Ο Κουρτάκης και οι… εντιμότατοι φίλοι του

Πρακτικά, ένας εκδότης χρηματοδοτείται από κάποιον που αργότερα κατηγορήθηκε για ναρκεμπόριο, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει διεξαχθεί καμία έρευνα

Αιμίλιος Κοτσώνης, Νίκος Συντυχάκης, Βαγγέλης Μαρινάκης. Τι κοινό έχουν εκτός από την εμπλοκή τους στη ζοφερή υπόθεση διακίνησης τόνων ναρκωτικών; Τον Γιάννη Κουρτάκη. Πώς από άσημος δημοσιογράφος βρέθηκε εν… μια νυκτί εκδότης.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου αν κάποιος έμπαινε εν μια νυκτί στον εκδοτικό χώρο των ΜΜΕ με τον τρόπο που μπήκε ο Γιάννης Κουρτάκης θα δημιουργούσε σίγουρα ερωτήματα. Οχι απαραίτητα ύποπτα αλλά εύλογα. Οπως πού βρέθηκαν τα χρήματα, πώς λήφθηκαν τα δάνεια, ποιοι είναι οι συνεργάτες του (φανεροί και αφανείς) θα ήταν μερικά από όσα θα έχρηζαν σοβαρών απαντήσεων. Στην Ελλάδα όμως φαίνεται ότι ήταν απλώς κανονικότητα. Ο «Γιαννάκης», όπως τον αποκαλούσαν προϊστάμενοι και συνάδελφοί του, έφτασε από άσημος δημοσιογράφος να ανοίγει και να κλείνει εφημερίδες με την ίδια άνεση που αλλάζει κανείς πουκάμισο.

Αν και το Documento αποκάλυψε ότι ο κατηγορούμενος για το ναρκόπλοιο «Noor 1» Νίκος Συντυχάκης, το δεξί χέρι του στενού φίλου του Γ. Κουρτάκη Βαγγέλη Μαρινάκη (και αυτός εμπλεκόμενος στη ζοφερή υπόθεση), ήταν εκπρόσωπος σε offshore εταιρεία που μπήκε εγγυήτρια για να πάρει δάνειο χιλιάδων ευρώ προκειμένου να αγοράσει τον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, δεν ίδρωσε το αυτί κανενός. Δηλαδή πρακτικά, ένας εκδότης χρηματοδοτείται από κάποιον που αργότερα κατηγορήθηκε για ναρκεμπόριο, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει διεξαχθεί καμία έρευνα. Τα έγγραφα που έφτασαν από την τράπεζα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής απέκρυψαν τα εν λόγω στοιχεία, κάτι που από μόνο του συνιστά αντικείμενο έρευνας για τη Δικαιοσύνη. Το Documento αποφάσισε να καταθέσει όλα αυτά τα στοιχεία στην εισαγγελία. Ας δούμε όμως λίγο πιο προσεκτικά την πορεία του Γ. Κουρτάκη, το… μεγάλο μπαμ και τις σχέσεις του με εμπλεκόμενους σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών.

Το έγγραφο που έφτασε στην εξεταστική επιτροπή η οποία ερευνούσε τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ. Η Εθνική Τράπεζα απέκρυψε επιμελώς – με πρόφαση το τραπεζικό απόρρητο για τις καταθέσεις – όλα τα στοιχεία που αποδείκνυαν τη σχέση Κουρτάκη με Συντυχάκη.

Το ΦΕΚ στο οποίο εμφανίζεται ο Αιμίλιος Κοτσώνης να αγοράζει απο πολυεθνική την εταιρεία που εκδίδει της «free press» εφημερίδα «Metro». Η προέλευση των κεφαλαίων το οποίο επένδυσε ο καταδικασμένος για το Noor 1 δεν ερευνήθηκε ποτέ…

Οι «γαλάζιες» παρέες και το ξεκίνημα

Οι πολιτικές πεποιθήσεις του εκδότη των «Παραπολιτικών» δεν κρύβονται – ούτε ο ίδιος επιχείρησε ποτέ να τις αποκρύψει. Η πολιτική γραμμή των εντύπων και του ραδιοφώνου του είναι γνωστή. Ο ίδιος διατηρεί εδώ και χρόνια στενή σχέση με το περιβάλλον Μητσοτάκη. Εχει κουμπαριά με την Ντόρα Μπακογιάννη και δικηγόρο του τον Μάκη Βορίδη. Καλεί στα γενέθλιά του από τον Αδωνη Γεωργιάδη μέχρι και τον Ανδρέα Παπαμιμίκο.

Στο γλέντι αυτό στο χωριό του εκδότη στα Χανιά το 2016 δεν έλειπε φυσικά και ο στενός του φίλος Βαγγ. Μαρινάκης. Για καιρό συζητιόταν άλλωστε ότι πίσω από τα «Παραπολιτικά» βρίσκεται ο εφοπλιστής. Ενδιαφέρον όμως έχει και η παρουσία του λαουτιέρη Μανώλη Κονταράκη – ή αλλιώς Κονταρού. Ο τελευταίος διατηρεί φιλία χρόνων και κουμπαριά με τον Μαρινάκη. Ο Κονταρός εμφανίζεται στη δικογραφία για τον ξυλοδαρμό του διαιτητή Θανάση Τζήλου να συνομιλεί με έναν εκ των φερόμενων ως δραστών. 

Μπίζνες με καταδικασθέντα για υπόθεση ναρκεμπορίου 

Ενώ έχει δουλέψει σε διάφορα Μέσα φτάνουμε περί το 2010. Τότε είναι που έρχεται η πρώτη έξοδος Κουρτάκη στα ΜΜΕ με όχημα εταιρεία του καταδικασθέντος πρωτοδίκως αργότερα σε δέκα χρόνια κάθειρξη για την υπόθεση του «Noor 1» –του χορηγήθηκε αναστολή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης– Αιμίλιου Κοτσώνη. Πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακού, ήταν νόμιμος εκπρόσωπος της Μetrorama Εκδοτική ΕΠΕ που εξέδιδε τη free press εφημερίδα «Metro». Οπως είχε αποκαλύψει το Hot Doc το 2016, η εταιρεία ανήκε κατά 1% στον Αιμ. Κοτσώνη και κατά 99% στην κυπριακή offshore Voisins Limited. Από την έρευνα προέκυψε ότι μοναδικός εταίρος της εξωχώριας εταιρείας είναι ο ίδιος ο Κοτσώνης. Η Μetrorama εισέπραξε από το ΚΕΕΛΠΝΟ για μία χρονιά 86.848 ευρώ.

Ο Γ. Κουρτάκης εμφανιζόταν ως σύμβουλος έκδοσης, με τον Παναγιώτη Τζένο να κατέχει τη θέση του εκδότη. Τα γραφεία μετακόμισαν στον Πειραιά, στην οδό Ιάσονος 2. Στην ίδια γειτονιά δηλαδή με τα γραφεία της Capital του εφοπλιστή Μαρινάκη. Εκεί έκανε αργότερα και ο Κουρτάκης τα γραφεία της εταιρείας του Παρά Ενα ΕΠΕ.

Κανείς και ποτέ δεν ρώτησε τον τότε σύμβουλο έκδοσης αλλά και τον Κοτσώνη από πού προήλθε το τεράστιο κεφάλαιο εκατομμυρίων ευρώ τη στιγμή που η «Metro» εμφάνιζε στον ισολογισμό της αρκετά εκατομμύρια ευρώ ζημία. Εύλογο ερώτημα και ο μισθός του Κουρτάκη μιας και μερικά χρόνια αργότερα, όταν κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής που ερευνούσε τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, δήλωσε ότι έγινε εκδότης χάρη στις επτά δουλειές που έκανε. Είναι εντυπωσιακό ότι δεν υπήρξε καμία έρευνα στη Δικαιοσύνη για το συγκεκριμένο κεφάλαιο της εταιρείας και κυρίως για το εάν τυχόν προέρχεται από τις άνομες ενέργειες (ναρκωτικά) για τις οποίες καταδικάστηκε ο Κοτσώνης.

Offshore και στο βάθος πάλι ναρκωτικά

Ηρθε η ώρα να κάνει ο Κουρτάκης το μεγάλο μπαμ. Εκδίδει την εφημερίδα «Παραπολιτικά» και αμέσως περνά στο επόμενο βήμα: να αγοράσει ραδιοφωνικό σταθμό. Πώς όμως; Με δάνειο από την Εθνική Τράπεζα 800.000 ευρώ στο οποίο μπήκε εγγυητής η C Treasure Ltd. Πρόκειται για offshore με εκπρόσωπο τον κατηγορούμενο για το ναρκόπλοιο «Noor 1» Ν. Συντυχάκη. Αυτή βάζει ως ενέχυρο λογαριασμό της που διατηρεί στην ίδια τράπεζα ύψους 1.266.000 δολαρίων, χωρίς να έχει καμία απολύτως μετοχική ή άλλη σχέση με την εταιρεία του Κουρτάκη. Ως δεύτερο πρόσωπο στην εταιρεία εμφανίζεται η Μαρία Δημητρού, συνεργάτιδα του Βαγγ. Μαρινάκη, η οποία συνδέεται με offshore στη λίστα των Paradise Papers.

Το δάνειο χορηγείται εν τω μεταξύ στον Γ. Κουρτάκη τη στιγμή που έναν χρόνο πριν, το 2013, η εταιρεία είχε αρνητική καθαρή θέση χιλιάδες ευρώ αλλά και αρνητικό κεφάλαιο κίνησης. Και το 2014 όμως, χρονιά που πήρε το δάνειο, έκλεισε με αρνητικό ισολογισμό. Εντούτοις, εταιρείες συμφερόντων Κουρτάκη έλαβαν το 2014 συνολικά 1.039.462 ευρώ από διαφημιστικές δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το ποσό αντιστοιχεί σχεδόν με το δάνειο που έλαβε από την ΕΤΕ για την αγορά του ραδιοφωνικού σταθμού. Ενα δάνειο για το οποίο η τράπεζα δέχτηκε ως εγγύηση χρήματα που η ίδια πιθανώς να κατέβαλε μελλοντικά μέσω διαφήμισης στα ΜΜΕ του Γ. Κουρτάκη.

Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, το πλέον ερευνητέο στην εν λόγω σύναψη δανείου, πέρα φυσικά από το ότι το πρόσωπο πίσω από την εξωχώρια εταιρεία εμπλέκεται σε μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών, είναι αυτό που έπραξε η τράπεζα. Στα έγγραφα που εστάλησαν με πρόφαση την προστασία του ειδικού τραπεζικού απορρήτου (των τραπεζικών καταθέσεων) βάσει του ΝΔ 1059/1971 έχει διαγραφεί στο σύνολο των στοιχείων μόνο ό,τι σχετίζεται με την offshore εταιρεία που παρείχε το ρευστό χρήμα ως εγγύηση για το δάνειο. Εχουν αποκρυβεί τα ονόματα της offshore και των εκπροσώπων της αλλά και του ίδιου του Μαρινάκη, τον οποίο ωστόσο εμφανίζουν να σχετίζεται με την εταιρεία (ενδιαφέροντος Ευάγγ. Μαρινάκη).

Κανείς στην εξεταστική επιτροπή δεν ρώτησε τον Κουρτάκη γιατί η συγκεκριμένη offshore πρόσφερε τη χρηματική εγγύηση. Ενώ για ακόμη μια φορά οι οικονομικές συναλλαγές ενός κατηγορούμενου για το «Noor 1» με εκδότη (τον ίδιο μάλιστα!) περιέργως δεν έχουν ελεγχθεί.

Ο N. Συντυχάκης απασχολεί τη Δικαιοσύνη σε σωρεία υποθέσεων. Αναφέρεται στις συνομιλίες κατηγορουμένων (για το «Noor 1») που είχαν καταγραφεί σε ανύποπτο χρόνο, το 2012, στο πλαίσιο διερεύνησης άλλης υπόθεσης, του περιβόητου «Kοριόπολις», και πλέον έχουν συσχετιστεί με το υπόλοιπο υλικό της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του Βαγγ. Μαρινάκη, του ίδιου του Συντυχάκη, του Βαγγέλη Μπαϊρακτάρη και του ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη. Ο Ν. Συντυχάκης ακούγεται να μιλά με πρόσωπο που σήμερα είναι καταδικασμένο για το «Noor 1».

Ο εξ απορρήτων του Μαρινάκη είχε πιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2014 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με αδήλωτα 622.000 ευρώ σε μια βαλίτσα. Oπως αποκάλυψε το Documento, στη μεγάλη δικογραφία που διερευνά η ανακρίτρια Πειραιά Καλλιόπη-Ιωάννη Μάντακα, περιλαμβάνονται – σύμφωνα με τις διώξεις που έχουν ασκηθεί– ενδείξεις που εμφανίζουν ότι το ποσό με το οποίο πιάστηκε ο Ν. Συντυχάκης είναι πιθανό να συνδέεται με βρόμικο χρήμα από το φορτίο του «Noor 1».

Μαρινάκης και ξανά… «Noor 1»

Και σ’ αυτήν τη σχέση του Κουρτάκη με τον Μαρινάκη μπαίνει στο κάδρο το «Noor 1» καθώς ο εφοπλιστής είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση. Οι σχέσεις των δυο αντρών κάθε άλλο παρά κρυφές μπορούν να χαρακτηριστούν. Το 2016 ο Κουρτάκης συνοδεύει τον «στενό του φίλο» και σήμερα εμπλεκόμενο και σε άλλες βαριές ποινικές υποθέσεις της Δικαιοσύνης στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. «Ημουν εκεί ως προσωπικός του φίλος, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο» απάντησε όταν ερωτήθηκε στην εξεταστική. Πριν αλέκτορα φωνήσαι απαρνείται την οποιαδήποτε σχέση του Βαγγ. Μαρινάκη με τις επιχειρήσεις του. Η πραγματικότητα τον έχει διαψεύσει.

Kαι μια εκτυπωτική μηχανή… μπόνους

Εκτός των κοινωνικών συναναστροφών οι δύο άντρες, τα γραφεία των οποίων βρίσκονται στην ίδια γειτονιά, μοιράζονται ακόμη κάτι: μια ιστορία, αυτή μιας εκτυπωτικής μηχανής. Η KBA Koenig & Bauer (μεγάλο κυλινδρικό ταχυπιεστήριο τύπου Comet, 40x5x17 μέτρα), αρχικής ιδιοκτησίας της Χ.Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις ΑΕ, τέθηκε το 2016 σε δημόσιο πλειστηριασμό. Το παρών έδωσε μόνο ένας υποψήφιος αγοραστής, η Παραπολιτικά Εκδόσεις ΑΕ, στην οποία και κατοχυρώθηκε η μηχανή αντί 570.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 24%. Τον Απρίλιο του 2016 η αξία της μηχανής εκτιμήθηκε από πιστοποιημένο εκτιμητή στο ποσό των 787.000 ευρώ.

Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι η Παραπολιτικά Εκδόσεις ΑΕ, η οποία άλλωστε δραστηριοποιείται στον χώρο των έντυπων ΜΜΕ, θα την αξιοποιούσε άμεσα, μόλις λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2017, μεταπούλησε τη μηχανή στην Αλτερ Εγκο Επιχείρηση Μέσων Ενημέρωσης ΑΕ του Βαγγ. Μαρινάκη αντί 1.550.000 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ στο 1.922.000 ευρώ), δηλαδή τρεις φορές πάνω από την τιμή στην οποία την είχε αγοράσει αρχικά!

Βαγγέλης Γιακουμάκης: Οκτώ χρόνια από την τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο

Βαγγέλης Γιακουμάκης: Οκτώ χρόνια από την τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο

Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τον χαμό του Κρητικού σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, όπου,…

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Τι ισχύει σήμερα για σχολεία, καταστήματα, delivery, Δημόσιο και λεωφορεία

ΕΚ - χιονια

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Τι ισχύει σήμερα για σχολεία, καταστήματα, delivery, Δημόσιο και λεωφορεία

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά σήμερα στην Αττική - Σε ισχύ η αυστηρή σύσταση για…