Newsroom

Newsroom

Ο Λαγός και η Χελώνα

Δώδεκα μύθοι του ’13. Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου της Ήρας Ραΐση, στο οποίο η συγγραφέας παρουσιάζει τη σύγχρονη…

lagos

Δώδεκα μύθοι του ’13. Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου της Ήρας Ραΐση, στο οποίο η συγγραφέας παρουσιάζει τη σύγχρονη Ελλάδα και τις παθογένειες της, μέσα από 12 σύντομες και άκρως ενδιαφέρουσες ιστορίες. Στο έργο της Ήρας Ραΐση, συμμετέχει με τα έργα του ο Χαράλαμπος Πολιτάκης , ενώ σε αυτό φιλοξενείται και μία σύνθεση του Μανώλη Χάρου. Το koutipandoras.gr θα σας παρουσιάζει κάθε εβδομάδα ένα μύθο. Αυτός είναι ο δεύτερος. 

Ο ΛΑΓΟΣ ΚΑΙ Η ΧΕΛΩΝΑ 

Από την Ήρα Ραΐση /
πίνακας: Χαράλαμπος Πολιτάκης 

Ο Τάκης και ο Γιάννης δούλευαν χρόνια στη γνωστή διαφημιστική εταιρία ΠΡΟΜΟΤ ΑΕ. Είχαν προσληφθεί περίπου την ίδια εποχή. Θεωρούνταν από τα βασικά στελέχη μάρκετινγκ της επιχείρησης.

Εργάζονταν καθημερινά σε διπλανά γραφεία που τα χώριζε μόνο ένα γυάλινο τζάμι. Ο Τάκης είχε πολλά πλεονεκτήματα. Εμφανίσιμος, έξυπνος, κοινωνικός και με χιούμορ.

Ο Γιάννης ήταν το αντίθετο του Τάκη. Συνηθισμένη μορφή, ήπιων τόνων άνθρωπος, εσωστρεφής, περνούσε απαρατήρητος σχεδόν.

Ο Τάκης λόγω της εξυπνάδας του, κατάφερνε σε σύντομο χρόνο να διεκπεραιώνει τις εργασιακές του υποχρεώσεις και αναλωνόταν στην εύκολη και άφθονη διασκέδαση διότι ήταν λάτρης της «μεγάλης ζωής».

Ο Γιάννης είχε τους δικούς του αργούς ρυθμούς. Ωστόσο, είχε καταφέρει την επαγγελματική του αξιοπιστία και καριέρα εξαιτίας της εργατικότητας του. Δούλευε υπερωρίες, χωρίς να πληρώνεται προκειμένου κανείς να μην του αποδώσει καθυστέρηση.

Ο μόνος που τον ειρωνευόταν ήταν ο Τάκης. Ο Γιάννης υπέμενε το παρατσούκλι «Ο Χελώνας» που του είχε προσάψει και είχε φροντίσει να κυκλοφορήσει, με το χιούμορ που τον διέκρινε, σ΄ ολόκληρη την εταιρία.

Ο Γιάννης συνήθιζε να χαμογελά καρτερικά στα πειράγματα του Τάκη, χωρίς πικρία, χωρίς να κρατά κακία. Οι δύο συνάδερφοι συνεργάζονταν αρμονικά και περίμεναν την κατάλληλη ευκαιρία για την πρόοδο της καριέρας τους στην εταιρία.

Η «χρυσή ευκαιρία» δεν άργησε να έρθει. Η δουλειά στο εξωτερικό ήταν μεγάλη και από αυτήν εξαρτιόταν η επέκταση της Εταιρίας διεθνώς. Οι Διευθυντές φώναξαν τους δυο υπεύθυνους μάρκετινγκ και εξήγησαν την σπουδαιότητα της πρόκλησης και της προσπάθειας.

Επιπλέον, ανακοίνωσαν στους δύο υπαλλήλους ότι όποιος κατάφερνε το καλύτερο πρότζεκτ και παρουσίαση θα κέρδιζε την προαγωγή και μεγάλη θέση στην Εταιρία.

Ο Τάκης με αυθάδικο τρόπο έδειξε σχεδόν προσβεβλημένος που οι Διευθυντές τον έβαζαν στον ανταγωνισμό με τον «Χελώνα».

Ήταν εκτός συναγωνισμού! Γρήγορος, έξυπνος, γοητευτικός! Ήταν βέβαιος ότι θα έκανε την καλύτερη παρουσίαση για τους πελάτες του εξωτερικού και μάλιστα πολύ γρηγορότερα από τον…. Αξιολύπητο «Χελώνα».

Πολύ σύντομα, εμπνεύστηκε την διαφημιστική ιδέα για το προιόν, έφτιαξε μακέτες και υπότιτλους. Ήταν έτοιμος για μια μεγαλειώδη παρουσίαση.

Ο Γιάννης δούλευε με δημιουργικό στρες κάθε μέρα πολλές ώρες. Βασάνισε πολύ το μυαλό του μέχρι να συλλάβει κάποια πρωτότυπη ιδέα.

Η ημέρα του ταξιδιού στο εξωτερικό έφτασε και ο Γιάννης δούλευε ακόμη και μέσα στο αεροπλάνο. Ο Τάκης ελάχιστα τον πλησίασε κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

Έριχνε στο Γιάννη μόνο μερικές ματιές γεμάτες περιφρόνηση. Κάποια στιγμή, φέρνοντας το ποτήρι της σαμπάνιας στα χείλη του, στράφηκε προς το μέρος του και τον ρώτησε ειρωνικά: «Τι λες.. μέχρι αύριο το πρωί θα τα έχεις καταφέρει; Βρήκες τουλάχιστον την ιδέα;»

Ο Γιάννης κούνησε συγκαταβατικά το κεφάλι του και απάντησε ήρεμα.

«Ναι, πιστεύω ότι μέχρι αύριο το πρωί θα έχω τελειώσει και θα είμαι έτοιμος για την παρουσίαση στους πελάτες…» «Σίγουρα… βέβαια… έχεις χρόνο..» ο Τάκης συνέχισε το πείραγμά του με σαρκασμό.

Οι δυο συνάδερφοι εγκαταστάθηκαν στα δωμάτια του πολυτελούς ξενοδοχείου που τους είχαν εξασφαλίσει οι υποψήφιοι πελάτες του εξωτερικού.

Ο Τάκης ενθουσιασμένος από την χλιδή του ξενοδοχείου, τις όμορφες αλλοδαπές γυναίκες και την ολόφωτη νυχτερινή πόλη, δεν έχασε καιρό. Βρήκε την κατάλληλη γοητευτική παρέα και ρίχτηκε σε μια ξέφρενη διασκέδαση μέχρι το πρωί. Δεν είχε κανένα λόγο να μην απολαύσει τη βραδιά του.

Η παρουσίασή του ήταν έτοιμη εδώ και καιρό, η ιδέα του ήταν θαυμάσια, σίγουρα θα τους εντυπωσίαζε όλους και θα κέρδιζε την δουλειά και την προαγωγή.

Ο Γιάννης, με τη σειρά του, παράγγειλε το δείπνο του στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και μελέτησε με προσοχή από την αρχή όλα τα σχέδια που είχε ετοιμάσει. Αισθανόταν αρκετή ανασφάλεια και άγχος για το τελικό αποτέλεσμα της δουλειάς του. Ίσως η ιδέα του να μην ήταν τόσο καλή όσο εκείνη του Τάκη. Εκείνος ήταν τόσο έξυπνος και σβέλτος.

 Ο ίδιος είχε πραγματικά πασχίσει για το αποτέλεσμα του έργου του. Όταν έφτασε τελικά στο τέλος, έριξε μια ματιά από την μεγάλη τζαμαρία του δωματίου, στους φωτισμένους ουρανοξύστες και δρόμους της πόλης. Η εικόνα ήταν πράγματι σαγηνευτική. Αναστέναξε με ανακούφιση, τράβηξε τα στόρια και βυθίστηκε σ΄ έναν γαλήνιο ύπνο.

Το επόμενο πρωινό ο Γιάννης βρέθηκε ολομόναχος να παρουσιάζει τη μελέτη και το πόνημά του στην αίθουσα συνεδριάσεων της μεγάλης Διεθνούς Εταιρίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ενθουσιάστηκε. Συγχαρητήρια!! Η διαφημιστική εταιρία ΠΡΟΜΟΤ ΑΕ., ανέλαβε την μεγάλη επιχείρηση χάρη στο Γιάννη, επεκτάθηκε πλέον διεθνώς!

Που βρισκόταν όμως ο άλλος υπάλληλος που φιλοξένησαν στο πολυτελές ξενοδοχείο; Ποια ήταν η παρουσίαση της δικής του μελέτης; Ο Τάκης ροχάλιζε με θόρυβο μέχρι το μεσημέρι στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Η μεγαλειώδης παρουσίασή του δεν εμφανίστηκε ποτέ στο Διοικητικό Συμβούλιο. Είχε ξενυχτήσει πολύ, ένα ξενικό, περίεργο ποτό που δοκίμασε τον «χτύπησε» για τα καλά στο κεφάλι. Η συνοδός του έφυγε πρωί χωρίς να τον ενοχλήσει, έτσι απαιτούσαν όσοι διασκέδαζαν μαζί της μέχρι πρωίας.

Το κουδούνισμα από τις επανειλημμένες κλήσεις στο κινητό του τηλέφωνο, κατάφεραν να τον ξυπνήσει τελικά. Μόλις είχε χάσει το ραντεβού με τη Διεθνή Εταιρία, την προαγωγή και … την δουλειά του. Τον απέλυσαν. Το κουδούνισμα από τις επανειλημμένες κλήσεις στο κινητό τηλέφωνο του Γιάννη προκαλούσε αδιάκοπα χαμόγελα στα χείλη του. Δεχόταν Συγχαρητήρια!!