Ο Λαγός ανακάλυψε λεωφόρο «Στάλινγκραντ» στις Βρυξέλλες και δε μπορεί να το χωνέψει

Του θυμίζει μια ιστορική περίοδο που πλήγωσε πολύ τους ιδεολογικούς του προγόνους

AP 19224684046484

Την ίδια ώρα που τα εν Ελλάδι φασισταριά απειλούσαν τη ζωή του Νάσου Ηλιόπουλου για την πρόταση που έκανε να μετονομαστεί η οδός Γλαύδστωνος σε οδό Ζακ Κωστόπουλου, τα εξαγόμενα φασισταριά μας έκαναν καίριες παρεμβάσεις για τις ονομασίες των δρόμων… στις Βρυξέλλες. 

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός που εκλέχθηκε με τη Χρυσή Αυγή και την εγκατέλειψε ηρωικά όταν κατάλαβε ότι το «καράβι» βουλιάζει, κατέθεσε επίσημη πρόταση να μετονομαστεί η Λεωφόρος Στάλινγκραντ των Βρυξελλών, αλλά και να γκρεμιστούν όλα τα μνημεία που «θυμίζουν κομμουνισμό».

Είναι λογικό, βέβαια, ο Λαγός να παθαίνει «αλλεργία» όταν συναντά τα ονόματα και τα σύμβολα εκείνων που έστειλαν τους ιδεολογικούς του προγόνους στα αζήτητα της ιστορίας. Άλλωστε η ονομασία της λεωφόρου Στάλινγκραντ στις Βρυξέλλες παραπέμπει ακριβώς στην ιστορική μάχη του Στάλινγκραντ που σηματοδότησε την αρχή της ήττας της ναζιστικής Γερμανίας.

Φυσικά, το «δικαίωμα» να εκφράζει τις ανιστόρητες απόψεις του και να έχει τέτοιες απαιτήσεις ο κάθε Λαγός, το αντλεί από την ίδια την ΕΕ και τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου. 

Άλλωστε, στην ίδια την ερώτηση που κατέθεσε για τη Λεωφόρο Στάλινγκραντ, επικαλείται το πρόσφατο αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που εξισώνει τον ναζισμό με τον κομμουνισμό.

Πάντως όσο και να θέλουν κάποιοι, η ιστορία δεν ξεγράφει. Το ποιος στρατός τσάκισε τον ναζισμό είναι γνωστό και από αυτή την ιστορική πραγματικότητα πηγάζει το μίσος των απανταχού φασιστών για ό,τι μπορεί να λειτουργήσει ως υπενθύμιση αυτής της πραγματικότητας.

Και που να μάθει ο Λαγός ότι στο Παρίσι υπάρχει σταθμός μετρό με το όνομα Στάλινγκραντ. 

Πάντως, καλό θα ήταν αντί να ασχολείται με τις λεωφόρους των Βρυξελλών, να αρχίσει να μαθαίνει να κυκλοφορεί στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας γιατί όπου να ‘ναι πλησιάζει η ημέρα που θα κληθεί να απολογηθεί στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής. Και μετά από αυτό να μάθει και τη Λεωφόρο Διονυσίου Σολωμού στον Κορυδαλλό που περνάει έξω από τις φυλακές γιατί μάλλον θα τη χρειαστεί… Δε θα έχει πρόβλημα λογικά με αυτούς τους δρόμους. Δεν έχουν κομμουνιστικά ονόματα…

Ολόκληρη η ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Λαγός στο ευρωκοινοβούλιο έχει ως εξής: 

«Στις 18 Σεπτεμβρίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα (Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη σημασία της ευρωπαϊκής μνήμης για το μέλλον της Ευρώπης -2019-2819 (RSP)) το οποίο εξισώνει το ναζισμό και τον κομμουνισμό βασισμένο στις μαζικές ανθρωποκτονίες, τις γενοκτονίες και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα δύο αυτά καθεστώτα. Εντούτοις, στο κέντρο των Βρυξελλών, της de facto πρωτεύουσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει μία κεντρική λεωφόρος που αποκαλείται Λεωφόρος Στάλινγκραντ, θυμίζοντας σε όλους την πόλη που ονομάστηκε προς τιμήν ενός αδίστακτου δικτάτορα ο οποίος διέπραξε ειδεχθή εγκλήματα εις βάρος της ανθρωπότητας. Κατά συνέπεια, θα έπρεπε άμεσα να μετονομαστεί σύμφωνα με αυτό το ψήφισμα.

– Δεδομένου του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποστρέφεται την ιδεολογία και τα εγκλήματα του Στάλιν, πως ανέχεται την ύπαρξη μιας λεωφόρου στις Βρυξέλλες με ονομασία που προέρχεται από εκείνον;

– Σύμφωνα με το ως άνω ψήφισμα, πότε θα μετονομαστεί αυτή η οδός ή θα γκρεμιστούν άλλα μνημεία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θυμίζουν τον κομμουνισμό;»

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…