Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά τις «προεκλογικές δεσμεύσεις» ετοιμάζει φοροεπιδρομή

Περίπατο πήγαν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού

μητσοτάκηςγραφειο

Νέο αφήγημα βρήκε ο πρωθυπουργός αναφορικά με τον φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες. Σε μια προσπάθεια διαστρέβλωσης ουσιαστικά της πραγματικότητας, ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε (από το βήμα της Βουλής) ότι προεκλογικά είχε συνδέσει τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος με τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, υπονοώντας ότι αυτό θα σήμαινε και τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών – ωστόσο, ουδέποτε ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει ξεκάθαρα την επιβολή φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Την ίδια στιγμή είχε κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πως έχει κρυφή ατζέντα για επιβολή φόρων στους πολίτες, μεταξύ των οποίων και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Επειδή μου αρέσει είμαι συνεπής στον πολιτικό μου λόγο ότι σε όλες τις συνεντεύξεις μου προεκλογικά, έλεγα το εξής: θέλω και θα μειώσω το τέλος επιτηδεύματος υπό την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση. Αυτά λέγαμε προεκλογικά, αυτά κάνουμε και τώρα. Η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης συμβαδίζει με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» είπε, εμπαίζοντας την κοινή γνώμη και κυρίως τους περίπου 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες που θα πληρώσουν κεφαλικό φόρο 1.444 ευρώ.

Τι έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά

Ενδεικτικά, σε μια από τις συνεντεύξεις που παραχώρησε τον Ιούνιο πριν την διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των εθνικών εκλογών, είχε προαναγγείλει την καταθέση νέου φορολογικού το οποίο θα περιελάμβανε «τέσσερις νέες µειώσεις φόρων», απορρίπτοντας κατηγορηματικά την αύξηση της φορολογίας την επόμενη τετραετία.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά είχε πει: H πολιτική μας είναι πολιτική μείωσης και όχι αύξησης των φόρων, όπως το διαπίστωσαν οι πολίτες στη διάρκεια της τετραετίας. (…) Στηρίξαμε την κοινωνία μέσω της ανάπτυξης και όχι μέσω της υπερφορολόγησης (…) Στο πρόγραμμά μας προβλέπονται κάποιες περαιτέρω μειώσεις φόρων. Όπως στο αφορολόγητο, με αύξηση κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά. Επίσης, νέα μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα που θα έχουν ασφαλιστεί. Και μείωση ακόμη κατά μία μονάδα στις ασφαλιστικές εισφορές. Ενώ, σταδιακά, ως το τέλος της τετραετίας θα προχωρήσουμε στην οριστική κατάργηση και του τέλους επιτηδεύματος» κατηγορώντας μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ότι μιλούσαν προεκλογικά για πρόσθετους φόρους.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου «δεν θα αυξηθεί η φορολογία, λοιπόν, την επόμενη τετραετία;» ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Κατηγορηματικά όχι. Από την άλλη, το ξαναλέω, βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να μιλούν διαρκώς για το ποιους φόρους θα αυξήσουν. Ή να παρουσιάζουν παροχές, χωρίς να λένε ότι αυτές δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν παρά μόνο από μια νέα φοροεπιδρομή».