Ο κυνισμός τους σπάει… καρύδια!

Ο Χοακίν Αλμούνια δεν είναι ο πρώτος που παραδέχεται ότι έγιναν χοντρές αστοχίες στη διαχείριση του ελληνικού προβλήματος

ek almunia

Τον θυμάστε τον Χοακίν Αλμούνια; Ισπανός, Σοσιαλδημοκράτης, δύο φορές υπουργός του Γκονθάλεθ, διάδοχός του στη θέση του γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αρμόδιος επίτροπος από το 2004 μέχρι το 2009 για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ηταν δηλαδή ο αξιωματούχος των Βρυξελλών που παρακολουθούσε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα την περίοδο που χάθηκε η μπάλα στα δημοσιονομικά, και όχι μόνον, της χώρας.

Στη συνέντευξή του στο «Βήμα» (14-6-2020), δηλώνει ότι «όλοι γνωρίζαμε τα οικονομικά στοιχεία της περιόδου Καραμανλή». Μάλιστα. Και τι έκαναν όλοι αυτοί και κυρίως αυτός που είχε την πρώτη ευθύνη για να αποτρέψουν την κατάρρευση ή για να περιορίσουν τη ζημιά; Σχεδόν τίποτα. Μερικές προειδοποιήσεις προς τον τότε πρωθυπουργό και τον τότε υπουργό Οικονομικών, αλλά μέχρι εκεί. Γιατί; Ψύλλους στ’ άχυρα γυρεύετε.

Κλήθηκαν από τα όργανα της Κοινότητας να δώσουν εξηγήσεις για την εκκωφαντική αβελτηρία τους; Μα, ποιος να απολογηθεί σε ποιον, αφού όλοι ήταν στο κόλπο. Η πορεία τους στη συνέχεια ήταν ανέφελη. Αλλοι βρήκαν καλοπληρωμένες δουλειές στον ιδιωτικό τομέα (η περίφημη περιστρεφόμενη πόρτα τούς βόλεψε) και άλλοι συνεχίζουν από άλλα πόστα στην έδρα της Ε.Ε. τη βρόμικη δουλειά που τόσο καλά έμαθαν να κάνουν. Ατιμωρητί και με το αζημίωτο.

Ο Αλμούνια δεν είναι ο πρώτος που παραδέχεται ότι έγιναν χοντρές αστοχίες (;), εγκληματικές παραλείψεις (;) (ή μήπως εσκεμμένη δολιοφθορά;) στη διαχείριση του ελληνικού προβλήματος. Είχαν προηγηθεί άλλοι που βρίσκονταν σε επιτελικά πόστα την κρίσιμη περίοδο.

-Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Δ.Ν.Τ έχει δηλώσει ότι ο πολλαπλασιαστής που χρησιμοποίησε το Ταμείο ήταν λανθασμένος. Κανένα πρόβλημα.

-Ο υπεύθυνος του ΔΝΤ για την Ευρώπη Τόμσεν, συντετριμμένος από τα βάσανα που περνούσαν οι Ελληνες, είχε αναγνωρίσει ότι οι περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς και η μείωση των κοινωνικών δαπανών είχαν πλήξει τους οικονομικά αδύναμους, τους οποίους συμπονούσε. Κανένα πρόβλημα.

-O Γερούν Ντάισελμπλουμ, που ήταν ο επικεφαλής του Eurogroup, έχει ομολογήσει ότι η βασική επιδίωξη των Βρυξελλών δεν ήταν να σώσουν την Ελλάδα, αλλά τις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες που είχαν στην κατοχή τους πολλά σκουπίδια-ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και απειλούνταν με κατάρρευση. Κανένα πρόβλημα. Εβγαλε και βιβλίο.

-Ο Γιούνκερ, σε μια έκρηξη… ανιδιοτελούς φιλελληνισμού, έχει παραδεχτεί ότι «τσαλακώσαμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων ιδιαίτερα μετά το 2015». Κανένα πρόβλημα. Εχει υποσχεθεί ότι θα βγάλει κι αυτός βιβλίο.

-Εσχάτως χτύπησε (ξαναχτύπησε για την ακρίβεια) και ο πολύς Σόιμπλε. Αυτός που είχε δηλώσει ότι λυπάται τους Ελληνες για την επιλογή κυβέρνησης που έκαναν τον Γενάρη του 2015, αυτός που είχε πει στον Βαρουφάκη ότι, αν ήταν η Γερμανία στη θέση της Ελλάδας κι αυτός στη θέση του Βαρουφάκη και τον καλούσαν να υπογράψει μνημόνιο σαν κι αυτό που έδιναν οι εταίροι στην Ελλάδα, θα απέρριπτε μετά βδελυγμίας την «προσφορά».

Αυτός λοιπόν ο πολιτικός, που μέχρι πρόσφατα έκανε ό,τι ήθελε στην ευρωζώνη και είχε ετοιμάσει σχέδιο προσωρινής εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, σήμερα δηλώνει «μεγάλος οπαδός της διδασκαλίας του Κέινς» (τζάμπα είναι) και αποκαλύπτει ότι έχει λάβει πολλές επιστολές από Ελληνες πολίτες οι οποίοι του έγραφαν ότι δεν ευθύνεται αυτός για όσα τραβάει η Ελλάδα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση.

Σας θυμίζει κάτι από το μακρινό παρελθόν; Είναι ο… πατριωτισμός στην πιο εκφυλισμένη εκδοχή του. Εκπρόσωποί του (γνωστοί και με ρόλους στην πολιτική σκηνή στην παρούσα φάση) απαιτούσαν από τον Γερούν και το ΔΝΤ να «κρατήσουν γερά» και να μην υποκύψουν στις οιμωγές των Ελλήνων, οι οποίοι έπρεπε να πάρουν ένα σκληρό μάθημα λόγω της διαχρονικής ροπής τους στον τρυφηλό βίο (ποτά, ξενύχτια) και της αποκοτιάς τους να καταψηφίσουν τους φυσικούς ιδιοκτήτες της χώρας.

Ανάγωγα

Αυτό το καλαμπούρι που χρησιμοποιεί για επιχείρημα η κυβέρνηση κάθε φορά που ενοχλείται από την κριτική της αντιπολίτευσης -«μη μιλάτε γιατί χάσατε τις εκλογές και οι δημοσκοπήσεις μάς δίνουν καθαρό προβάδισμα»- δεν έχει ημερομηνία λήξεως; Το επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός, το διακινούν οι υπουργοί του. Ας τους πει κάποιος, τόσους συμβούλους έχουν, μερικοί εκ των οποίων επειδή προέρχονται από την Αριστερά έχουν μεγαλώσει σε περιβάλλον ήττας, ότι κάποια στιγμή θα λάβουν απάντηση καθόλου κόσμια.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…