Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «παίρνει γραμμή» από τα τραγούδια του Τζίμη Πανούση

Κι ενώ κανείς θα περίμενε ότι ένας δεξιός πολιτικός θα είχε πιο συντηρητικά μουσικά γούστα, φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμπνέεται από τραγούδια του αιρετικού Τζίμη Πανούση και μάλιστα εφαρμόζει στην πράξη αυτά που έγραφε ο σπουδαίος καλλιτέχνης. 

EK Mitsotakis Ieronymos

Το καλοκαίρι του 2019, η Ελλάδα βρίσκει επιτέλους το δρόμο της. 

Ήδη από τις πρώτες μέρες της, η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε ότι έχει σοβαρό προγραμματισμό και με άμεσες κινήσεις θέλει να δώσει πραγματικές ευκαιρίες για να σταθεί και πάλι στα πόδια της η Αγία Ελληνική Οικογένεια.

Η πρώτη συμβολική κίνηση έγινε ήδη από την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Με θάρρος και κόντρα στους νεοτερισμούς της υπόλοιπης ευρωπαϊκής Ηπείρου που ευτελίζεται και χάνει τις παραδόσεις της ακολουθώντας τον πολιτικό όρκο, κάλεσε και πάλι το ιερατείο στο προεδρικό Μέγαρο και είδαμε ξανά αυτή τη σπουδαία ελληνική ιδιαιτερότητα όπου η πολιτική ηγεσία ορκίζεται ενώπιον του θεού και της εκκλησίας. 

Από τις πρώτες μέρες έγινε σαφές ότι βούληση της νέας κυβέρνησης είναι να ακούσει αυτό που θέλει η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι φοιτητές και να μετατρέψει τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης σε καλά ελεγχόμενους χώρους με την αστυνομία να μπαινοβγαίνει σε αυτά. Όπως μάλιστα ξεκαθάρισε η νέα υπουργός Παιδείας, στο νέο μοντέλο που καταπολεμά τη γραφειοκρατία, θα αρκεί ένα τηλεφώνημα ώστε οι φοιτητές να έρχονται αντιμέτωποι με το πρόσωπο της κρατικής καταστολής. 

Την ίδια ώρα ακούγεται έντονα ότι η φιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ σκοπεύει να επεκτείνει τη μοναδική ευκαιρία που δίνεται υποχρεωτικά στους νέους άντρες ώστε να έρθουν σε επαφή με τον εθνικισμό και να δαπανήσουν το χαμένο χρόνο τους λίγο παραπάνω, αυξάνοντας τη στρατιωτική θητεία. 

Στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης του εθνικού φρονήματος και της καταπολέμησης της υπογεννητικότητας δε θα μπορούσαν να μείνουν απ’ έξω τα μέτρα για τη στήριξη των γυναικών. Η αρχική αναγγελία ήταν για ένα νέο επίδομα της τάξης των 2.000 ευρώ και το οποίο θα δίνεται για κάθε παιδί που γεννιέται. Ωστόσο, μέρα με τη μέρα άρχισαν να εξειδικεύονται οι παράμετροι και να ξεκαθαρίζεται ποιοι αναμένεται να είναι οι δικαιούχοι, αναδεικνύοντας και το πολιτικό σκεπτικό πίσω από το συγκεκριμένο επίδομα.

Έτσι όπως φαίνεται τα παιδιά και οι μαμάδες τους θα πρέπει για να πάρουν το επίδομα να είναι πρώτα απ’ όλα ελληνίδες. Και κάτι ακόμα σημαντικό. Να είναι νέες, κάτω των 30 ετών και όχι τίποτα φεμινίστριες που δεν έχουν κάνει ακόμα παιδί μέχρι τα 30. Αυτό που ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι το αν θα περιγράφεται ρητά στη σχετική διάταξη το να έχουν βρει κι ένα καλό παιδί για να ανοίξουν σπιτικό. 

Όλες οι παραπάνω κυβερνητικές πρωτοβουλίες όμως φαίνεται ότι δεν αποτελούν έμπνευση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά έρχονται ως δάνειο για τον πρωθυπουργό από τραγούδι που κυκλοφόρησε ο Τζίμης Πανούσης και οι Μουσικές Ταξιαρχίες στις αρχές του 1980.

Λέξη – λέξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται για να υλοποιήσει όσα έγραφε ο Πανούσης, 35 χρόνια πριν στο «Ερωτικό».

«Λες μ’ αγαπάς, θες να παντρευτούμε

λες μ’ αγαπάς, και μου δίνεις συμβουλές
 

Πρώτα να τελειώσω το πανεπιστήμιό μου

μετά να κάνω τη θητεία στο στρατό

να πιάσω δουλειά σε κανένα γραφείο

να παντρευτούμε να κάνουμε παιδιά
 

Κι εγώ σ’ αγαπώ, γαμώ το Χριστό μου

Κι εγώ σ’ αγαπώ γαμώ το Χριστό
 

Λες μ’ αγαπάς, θες να παντρευτούμε

λες μ’ αγαπάς, και μου δίνεις συμβουλές
 

Πρώτα να πάω σε κανένα κουρείο

να κόψω τα γένια, να κοντύνω τα μαλλιά

να έρθω στο σπίτι να γνωρίσω το μπαμπά σου

να σταματήσω και τα ναρκωτικά
 

Κι εγώ σ’ αγαπώ, γαμώ το Χριστό μου

Κι εγώ σ’ αγαπώ γαμώ το Χριστό»

Κι αν όλα τα παραπάνω αποτελούν μια ειρωνική ανάγνωση στις κυβερνητικές εξαγγελίες, η πραγματικότητα κι αυτό που έρχεται είναι θλιβερό και ζοφερό. Γιατί αυτό που έρχεται, έχει μυρωδιά χουντικής αισθητικής που βγαίνει απ’ τη ναφθαλίνη και είναι η επιστροφή σε μια κανονικότητα που μυρίζει σκοταδισμό. 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και κεραυνοί την Παρασκευή – Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Ektakti Epikairotita 0 1

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και κεραυνοί την Παρασκευή – Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Δύσκολες θα είναι οι καιρικές συνθήκες σε πολλές περιοχές της χώρας την Παρασκευή και το…

Αναστάσης Μανιουδάκης: Να υπάρξει Δικαιοσύνη για την αστυνομική δολοφονία του πατέρα μου (video)

Μανιου

Αναστάσης Μανιουδάκης: Να υπάρξει Δικαιοσύνη για την αστυνομική δολοφονία του πατέρα μου (video)

«Η απώλεια του οπτικοακουστικού υλικού οφείλεται σε απόρριψη του αιτήματος της οικογένειας από τον Εισαγγελέα»,…

Βραζιλία: Eίχε πεθάνει δύο ώρες πριν ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο 3.000 ευρώ (video)

Βραζιλία

Βραζιλία: Eίχε πεθάνει δύο ώρες πριν ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο 3.000 ευρώ (video)

«Θείε με ακούς; Πρέπει να υπογράψεις. Δεν μπορώ να υπογράψω για σένα», φαινόταν να λέει…