"Ο Μανιάτης κάνει δώρο τις αεροφωτογραφίσεις στους ιδιώτες"

Του Γιάννη Συμεωνίδη Ο Εγκέλαδος «επισκέφτηκε» δύο φορές τη χώρα μας μέσα στο 2014: στις αρχές Φεβρουαρίου την Κεφαλονιά και…

maniatis 3

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Ο Εγκέλαδος «επισκέφτηκε» δύο φορές τη χώρα μας μέσα στο 2014: στις αρχές Φεβρουαρίου την Κεφαλονιά και πριν μια εβδομάδα την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Οι σεισμοί είναι λογικό να έχουν προκαλέσει μεταβολές στη μορφολογία όχι μόνο του υπεδάφους, αλλά και τού εδάφους. Μην περιμένετε, ωστόσο, αυτές οι αλλαγές να έχουν αποτυπωθεί σε αεροφωτογραφίες, τουλάχιστον όχι σε αυτές που θα έπρεπε να κάνει η Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (ΕΚΧΑ).

Οι τελευταίες αεροφωτογραφίσεις πραγματοποιήθηκαν το 2012, όταν ακόμα τη σχετική αρμοδιότητα είχε ο, απορροφηθείς από την ΕΚΧΑ από το καλοκαίρι του 2013, Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (ΟΚΧΕ). Από τότε δεν έχει γίνει καμία άλλη, με αποτέλεσμα να είναι ανέφικτο να γνωρίζουμε τί αλλαγές έχουν συμβεί σε σύγκριση με το παρελθόν. Κι αν αυτό είναι απαραίτητο σε «φυσιολογικές» καταστάσεις, είναι δυο φορές περισσότερο όταν έχει προηγηθεί κάποια φυσική καταστροφή. Το μόνο παρήγορο είναι το ότι, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται κύκλοι της ΕΚΧΑ στο www.koutipandoras.gr, εντός του καλοκαιριού αναμένονται οι πρώτες σχετικές αναθέσεις.

Όποιος επιθυμεί, εξάλλου, να προμηθευτεί αεροφωτογραφίες παρελθόντων ετών δεν μπορεί να τις πάρει σε αναλογική μορφή (επίσημο φωτοαντίγραφο με σφραγίδα του ΕΚΧΑ) παρά μόνο σε ψηφιακή (CD) επειδή έχει λήξει η σχετική σύμβαση με ιδιωτικό φωτογραφικό εργαστήριο και δεν έχει υπογραφεί ακόμα νέα. Παρόμοιο πρόβλημα έχει προκύψει και στο παρελθόν. Σύμφωνα, μάλιστα, με καταγγελίες που έγιναν στο www.koutipandoras.gr, οι ενδιαφερόμενοι πληρώνουν περισσότερα για το CD από όσα για το φωτοαντίγραφο, μολονότι η σχετική ΚΥΑ 11907/30.3.2009 επιβάλλει ενιαία τιμολογιακή πολιτική. Από την πλευρά της, η ΕΚΧΑ αναφέρει πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο και καλεί όποιον έχει καταβάλει περισσότερα χρήματα από τα προβλεπόμενα να την ενημερώσει αμέσως.

Όλα αυτά γεννούν μια σειρά ερωτηματικών για την αξιοπιστία του υλικού από τη στιγμή που είναι πολύ εύκολο να παραποιηθεί, ειδικώς όταν χρησιμοποιείται σε κάποιο δικαστήριο από τα πολλά που γίνονται για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων: η διαδικασία σάρωσης («σκανάρισμα») είναι υποκειμενική, είναι πιθανή η χρήση του «Photoshop», η ανάλυση είναι μικρή, ενώ το γεγονός ότι οι κάτοχοι των αεροφωτογραφιών δεν έχουν στη διάθεσή τους τα αρνητικά τους δεν επιτρέπει στους επαγγελματίες να προχωρούν στις όσο το δυνατό ακριβέστερες φωτογραμμετρικές μελέτες.

Το πρόβλημα παραδέχονται στην ιστοσελίδα μας κι άνθρωποι της ΕΚΧΑ, οι οποίοι πετούν το «μπαλάκι» στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), υπογραμμίζοντας πως θα όφειλε να έχει κατοχυρώσει μια ασφαλέστερη διαδικασία. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως μια λύση θα ήταν η ψηφιακή υπογραφή, η οποία όμως είναι απαραίτητη κι από την πλευρά του πελάτη. Στο μεταξύ, έχει «κολλήσει» και η πρόταση που έχει καταθέσει η ΕΚΧΑ για χρηματοδότηση από το Κοινοτικό πρόγραμμα της «Ψηφιακής Σύγκλισης» προκειμένου όλα να γίνονται διαδικτυακά.

Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις επιρρίπτουν, μιλώντας στο www.koutipandoras.gr, την αποκλειστική ευθύνη για την αναστάτωση που επικρατεί (και) στο κομμάτι των αεροφωτογραφιών τόσο στον νυν υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη όσο και στον προκάτοχό του Ευάγγελο Λιβιεράτο. Και να σκεφτεί κανείς πως και οι δύο είναι τοπογράφοι μηχανικοί στο επάγγελμα. Τονίζουν, μάλιστα, πως στόχος είναι οι αεροφωτογραφίσεις να περάσουν πλήρως στα χέρια ιδιωτών, οι οποίοι ωστόσο δεν θα ενδιαφέρονται, όπως είναι προφανές, για την κάλυψη όλης της χώρας παρά μόνο για τις συγκεκριμένες περιοχές για τις οποίες θα έχουν λάβει εντολή από τους πελάτες τους.

Παραλλήλως, είναι παράνομη και η τιμολόγηση που γίνεται από την πλευρά της ΕΚΧΑ με βάση το τιμολόγιο της ΟΚΧΕ που ισχύει από το 2008. Κι αυτό γιατί με το Ν. 3882/2010 θα πρέπει να χαραχτεί νέα εθνική πολιτική από την Εθνική Επιτροπή Γεωπληροφορίας (ΕΘΕΓ), η οποία ωστόσο δεν έχει συνεδριάσει τα δύο τελευταία χρόνια προκειμένου να καθορίσει τα νέα τιμολόγια. Από την ΕΚΧΑ παραπέμπουν και γι’ αυτό το πρόβλημα στο ΥΠΕΚΑ, το οποίο μας παραπέμπει με τη σειρά του για όλα τα ζητήματα που θίξαμε στην ΕΚΧΑ… 

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

AP24100648847136

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

Ο ντετέκτιβ Λιούις Χιουζ είπε ότι εξετάζονται τέσσερις σκηνές εγκλήματος στο Σάλφορντ και την ευρύτερη…

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

σιδηροπουλος

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

Συνέντευξη μαζί με τη μητέρα του έδωσε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…