμα: γιατί αυτός ο πλους και όχι ο άλλος, γιατί αυτά τα λιμάνια και όχι διαφορετικά, γιατί αυτό το εμπόρευμα και όχι εκείνο, γιατί συνέβησαν αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα όταν θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί και εντέλει να είχαν αποφευχθεί.

Από την άλλη η δυσκολία της αποτίμησης της πραγματικότητας έγκειται και σε άλλους παράγοντες όπως η αληθής ενημέρωση για τις παραμέτρους που την προσδιορίζουν, η γρήγορη αλλαγή αυτών των παραμέτρων σε ένα ρευστό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον και τέλος η ψυχολογία της προσδοκίας για ένα καλύτερο αύριο,
που υπόσχονται οι κάθε φορά αντιπολιτευόμενοι.

Αυτή άλλωστε είναι και η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Για την ΝουΔου ωστόσο –και δη από της ανάδειξης του Κυριάκου ως αρχηγού της- η επικοινωνία αποτελεί ουσία, με ομολογία του ιδίου, δηλαδή από τα πιο επίσημα χείλη. Επειδή η αδιαμεσολάβητη ενημέρωση δημιουργεί θηλιά στον λαιμό της κυβέρνησης και φρένο στις επιδιώξεις της, εργάστηκε και κατόρθωσε να έχει τον καθολικό έλεγχο της ενημέρωσης (που έτσι μετατρέπεται σε ανόθευτη προπαγάνδα) για την δημιουργία μιας συνεχούς και εναλλασσόμενης εικονικής πραγματικότητας.

Μιας εικονικής πραγματικότητας που ζωγραφίζει άλλοτε τον Μωυσή, άλλοτε τον Ηρακλή, άλλοτε τον Λεοντόκαρδο και διαρκώς πυκνά ροζ συννεφάκια που μας κρύβουν τον κακό μας τον καιρό. Έτσι πορεύτηκε ως αντιπολίτευση διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και παρουσιάζοντας μιαν άλλη εικονική όσο και ζοφερή πραγματικότητα, την οποία υποσχέθηκε ότι θα ανατρέψει ως κυβέρνηση αφού υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες. “Και με τον χωροφύλαξ και με τον Αστυφύλαξ”.

Και πράγματι κάθε μέρα που περνάει -χωρίς να τηρεί καμία από τις επιμέρους υποσχέσεις της- η κυβέρνηση τηρεί και εφαρμόζει την μία κυρίαρχη υπόσχεση της να αποδομήσει ότι (με τις θυσίες των Ελλήνων) πέτυχε η προηγούμενη. Συνεπαγωγικά η ανατροπή της αλήθειας που διασύρθηκε ως ψέμα είναι η επανενθρόνιση του ψέματος που υμνολογείται ως αλήθεια.

Έρχεται όμως η στιγμή που την εικονική πραγματικότητα αποδομεί η οικτρή καθημερινότητα. Για δείτε τι έγινε με το πολυδιαφημιζόμενο εικονικό σχέδιο (του ποδαριού) του Κωστάκη Μπακογιάννη για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων με πεζοδρόμους και ποδηλατοδρόμους, για τον μεγάλο περίπατο της Αθήνας. Ήταν αρκετές λίγες ώρες από την πρώτη μέρα της νέας κυκλοφοριακής ρύθμισης για να αποδειχτεί ότι για να υπάρξει περίπατος απαιτείται κίνηση και όχι η απόλυτη ακινησία των πάντων (πεζών, ποδηλατών, αυτοκινήτων, ΜΜΜ, ακόμα και ασθενοφόρων).

Κάτι τέτοια βλέπει η Σοφία Βούλτεψη και βεβαίως τα πολύ σημαντικότερα, όπως την οικονομική καταστροφή και επιτίθεται κατά….. του ΣΥΡΙΖΑ:
“Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για όλο τον κόσμο άρα και για την Ελλάδα. Ε, ο ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει μία αντιπολίτευση πρέπει κάπως να ανασυγκροτηθεί και να δει να ασχοληθεί με πιο σοβαρά θέματα, λιγότερο ξερωγώ δευτερεύοντα” και αφού “με το ΣΥΡΙΖΑ δεν βγάζεις άκρη” καταλήγει με την πρόταση κεραυνός “να
ησυχάσουμε λίγο, να κάνουνε αναστολή αντιπολίτευσης”.

Συμπέρασμα της «Αριστείας»:
“Όταν η κριτική δεν ευνοεί την εικονική πραγματικότητα, αλλοίμονο στην κριτική”.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…