Ο Μανδραβέλης «εξαϋλώνει» το βασικό επιχείρημα Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις

Ο αρθρογράφος της Καθημερινής βάζει δύσκολα στην κυβέρνηση

«Εθνικόν είναι το ασαφές;», αυτός είναι ο τίτλος  του άρθρου που υπογράφει ο Πάσχος Μανδραβέλης στην Καθημερινή αλλά και το κομβικό ερώτημά που θέτει στον πρωθυπουργό ο αρθρογράφος για τις παρακολουθήσεις.

Ο Π. Μανδραβέλης αξιοποιώντας ιστορικά παραδείγματα αλλά και σχολιάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο καυτό ζήτημα των παρακολουθήσεων, καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το επιχείρημα του «εθνικού λόγου». Καταρρίπτει με αυτόν τον τρόπο το βασικό επιχείρημα του Μαξίμου με το οποίο «ντύνει» την απόλυτη αδιαφάνεια στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Τώρα φθάσαμε στο σημείο που για κάποιους άγνωστους (ακόμη και στον πρωθυπουργό) «εθνικούς λόγους» παρακολουθείται ο αρχηγός ενός κόμματος.

Για «εθνικούς λόγους» πάλι οι υπεύθυνοι αρνούνται να εξηγήσουν στη Βουλή (σε αυτή που λογοδοτεί ακόμη και ο πρωθυπουργός) ποιοι είναι οι λόγοι που τους οδήγησαν σε αυτό που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «λάθος»

Δεν ξέρουμε αν αυτό είναι νόμιμο, αλλά σίγουρα είναι παράλογο.

Οχι μόνο διότι κάπου πρέπει να λογοδοτεί και ο εκάστοτε αρχηγός της ΕΥΠ, αλλά διότι έτσι εξασφαλίζεται ότι τα λάθη θα συνεχιστούν. Το «εθνικόν ασαφές» δεν είναι μόνο αντιδημοκρατικό, είναι και ζημιογόνο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πάσχος Μανδραβέλης.

Αναλυτικά το άρθρο:

Παρά τα όσα θρυλούνται για την πολιτική διαφθορά στην Ελλάδα, τα μόνα σκάνδαλα με δικαστική τεκμηρίωση αφορούν αμυντικές προμήθειες. Είναι αυτές που για «εθνικούς λόγους» καλύπτονται από ένα πέπλο αδιαφάνειας. Λογικό. Οπου δεν υπάρχει επαρκής λογοδοσία περισσεύουν οι λαμογιές. Και άγιος να ξεκινήσει κάποιος, το δέλεαρ της οικονομικής απολαβής με ελαχιστοποίηση του κινδύνου αποκάλυψης, είναι ικανή συνθήκη για να κολαστεί.

Από την άλλη πλευρά, τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας και οι μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία μας έγιναν για τους ίδιους λόγους. Ο ναύαρχος Πέτρος Αραπάκης, που πρωταγωνίστησε στις εξελίξεις του 1974, εκτιμά για τον Δημήτριο Ιωαννίδη: «Πατριώτης ήταν, δεν το συζητώ. Αλλά ήταν και αφελής…» (Αλέξης Παπαχελάς, «Ενα σκοτεινό δωμάτιο», εκδ. Μεταίχμιο). Αφέλεια χωρίς λογοδοσία ίσον εθνική καταστροφή, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν οι αγνότερες εθνικές προθέσεις.

Ο Διονύσιος Σολωμός είχε γράψει ότι «το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές». Στη σύγχρονη Ελλάδα μάθαμε ότι «εθνικόν είναι το ασαφές», κάτι που επιφέρει πολλές εθνικές ζημιές. Για παράδειγμα: τρεις εβδομάδες τώρα παρακολουθούμε το σίριαλ του Εβρου. Οι ΜΚΟ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι άφησε ένα κοριτσάκι να πεθάνει. Ο κ. Νότης Μηταράκης τις κατηγορεί για fake news. Να πιστέψουμε τον υπουργό, αλλά τους μόνους που δεν ακούσαμε σε αυτή την αντιπαράθεση είναι οι αυτόπτες μάρτυρες και οι γονείς της μικρής που πέθανε (;) πάνω στη νησίδα. Από την εποχή του «προοδευτικού μετώπου» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χρονολογείται ο φετφάς: «…δεν θα δίδονται άδειες σε τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφους προκειμένου να εισέρχονται στους χώρους που φιλοξενούνται πρόσφυγες, μέχρι νεωτέρας» (29.2.2016). Τα χρόνια πέρασαν και «νεωτέρα» δεν υπήρξε. Η χώρα είναι εκτεθειμένη σε κριτική για μύρια όσα στα σύνορα και ουδείς μπορεί νομίμως να μάθει τα δίκια ή τα άδικα της ελληνικής πολιτείας. Εκτός αν εμφανιστεί ως μεταφραστής…

Τώρα φθάσαμε στο σημείο που για κάποιους άγνωστους (ακόμη και στον πρωθυπουργό) «εθνικούς λόγους» παρακολουθείται ο αρχηγός ενός κόμματος. Για «εθνικούς λόγους» πάλι οι υπεύθυνοι αρνούνται να εξηγήσουν στη Βουλή (σε αυτή που λογοδοτεί ακόμη και ο πρωθυπουργός) ποιοι είναι οι λόγοι που τους οδήγησαν σε αυτό που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «λάθος». Δεν ξέρουμε αν αυτό είναι νόμιμο, αλλά σίγουρα είναι παράλογο. Οχι μόνο διότι κάπου πρέπει να λογοδοτεί και ο εκάστοτε αρχηγός της ΕΥΠ, αλλά διότι έτσι εξασφαλίζεται ότι τα λάθη θα συνεχιστούν. Το «εθνικόν ασαφές» δεν είναι μόνο αντιδημοκρατικό, είναι και ζημιογόνο.

 

 

 

Πολωνία: Ακυρώθηκαν συναυλίες του Ρότζερ Γουότερς λόγω δηλώσεών του για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Πολωνία: Ακυρώθηκαν συναυλίες του Ρότζερ Γουότερς λόγω δηλώσεών του για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι συναυλίες του συνιδρυτή των Pink Floyd, Ρότζερ Γουότερς, ακυρώθηκαν από τους διοργανωτές, αφού σχόλια…

Αστυνομικός-προαγωγός της Ηλιούπολης: Σοκάρει το παραπεμπτικό βούλευμα – Πώς παγίδευσε την 19χρονη

Αστυνομικός-προαγωγός της Ηλιούπολης: Σοκάρει το παραπεμπτικό βούλευμα – Πώς παγίδευσε την 19χρονη

Το modus operandi του αστυνομικού -προαγωγού, ο πατέρας-βιαστής και ο γολγοθάς της 19χρονης και μιας…

Φοιτητικοί σύλλογοι: Συλλαλητήριο και αντικατασταλτική συναυλία καλούν αυτή την εβδομάδα

Φοιτητικοί σύλλογοι: Συλλαλητήριο και αντικατασταλτική συναυλία καλούν αυτή την εβδομάδα

Τρίτη 27/9 και Πέμπτη 29/9 τα δύο ραντεβού των φοιτητών και του αλληλέγγυου κόσμου για…