O Λουίς Σκόλα σόκαρε τον πλανήτη!

Ο Λούις Σκόλα είναι αυτός που χαρίζει ανάσες στην πιο όμορφη πλευρά του αθλητισμού.

scola13

Για πάρα πολύ κόσμο η  Αργεντινή, αποτελούσε μια χώρα που τους ασκούσε μια τρομερή έλξη στις μεγάλες διοργανώσεις. Είτε στο ποδόσφαιρο, είτε στο μπάσκετ.  Την υποστήριζαν χωρίς να μπορέσουν να πουν ακριβώς τους λόγους που συνέβαινε. 

Ήταν η όμορφη αλητεία που έβγαζαν στο παιχνίδι τους; Ήταν το πάθος και η ομαδικότητα τους και η αυταπάρνηση να δοξάσουν την χώρα τους; Ήταν η οικονομικοκοινωνική κατάσταση στη χώρα; Πολλοί παράγοντες μπορεί να επιδρούσαν. Μπορεί και τίποτα απ΄όλα αυτά. Μπορεί να ήταν καρμικό.

Μέχρι που εμφανίστηκε ο Μέσι, δεν υπήρχε σαφής απάντηση. Όταν εμφανίστηκε ο Μέσι, τότε αποκαλύφθηκε η αιτία. Η ποδοσφαιρική Αργεντινή άρχισε να γίνεται σιγά σιγά αδιάφορη, να μην ασκεί γοητεία και μετά το Μουντιάλ του 2014 πάρα πολλοί δεν αισθάνονταν τη συναισθηματική ανάγκη να τη στηρίξουν. Ίσα ίσα που χαίρονταν με την αλαζονεία του κόσμου ως προς τον Μέσι.

Το παραπάνω δεν ίσχυσε ποτέ για την Αργεντινή στο μπάσκετ. Μια ομάδα που πριν 3-4 χρόνια είχε στη σύνθεσή της Τζινόμπιλι, Σκόλα, Ντελφίνο, Πριχιόνι, Σκονοκίνι.

Κανείς απ΄αυτούς δεν έπαιξε τον υπεραστέρα. Παρόλο που ήταν. Όλοι τους είχαν μια ερωτική προσέγγιση με τη σπυριάρα και το μπάσκετ εν γένει. Και τον αθλητισμό συνολικά. Γι΄αυτό δεν άλλαξε ποτέ η στόφα αυτής της ομάδας. Ούτε και στο φετινό Παγκόσμιο, όπου ο Σκόλα είχε θεωρητικά άξιο συμπαραστάτη ως προς τις αξίες της Εθνικής, μόνον τον Καμπάτσο. Αυτός πρόλαβε για 2 διοργανώσεις τους αποχωρήσαντες και κατάλαβε τι σημαίνει Αργεντινή. Στην αρχή του τουρνουά, πολλοί μπορεί να πίστευαν πως η παρουσία του 39χρονου Λουίς Σκόλα στη 12άδα της Αργεντινής, είχε να κάνει περισσότερο με τον ρόλο και την ηγετική του παρουσία στα αποδυτήρια της ομάδας του Σέρχιο Ερνάντεζ. Σίγουρα ο Σκόλα είχε ρόλο και στο αγωνιστικό κομμάτι εξαρχής, θα είναι ψέμα όμως να πει ο οποιοσδήποτε πως περίμενε τέτοιες επιδόσεις από τον φόργουορντ/σέντερ των Σανγκάη Σαρκς σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ.

Με μπροστάρη τον Σκόλα η Αργεντινή απέκλεισε το μεγάλο φαβορί του Παγκοσμίου, τη Σερβία, και μας έβαλε τα γυαλιά. Όχι μόνο γιατί έχει μερικούς δεινούς σουτέρ. Αλλά περισσότερο γιατί ξέρει πως να καλύπτει τα κενά της. Κάθε παίχτης απλώνει τον εαυτό του σε ένα βαθμό ώστε να μη φαίνεται καμία χαραμάδα

Το αποτέλεσμα που βγαίνει στο παρκέ δεν περιγράφεται με λόγια. Είναι απλώς κάτι που το κοιτάς και το απολαμβάνεις. Κι όλα αυτά είναι παρακαταθήκη του Σκόλα, παρακαταθήκη των παλιών.

Του Σκόλα περισσότερο σαφώς, αφού υπηρετεί τη φανέλα σχεδόν ανελλιπώς από το 2000 και έχει βρεθεί σε μεγάλες επιτυχίες και σε μεγάλες αποτυχίες. Πάντα όμως εκεί. Και τώρα η Αργεντινή περιμένει στους 4 τον αντίπαλό της. Έχει ήδη πετύχει.

Κι έχει πετύχει γιατί η ψυχή της δεν τα παρατάει ποτέ. Σε κανένα τομέα. Ο Σκόλα δεν σταματάει να διατηρεί το κορμί του σε υψηλό επίπεδο. Σε βαθμό που αν κάνεις μια σύγκριση με άλλους παίκτες που είναι ήδη στο πικ της καριέρας τους, χωρίς να γνωρίζεις ηλικίες, θα πεις ότι ο Σκόλα είναι ο 25άρης και οι άλλοι οδεύουν προς τη σύνταξη.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο Λούις Σκόλα κρατά ζωντανό τον ρομαντισμό του μπάσκετ, μας κάνει να το ερωτευόμαστε όλο και περισσότερο. Στο πρόσωπό του αποτυπώνεται η ομάδα. Όχι η ομάδα του ενός όπως θέλησαν να κάνουν πολλοί δημοσιογράφοι την Εθνική Ελλάδος επειδή διαθέτει τον MVP. Η Αργεντινή είχε τόσα χρόνια τον Μανού Τζινόμπιλι και ποτέ δεν προσάρμοσε πάνω του την ομάδα. Η Αργεντινή είναι η ομάδα όλων.

 

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…