Ο κόσμος του ποδοσφαίρου είναι έτοιμος για τη μάχη κατά του ρατσισμού

Οι ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον Άγγλων παικτών μετά τον τελικό του Εuro και τα όσα ακολούθησαν, δείχνουν ότι το κοινό ποδοσφαιρικό μέτωπο έχει συγκροτηθεί και αναζητά στήριξη.

podosfairo 1

«Μόνο και μόνο το ότι μιλάμε ακόμα για τον ρατσισμό δείχνει ότι βρίσκεται ακόμα εδώ και πως ό,τι κάνουμε δεν είναι αρκετό. Ωστόσο, το γεγονός ότι μιλούμε πλέον γι’ αυτό δείχνει ότι προχωράμε μπροστά. Όταν μιλάς για τον ρατσισμό σημαίνει ότι δεν έχεις ενεργήσει γρήγορα, αλλά το ότι μιλάμε, είναι ένα καλό σημείο». Ο Γκαέλ Κλισί, πρώην μπακ της Άρσεναλ, ο οποίος στα 35 του συνεχίζει στη Σερβέτ, κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα έλαβαν χώρα τις προηγούμενες μέρες. Οι ρατσιστικές επιθέσεις εις βάρος των Άγγλων διεθνών Μάρκους Ράσφορντ, Τζέιντον Σάντσο και Μπουκάγιο Σάκα, οι οποίοι έχασαν πέναλτι στον τελικό του Euro, έφεραν μια σειρά από αντιδράσεις και έδειξαν ότι αν και το μικρόβιο του ρατσισμού κατατρώει ακόμα το όμορφο παιχνίδι, οι φωνές και οι αντιδράσεις πληθαίνουν.

Η αντίδραση από τους θεσμικούς φορείς, όπως η FA, ήταν άμεση, ενώ όλος ο κόσμος του ποδοσφαίρου βρέθηκε στο πλευρό των θυμάτων. Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα και οι ίδιες ομάδες δείχνουν ότι θα τραβήξου το σχοινί στα άκρα. Για παράδειγμα, η Λέιτον Όριεντ τιμώρησε με δια βίου αποκλεισμό από το γήπεδό της έναν οπαδό της, που αποδείχθηκε ότι ήταν ανάμεσα σε εκείνους που επιτέθηκαν στους ποδοσφαιριστές μέσω Social Media. Η Πόρτσμουθ διεξάγει εσωτερική έρευνα, κατόπιν καταγγελιών ότι μέλη της ομάδας της κάτω των 18 ήταν ανάμεσα στους θύτες.

Μόνο και μόνο το γεγονός ότι υπήρξαν νεαροί ποδοσφαιριστές ύποπτοι για τις ρατσιστικές επιθέσεις σε συμπαίκτες τους, καταδεικνύει τη σοβαρότητα του θέματος και τη σημασία της εκπαίδευσης σε νεότερες ηλικίες. Σε έρευνα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ανάμεσα σε 4.500 οπαδούς από εννιά χώρες στην Ευρώπη, έγινε σαφές ότι στη συνείδηση των οπαδών στη Βρετανία, ο ρατσισμός είναι πρόβλημα. Αυτό απάντησε το 90% των ερωτηθέντων από το Νησί. Παράλληλα, το 31% θεωρεί ότι δεν γίνονται αρκετά για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η διαδήλωση στον τοίχο του Ράσφορντ

Ο κόσμος αναγνωρίζει το πρόβλημα και στέλνει τα δικά του μηνύματα. Η αρχή έγινε μετά τον βανδαλισμό του πανέμορφου γκράφιτι για τον Μάρκους Ράσφορντ, στο Μάντσεστερ. Χρειάστηκε μόλις μία ώρα μετά το χαμένο πέναλτι στον τελικό με την Ιταλία, προκειμένου να αναλάβουν δράση οι κάφροι, απέναντι σε ένα έργο ευγνωμοσύνης για ένα παιδί που έχει προσφέρει πάρα πολλά στην κοινωνία με τις δράσεις του. Ο Ράσφορντ ζήτησε συγγνώμη για το χαμένο πέναλτι, αλλά ξεκαθάρισε ότι «ποτέ δεν θα απολογηθώ γι’ αυτό που είμαι». Και την Τρίτη, περίπου 300 άτομα ανέλαβαν να δείξουν μπροστά στο γκράφιτι, που είχε ήδη αποκατασταθεί, ότι δεν θα επιτρέψουν στο μίσος να νικήσει. «Θα γονατίσουμε, όπως κάνουν οι ποδοσφαιριστές», είπε η Ναχέλ Ασάφ, μέλος της αντιρατσιστικής κίνησης του Μάντσεστερ, τονίζοντας ότι στόχος των διαδηλωτών ήταν να δείξουν ότι αποτελούν εκείνοι την πλειοψηφία. Ο τείχος του Ράσφορντ γέμισε με αγάπη. 

Μηνύματα, αφίσες, ποιήματα. Ένας πατέρας με τους δύο γιους του ταξίδεψε από το Μπέρμιγχαμ για να αφήσει το δικό του μήνυμα πάνω στην τοιχογραφία του ποδοσφαιριστή που εμπνέει τους νέους περισσότερο από κάθε άλλον στην Αγγλία, γεγονός που άφησε άφωνο τον Ράσφορντ. O Εντ Γουίλαρντ, συνιδρυτής μιας κίνησης καλλιτεχνών δρόμου που καλλωπίζουν το Νότιο Μάντσεστερ, υποστήριξε: «Εξελίχθηκε σε κάτι πολύ ιδιαίτερο». Η εκστρατεία συλλογής χρημάτων για την αποκατάσταση του γκράφιτι χρειάστηκε μόνο μερικές ώρες για να ξεπεράσει το αρχικό ποσό. Θέλοντας να εκφράσουν την συμπαράστασή τους και στους άλλους παίκτες της εθνικής Αγγλίας που βρέθηκαν στο επίκεντρο, οι street artists έφτιαξαν ένα μεγάλο γκράφιτι με τους τρεις ποδοσφαιριστές, προκειμένου να τους υπενθυμίσουν ότι είναι στο πλευρό τους. Η αυθόρμητη πορεία φώναξε συνθήματα υπέρ του Black Lives Matter και τόνισε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη της στους παίκτες.

Η υψωμένη γροθιά του Σάντσο

Ο Τζέιντον Σάντσο αναμένεται να αποτελέσει σε λίγες μέρες συγκάτοικο του Ράσφορντ στο Μάντσεστερ, καθώς η Γιουνάιτεντ μετρά αντίστροφα για την απόκτησή του από την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Η κίνηση αλληλεγγύης, λοιπόν, που έλαβε χώρα στην πόλη τον αφορά ακόμα περισσότερο. «Δεν πρόκειται να προσποιηθώ ότι δεν κατάλαβα τις ρατσιστικές επιθέσεις που δέχθηκα εγώ και τα αδέρφια μου, Μάρκους και Μπουκάγιο, μετά το παιχνίδι, αλλά αντίθετα δεν είναι κάτι καινούργιο», τόνισε ο Σάντσο, δείχοντας ότι δεν είχε καμία πρόθεση να αφήσει το γεγονός να ξεθυμάνει χωρίς να πάρει θέση.
«Ως κοινωνία πρέπει να κάνουμε περισσότερα και αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους. Το μίσος δεν θα νικήσει ποτέ. Για όλους τους νεαρούς ανθρώπους που έχουν δεχθεί παρόμοιες επιθέσεις, κρατήστε το κεφάλι ψηλά και συνεχίστε να κυνηγάτε το όνειρο», υποστήριξε, «χρησιμοποιώντας» το περιστατικό για να δώσει κουράγιο σε ανθρώπους που δεν διαθέτουν την ίδια δυναμική με τον ίδιο.

Το μήνυμα του Αρτέτα

Ο Μπουκάγιο Σάκα ήταν ο νεότερος της παρέας. Ο 19χρονος εξτρέμ της Άρσεναλ έζησε το όνειρο με την εθνική Αγγλίας, φτάνοντας μια ανάσα από την κατάκτηση του Εuro. Παρότι έχασε στις λεπτομέρειες, έχει αποδείξει ότι το μέλλον του ανήκει. Ο προπονητής του στην Άρσεναλ, Μίκελ Αρτέτα, υποστήριξε: «Θα είναι μια χαρά. Είναι πολύ δυνατός χαρακτήρας. Έχει λάβει πολλή αγάπη και υποστήριξη από το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, όχι μόνο από την Άρσεναλ, αλλά και από την εθνική ομάδα και τους οπαδούς, γιατί δεν του αξίζει τίποτα από όλα αυτά».

Ο Αρτέτα, παράλληλα, υποστήριξε ότι είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να μιλήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για το ζήτημα του ρατσισμού. «Ευελπιστώ ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη συγκυρία για να κάνουμε μια δυνατή δήλωση και πρέπει να σταματήσουμε τις ρατσιστικές επιθέσεις στα Social Media, καθώς και τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν για να κρυφτούν».

Είναι σαφές τόσο από τις αντιδράσεις και τις τοποθετήσεις μετά τον τελικό του Euro, όσο και από τις πρωτοβουλίες ποδοσφαιριστών που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια, ότι το τείχος κατά του ρατσισμού στον κόσμο του αθλητισμού συνεχώς ενισχύεται. Δεν πρόκειται μόνο για δηλώσεις-κλισέ, ή για λόγια του αέρα. Οι ποδοσφαιριστές αντιδρούν, η πλειοψηφία των φιλάθλων αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, οι ομάδες δείχνουν έτοιμες να εφαρμόσουν μέτρα. Η σκυτάλη περνά στην πολιτεία και στις μεγάλες πλατφόρμες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, η πίεση προς τις οποίες έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…