«Ο ΜαυροΚόκκινος Δεκέμβρης» - Παρουσίαση Βιβλίου

Ενα ντοκουμέντο στο οποίο αποτυπώνεται μια μικρή αλλά πολύ σημαντική περίοδος της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Νίκος Σερβετάς 09/01/2019 | 18:14

«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι πού μπορεί να στηριχθεί σήμερα, με τη γνώση που έχουμε για τα πράγματα εκ των υστέρων, μια βάσιμη πεποίθηση πως δεν ήταν μάταια και πως έχουν ακόμη νόημα όσα κάναμε από το 2006 έως το 2015» γράφει στον πρόλογο του βιβλίου του «Ο ΜαυροΚόκκινος Δεκέμβρης» ο Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος.

Στο βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες από τις Εκδόσεις Τόπος καταγράφει το χρονικό των «Ακρων και του Κέντρου στην εξέγερση του 2008», όπως αναφέρεται στον υπότιτλο. Αλλά δεν μένει μόνο σ’ αυτά. Ο Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος έχει ζήσει τον Δεκέμβρη του 2008. Εχει ζήσει τις οργισμένες διαδηλώσεις για τον φόνο του 15άχρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και τις ταραχές χωρίς αιτήματα που ακολούθησαν, τις ταραχές χωρίς ιεραρχία ή εκπροσώπους που έφτασαν σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας. Εχει ζήσει τον ελληνικό Δεκέμβρη, που ανησύχησε ξένους ηγέτες, ενέπνευσε εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο εξωτερικό, απασχόλησε σημαντικούς διανοούμενους και έγινε προάγγελος των μεγάλων κινητοποιήσεων που ακολούθησαν και συνεχίστηκαν έως και το 2015.

Με αυτή την εμπειρία και με εργαλεία που αντλεί από τον επιστημονικό τρόπο έρευνας, καταγραφής και ερμηνείας που διαθέτει μας έδωσε μια ολοκληρωμένη δουλειά, ένα ντοκουμέντο στο οποίο αποτυπώνεται μια μικρή μεν αλλά πολύ σημαντική περίοδος της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Το σημαντικό είναι ότι η προσωπική άποψη του συγγραφέα για τα γεγονότα τεκμηριώνεται με την παράθεση εκείνων των λεπτομερειών που συχνά ξεχνιούνται με την πάροδο του χρόνου. Ομως η σημασία τους τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων: από τις λεπτομέρειες των τηλεοπτικών μεταδόσεων, στις οποίες φαίνεται καταρχάς η κρίση του συστήματος και ο πραγματικός ρόλος των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης, έως το παράρτημα του βιβλίου όπου η πλήρης καταγραφή των συνθημάτων που ακούγονταν στους δρόμους δείχνει τη διάθεση της άλλης πλευράς, της εξεγερμένης.

Μικρογραφία

Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος

«Ο ΜαυροΚόκκινος Δεκέμβρης

Ακρα και Κέντρο στην εξέγερση του 2008»

Εκδόσεις Τόπος, Νοέμβριος 2018

Σελίδες: 320

Τιμή: 14,40

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.