O Κρέιγκ Φόστερ σώζει πρόσφυγες με όχημα το ποδόσφαιρο

Ο Αυστραλός διεθνής πρώην ποδοσφαιριστής δεν είναι ο συνηθισμένος παλαίμαχος. Η ακτιβιστική του δράση θυμίζει σενάριο ταινίας και όνειρό του είναι να πει #GameOver σε εκείνους που κρατούν φυλακισμένους πρόσφυγες.

craigfoster2

Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που όταν σταματούν το ποδόσφαιρο βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει δραματικά προς το χειρότερο, εγκλωβίζονται στο τέλος του δρόμου. Υπάρχει κι ο Κρέιγκ Φόστερ, ο πρώην μέσος που έκανε, μεταξύ άλλων, καριέρα και στην Αγγλία, φορώντας τις φανέλες της Πόρτσμουθ και της Κρίσταλ Πάλας, ενώ αγωνίστηκε 29 φορές με την Εθνική της χώρας του. Ο Φόστερ πήρε πτυχίο προπονητή, έγινε επιτυχημένος τηλεοπτικός αναλυτής και συγγραφέας, τελείωσε τη νομική και έκανε μεταπτυχιακό στη διεθνή διοίκηση αθλητισμού, έγινε καθηγητής αθλητισμού και κοινωνικής ευθύνης. 

Παράλληλα, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του ποδοσφαίρου, καθώς και τη φήμη και τις διασυνδέσεις που είχε αποκτήσει από το παιχνίδι για να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας, των αδύναμων και των συναδέλφων του. Ανέλαβε ηγετικό ρόλο στον Σύνδεσμο Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών της Αυστραλίας, δούλεψε με τη Διεθνή Αμνηστία και πολλές ακόμα οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ πρόσφατα ηγήθηκε πρωτοβουλιών για την ισότητα των φύλλων, για τους άστεγους, για την ενδοοικογενειακή βία, για τους ιθαγενείς, καθώς και για την κλιματική αλλαγή μέσω του ποδοσφαίρου. Το προσφυγικό ζήτημα, ωστόσο, είναι διαχρονικά η μεγάλη του μάχη.

Η ιστορία του Χακίμ

Ο Χακίμ Αλαραϊμπί, την ιστορία του οποίου μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ, ήταν εκείνος που ουσιαστικά χάραξε τον δρόμο. Όταν ο Φόστερ έμαθε για τον νεαρό από το Μπαχρέιν και την αδικία που συντελούταν εις βάρος του, κίνησε γη και ουρανό. Χρησιμοποίησε τα Social Media για να συσπειρώσει κόσμο τριγύρω του, έβαλε στο παιχνίδι την πολιτική ηγεσία και τα ΜΜΕ της χώρας, διάσημους αθλητές από την Αγγλία, δικηγόρους και οργανισμούς. Ταξίδεψε ο ίδιος μέχρι την Ταϊλάνδη, στην οποία ήταν φυλακισμένος ο Χακίμ, βοηθώντας το μήνυμά του να φτάσει παντού, ενώ πήρε το αεροπλάνο και πήγε στην Ελβετία για να πιέσει τη FIFA να πάρει θέση, φτάνοντας μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη! Η διεθνής πίεση προς την Ταϊλάνδη, η οποία ουσιαστικά βρισκόταν στη μέση, ήταν τόσο μεγάλη, που οι αρχές άναψαν το «πράσινο φως» για να επιστρέψει ο νεαρός ποδοσφαιριστής στην Αυστραλία, στην οποία είχε βρει άσυλο. 

«Ο κόσμος με ρωτούσε πώς τα κατάφερα», λέει ο Φόστερ στο The Athletic. «Έθετα σε ρίσκο τη δουλειά μου, καθώς δούλευα για κρατικό σταθμό και ήμουν πολύ ειλικρινής για τη συμπεριφορά του κράτους της Αυστραλίας προς τους πρόσφυγες. Ο Χακίμ, άλλωστε, ήταν πρόσφυγας. Επίσης, έθεσα σε ρίσκο τις σχέσεις μου με τον κόσμο του ποδοσφαίρου, ακόμα και με τον σύνδεσμο των ποδοσφαιριστών. Όμως, ήταν ένα παιδί σε κίνδυνο. Ήμουν τρομερά αναστατωμένος και ακόμα είμαι, για το γεγονός ότι τόσοι οργανισμοί εντός και εκτός αθλητισμού δεν ήταν προετοιμασμένοι να αναγνωρίσουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα για κάθε έναν από εμάς πρέπει να είναι πάνω από κάθε άλλη σκέψη. Ο αθλητισμός πουλάει το μήνυμα ότι στέκεται στο πλευρό της ανθρωπότητας και δημιουργεί έναν καλύτερο κόσμο, αλλά όταν έρχεται η ώρα για πράξεις, οι περισσότεροι δίνουν προτεραιότητα στα προσωπικά τους συμφέροντα. Η ιστορία του Χακίμ πρέπει να αποτελέσει μάθημα για όλους αυτούς», καταλήγει.

#GameOver στο έγκλημα κατά των προσφύγων

Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του αγώνα που έδωσε για τη ζωή του Χακίμ, ο Φόστερ άκουσε φορείς και οργανώσεις να του μιλούν για την προβληματική συμπεριφορά της ίδιας του της χώρας προς τους πρόσφυγες. Εκείνος, υποσχόταν πως όταν σωθεί η ζωή του ποδοσφαιριστή από το Μπαχρέιν, θα αφοσιωθεί στα εν οίκω. Και το έκανε πράξη.

Το 2013, η κυβέρνηση των Εργατικών στην Αυστραλία, πέρασε την Ειρηνική Λύση, η οποία πρόσταζε πως η είσοδος στη χώρα θα απαγορευόταν σε οποιονδήποτε έφτανε με πλοίο, καθώς θα έπρεπε πρώτα να περάσει υπό εξέταση σε εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν στην Παπούα Νέα Γουϊνέα. Τα πράγματα, στη συνέχεια, έγιναν πιο αυστηρά. Αμυντικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στα σύνορα και περιπολίες βγήκαν στο νερό, προκειμένου να μην επιτρέπεται στους πρόσφυγες να πλησιάσουν από τη θάλασσα. Στις νήσους Μανούς και Ναουρού δημιουργήθηκαν εγκαταστάσεις προσφύγων, οι συνθήκες κράτησης των οποίων καταγγέλθηκαν ως απαράδεκτες. Εκείνοι που πήγαιναν στην Αυστραλία για ιατρικούς λόγους ή ως συνοδοί αρρώστων, έμεναν σε κέντρα κράτησης ή ειδικά διαμορφωμένα ξενοδοχεία. Όσοι κατάφεραν να βγουν στην κοινωνία, ζούσαν με τον φόβο της επιστροφής στα νησιά ή με περιορισμένες ελευθερίες. Έχουν υπάρξει, φυσικά και νεκροί όπως ο Ιρανός Ομίντ Μασουμαλί που αυτοπυρπολήθηκε στο Ναουρού και για να τον πάνε στο νοσοκομείο του Μπρισμπέιν πέρασαν 24 ώρες.

Ο Φόστερ ξεκίνησε την πρωτοβουλία #GameOver για να κάνει τους ανθρώπους αυτούς να αποκτήσουν πρόσωπο. «Κάνω τις φωνές των προσφύγων να ακουστούν. Δεν λέω “ακούστε εμένα”. Δεν κάνω διάλεξη στη χώρα. Λέω στους Αυστραλούς, να ακούσουν τους πρόσφυγες. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για ό,τι έχει συμβεί και για να το αλλάξουμε. Αυτό προσπαθώ να κάνω», προσθέτει στο Athletic ο πρώην μέσος της Κρίσταλ Πάλας. Ο Φόστερ θεωρεί πως η προπαγάνδα του κράτους και των ΜΜΕ έχει κάνει την κοινωνία εχθρική και ξενοφοβική. Ο ίδιος επισκέφτηκε με κλιμάκιο της Διεθνούς Αμνηστίας τους ανθρώπους αυτούς, άκουσε και κατέγραψε τις ιστορίες τους. Κατάλαβε με τον χειρότερο τρόπο, ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι παγιδευμένοι σε μια κατάσταση, χωρίς ελπίδα. Κάποιοι, είχαν συμπληρώσει 7 χρόνια περιμένοντας.

Μέσω του #GameOver, κάνει τις ιστορίες αυτές γνωστές στους συμπολίτες τους, τους δίνει να καταλάβουν ότι πρόκειται για ανθρώπους που απλά αναζήτησαν μια ζωή μακριά από πόλεμο και κινδύνους. Και αυτό αποδίδει καρπούς. Περισσότερες φωνές, επίσημες και μη, μιλούν πλέον για τους ανθρώπους δίχως φωνή, που μέσω της πρωτοβουλίας ενός παλαίμαχου ποδοσφαιριστή είδαν τις ιστορίες τους να γίνονται γνωστές. Είναι πρόσφυγες, που αναζητούν άσυλο. Άλλοι με σπουδές, με οικογένειες, με ανθρώπους πίσω τους να ελπίζουν. Στο site της καμπάνιας, υπάρχει ζωντανή καταγραφή για όσους παραμένουν σε κράτηση. Στόχος του Κρέιγκ είναι κάποια στιγμή ο δείκτης να μηδενιστεί. Και ο ίδιος να χρησιμοποιήσει το προφίλ που έχτισε μέσα από το ποδόσφαιρο για να βοηθήσει κάποια άλλη κοινωνική ομάδα. «Το ποδόσφαιρο έχτισε την ιστορία του στις πλάτες μεταναστών και προσφύγων και δεν μπορούμε να γυρίζουμε τη δική μας πλάτη σ’ εκείνους που είναι μέρος της οικογένειάς μας, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό», σημειώνει…

Φαραντούρης: Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη, κύριε Μητσοτάκη

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Φαραντούρης: Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη, κύριε Μητσοτάκη

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…