Ο Μακρόν αποσύρει το σχέδιο νόμου που απαγορεύει την φωτογράφιση αστυνομικών

Τέλος το περιβόητο "Αρθρο 24" για την “Καθολική Ασφάλεια”  στη Γαλλία. Ήταν αυτό που απαγόρευε τη δημοσίευση προσώπου ή στοιχείων που επέτρεπαν την αναγνώριση αστυνομικού και «τον έθεταν σε κίνδυνο».

bill 24

Αποσύρεται το νομοσχέδιο για την «Καθολική Ασφάλεια» μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το Άρθρο 24 που απαγορεύει την βιντεοσκόπηση ή φωτογράφιση αστυνομικών εν ώρα δράσης, από τους δημοσιογράφους. 

Η κυβερνητική πλειοψηφία στη Γαλλία «θα ξανασυντάξει και θα καταθέσει στην εθνοσυνέλευση μια νέα εκδοχή του άρθρου του νόμου για την ασφάλεια», που στοχεύει στον περιορισμό της προβολής εικόνων αστυνομικών βιαιοτήτων μια διάταξη που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο των οποίων περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους το Σαββατοκύριακο για να διαδηλώσουν υπέρ της ελευθερίας του λόγου και κατά της αστυνομικής βίας.

«Προτείνουμε μια νέα εκδοχή του άρθρου 24 και μια νέα εκδοχή θα κατατεθεί», δήλωσε ο Κριστόφ Καστανέρ, ο επικεφαλής του κόμματος LaRem του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη γαλλική εθνοσυνέλευση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Το άρθρο 24 ήταν το πιο αμφιλεγόμενο ενός νομοσχεδίου που στοχεύει να παράσχει καλύτερη προστασία στις αστυνομικές δυνάμεις της Γαλλίας, θεσπίζοντας κανόνες για τη χρήση των αστυνομικών ντρόουν και περιορίζοντας τη χρήση του είδους των πυροτεχνημάτων που συχνά ρίπτονται εναντίον των αστυνομικών στις διαδηλώσεις.

«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν αμφιβολίες, ότι ορισμένοι θεωρούν ότι απειλείται το δικαίωμα στην ενημέρωση. Το νομοσχέδιο δεν έγινε κατανοητό από τους πάντες και υπάρχουν αμφιβολίες μεταξύ δημοσιογράφων, πολιτών και ακόμα και στους κόλπους της πλειοψηφίας μας. Για αυτό είναι απαραίτητο να το αποσαφηνίσουμε», τόνισε ο Καστανέρ.

«Δεν πρόκειται για απόσυρση ούτε αναστολή, αλλά για την πλήρη επανασύνταξη του κειμένου», υπογράμμισε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για μια «πρόταση που θα καταθέσουμε στην κυβέρνηση».

Για τον Καστανέρ, «ο στόχος είναι απλός: να ενισχύσουμε την ασφάλεια των δυνάμεων επιβολής του νόμου», αλλά επίσης «να εγγυηθούμε το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελεύθερη ενημέρωση».

Η διάταξη προέβλεπε την ποινικοποίηση, με τιμωρία φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ, της «δημοσίευσης με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο, του προσώπου ή άλλου χαρακτηριστικού αναγνώρισης» ενός αστυνομικού, με στόχο να πληγεί σωματικά ή ψυχολογικά.

Το Σάββατο, περισσότεροι από 133.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 46.000 μονάχα στο Παρίσι, διαδήλωσαν κατά του νομοσχεδίου για την ασφάλεια σε πορείες υπέρ της ελευθεροτυπίας και κατά της αστυνομικής βίας.
 

Έφοδος του ελληνικού FBI σε σπίτι στους Θρακομακεδόνες: Eντόπισαν πολεμικό τυφέκιο, ναρκωτικά και πλαστές πινακίδες

οπλα ελασ

Έφοδος του ελληνικού FBI σε σπίτι στους Θρακομακεδόνες: Eντόπισαν πολεμικό τυφέκιο, ναρκωτικά και πλαστές πινακίδες

Από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, συνελήφθησαν την Παρασκευή 16 Μαΐου 2025, στην Αττική, δύο…

Ιστιοφόρο του μεξικανικού Πολεμικού Ναυτικού έπεσε πάνω στη γέφυρα του Μπρούκλιν – 2 νεκροί, 19 τραυματίες

brooclin

Ιστιοφόρο του μεξικανικού Πολεμικού Ναυτικού έπεσε πάνω στη γέφυρα του Μπρούκλιν – 2 νεκροί, 19 τραυματίες

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 20 τραυματίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου,…

Εύβοια: Ρωγμές σε σπίτια από τους απανωτούς σεισμούς – Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστά τα σχολεία

Σεισμος ευβοια

Εύβοια: Ρωγμές σε σπίτια από τους απανωτούς σεισμούς – Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστά τα σχολεία

Ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και κτήρια στην Εύβοια μετά τους δύο απανωτούς σεισμούς που σημειώθηκαν…

Σάλος στα Χανιά: Γυμνοί ναύτες από το βρετανικό αεροπλανοφόρο προκαλούν στο Ενετικό Λιμάνι (video)

Αεροπλανοφορο

Σάλος στα Χανιά: Γυμνοί ναύτες από το βρετανικό αεροπλανοφόρο προκαλούν στο Ενετικό Λιμάνι (video)

Οι στρατιωτικοί που πιθανότατα ήταν μεθυσμένοι κυκλοφορούσαν γυμνοί στο λιμάνι