Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα πουλάει όλα με το «περιβαλλοντοκτόνο» νομοσχέδιο

Μόνο έκπληξη δεν αποτελεί η σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού στην Βουλή προκειμένου να υπερασπιστεί σε κορυφαίο επίπεδο το «περιβαλλοντοκτόνο» νομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

5076037

Ήδη τον Ιούνιο του 2019 ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε: «Προβλήματα υπάρχουν με τις χρήσεις γης, καθώς σήμερα κανείς δεν ξέρει αν μία έκταση είναι δασική, είναι αρχαιολογική… Μπορούμε να κάνουμε πολύ γενναίες τομές, ώστε να διευκολύνουμε τις επενδύσεις…Την εκστρατεία του να πουλήσουμε, εντός εισαγωγικών, τη χώρα και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα είναι μία εκστρατεία που θα την αναλάβω προσωπικά εγώ».

Ακριβώς αυτό έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πρωτοβουλία να πουλήσει τη χώρα υπερασπίζοντας το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει από το ξεπούλημα του ποσοστού του Δημοσίου στα δίκτυα ηλεκτρισμού μέχρι την αυθαίρετη αλλαγή χρήσεων γης για να εξυπηρετηθούν «βαριές» επενδύσεις όπως οι εξορύξεις ή την εγκατάσταση Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Δε δίστασε να υπερασπιστεί την κατάργηση σημαντικών στοιχείων της προστασίας του περιβάλλοντος, όπως είναι οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις που πλέον επιταχύνονται και ιδιωτικοποιούνται, πάντα με το επιχείρημα της προσέλκυσης των επενδύσεων. Είπε επ’ αυτού ο πρωθυπουργός: «Τα στάδια για την εξέταση και οι χρόνοι για την έκδοση περιβαλλοντικών αδειών επιταχύνονται. Οι σχετικές αιτήσεις θα εγκρίνονται και θα απορρίπτονται σε διάστημα τριών έως πέντε μηνών…Και αν οι μηχανισμοί της Δημόσιας Διοίκησης καθυστερούν, τότε οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από το Κεντρικό Συμβούλιο Αδειοδοτήσεων…Προκειμένου μάλιστα να προωθούνται πολλές υποθέσεις ταυτόχρονα στους μηχανισμούς αδειοδότησης, όπως έχουμε κάνει και σε άλλους τομείς, θα μπορούν να συμμετέχουν και ιδιωτικοί πιστοποιημένοι φορείς αξιολόγησης…Με την ίδια στόχευση η ισχύς των αδειών επεκτείνεται από τα 10 στα 15 χρόνια. Η ανανέωσή τους γίνεται πιο απλή και πιο γρήγορη». Επίσης η ακύρωση των φορέων προστατευόμενων περιοχών Natura, εντός των οποίων πλέον νομιμοποιείται ακόμη και η εξορυκτική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Έγινε μεγάλη συζήτηση για το ζήτημα των εξορύξεων πετρελαίου. Θέλουμε ή δεν θέλουμε να έχουμε εξορύξεις υδρογονανθράκων στη χώρα, ασχέτως το πού θα γίνουν αυτές; Ναι, μπορεί να υπάρχει και εξορυκτική δραστηριότητα πετρελαίου εντός προστατευόμενων περιοχών».

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από την «επενδυτική μανία» τα δάση. Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης: «Το νομοσχέδιο τώρα έρχεται και βάζει επίσης μία τάξη στο θολό τοπίο των δασικών χαρτών. Τα σχέδια περιοχών που είχαν εξαιρεθεί με αυτό το ενδιαφέρον εφεύρημα περί οικιστικών πυκνώσεων, θα αναρτηθούν εκ νέου…».

Και επειδή η κρίση του κορονοϊού αντιμετωπίζεται σαν ευκαιρία για business η ίδια αναπτυξιακή λογική διέπει και την έκδοση αδειών ειδικά για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές. To νομοσχέδιο όπως ανέφερε στην ομιλία του «Μετατρέπει την καθαρή ενέργεια σε πεδίο επενδύσεων που θα φέρουν θέσεις απασχόλησης, τοπική ευημερία, έσοδα και για το κράτος αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες…Οι νέες ρυθμίσεις εισάγουν μια σύγχρονη οπτική για την προστασία της ελληνικής φύσης. Δεν αντιμετωπίζεται το περιβάλλον ως ένα έκθεμα το οποίο λειτουργεί ανεξάρτητα από τον άνθρωπο που μετατρέπει σε γόνιμη παράμετρο της ζωής μας, της ζωής της κοινωνίας που το περιβάλλει». Επίσης, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων που δεν έχουν χτιστεί… προκειμένου να υλοποιηθούν “εξυπηρετήσεις”, τύπου Ελληνικός Χρυσός, αλλά και τα τερατώδη αιολικά πάρκα. 

Πηγή: documentonews.gr 

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…