ΗΦ

Ηλιάνα Φωκιανάκη

Ο κόσμος της αριστεράς είναι έτοιμος, ας το καταλάβουν και οι ηγέτες της

Aπό τις 21 Μάη, Η Αριστερά βρίσκεται απολογούμενη για το τεράστιο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη. Μια νέα Δεξιά, με προβιά “ήπιου και αποτελεσματικού φιλελευθερισμού”, όπου από κάτω κρύβεται μια αχαλίνωτη νεόπλουτη και ακραία ανήθικη εκδοχή βορειοευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού, με επιπρόσθετο τον βαλκανικό ναρκισσισμό μιας κομπανίας ημέτερων, ωτακουστών και εραστών της εναλλακτικής αλήθειας, “αρίστων” με ψεύτικα πτυχία.

eklogespshhfkalph23 750x375 1

Στο μόνο που έχουν ουσιαστικά αριστεύσει είναι η πλάνη και η απόκρυψη της πραγματικότητας των απευθείας αναθέσεων, της διαφθοράς, της απόλυτης και πλήρης απαξίωσης της ζωής πολιτών και προσφύγων. Αυτή την νεκροπολιτική πέτυχαν στο να παρουσιάζουν ως ανάπτυξη ακόμα και όταν άνθρωποι πνίγονται στο Αιγαίο από τις παγιωμένες πια τακτικές των pushbacks και drift backs.

Πως απέτυχε όμως η αριστερά να πείσει, έχοντας απέναντι της έναν αντίπαλο τόσο ξεδιάντροπα ανεπαρκή, μετά από τέσσερα χρόνια πανδημίας, θανάτων από ρουσφέτια και κρατική αμέλεια (Τέμπη), αλλά και μετά από περίπου του 15% της φυσικής χλωρίδας κατεστραμμένο από ανοργανωσιά και έλλειψη προσωπικού; Και όμως συνέβη, και η Αριστερά στέκει αμήχανη στον καθρέφτη. Δεκάδες οι αναλύσεις πολλών σπουδαίων ανθρώπων σε ΜΚΔ και ΜΜΕ.

Πολλές εξηγήσεις δόθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, η αντιπολίτευση όμως μοιάζει να μην τις έχει εμπεδώσει και οδεύει για δεύτερη φορά σε έναν υβριδικό πόλεμο, με όπλα τεχνολογίας 1ου παγκόσμιου. Η νίκη Μητσοτάκη είναι εξηγήσιμη. Οφείλεται σε ένα παλιό τρικ: τον αποπροσανατολισμό, την προπαγάνδα και την εναλλακτική αλήθεια. Το δόγμα του “δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική” εντυπώθηκε στον μέσο Έλληνα. Και το τραύμα του 2015 είναι τόσο μεγάλο, ώστε επιστρέφει ο πολιτικός λόγος εκεί συνεχώς. Από τους μεν για να υπογραμμίσουν την υποτιθέμενη σταθερότητα που προσφέρουν σε σχέση με τότε, από τους δε για να φωτίσουν αυτά που κατάφεραν, ή για να ξανα-απολογηθούν, ή γιατί τους έμεινε τραύμα (όπως σε όλους μας δηλαδή). Αντιθέτως, η ΝΔ, ελάχιστες φορές απολογήθηκε για τον ζόφο που απλόχερα μας προσφέρει, και όταν το κάνει, το κάνει ρομποτικά, τσεκάροντας απλά το κουτάκι στην λίστα που της υπαγορεύουν οι ακριβοί αμερικανοί σύμβουλοι του Greenberg.

Το πρόβλημα δεν είναι -μόνο- οτι o Μητσοτάκης με την βοήθεια των συστημικών ΜΜΕ μας ταίζει εναλλακτική αλήθεια, απόκρυπτοντας τεχνηέντως την ανεπάρκεια του. Αλλά ότι ο μέσος ψηφοφόρος του 41%, που έστω γνωρίζει μόνο ελάχιστα από τα τραγικά δείγματα κακής διακυβέρνησης, διαφθοράς, ψέμματος και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν θεώρησε τη ΝΔ μια αποκρουστική επιλογή. Το γεγονός οτι ο μέσος Έλληνας αναγκάστηκε να κάνει ηθικές εκπτώσεις, χάριν της οικονομικής ασφάλειας, σημαίνει οτι αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα του δεν είναι το κράτος δικαίου, αλλά το αν μπορεί να εξασφαλίσει κάποια πράγματα για την οικογένεια του. Αυτό δεν έγινε κατανοητό στους επικεφαλείς στρατηγικής των κομμάτων.

Η απάντηση κρύβεται στον πολιτικό πολιτισμό μέρος αυτού που αποκαλούμε κουλτούρα, τον οποίο έχουμε συλλογικά ξεχάσει ως κοινωνία, μετά από δέκα χρόνια κρίσεων. Είναι κάτι που δυστυχώς όσο περισσότερα χρόνια περνάνε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να το αναστρέψει η επόμενη αριστερή κυβέρνηση. Η επαναφορά της επιθυμίας για κράτος δικαίου uber alles, θα φαντάζει όλο και πιο μακρινός ή αδιάφορος στόχος για τον μέσο -φτωχοποιημένο- Έλληνα. Ο μακροπρόθεσμος στόχος της επόμενης τετραετίας πρέπει να είναι επαναπροσδιορισμός των ηθικών αξιών της πλειοψηφίας. Και αυτό θα γίνει όχι κατηγορώντας τον ψηφοφόρο οτι έχασε την ηθική του πυξίδα, αλλά οδηγώντας τον προς τα δεδομένα που θα ενεργοποιήσουν την προσωπική του κρίση -εκμεταλλευόμενοι τα ίδια εργαλεία της προπαγάνδας του Μητσοτάκη (ΜΚΔ και ΜΜΕ).

Μας χωρίζουν ελάχιστες μέρες πριν μια ενδεχόμενη δεύτερη ήττα του συνόλου των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Είναι επιτακτική ανάγκη να ανατραπεί η ξέφρενη πορεία αυτού που στο παρελθόν έχω ονομάσει αυταρχικό ναρκισσιστικό κρατισμό του Μητσοτάκη. Στόχος να έχουμε οκτακομματική Βουλή με το Μέρα25 ως δεύτερη αριστερή δύναμη που έχει ελευθερίες για κόντρα με την εξουσία που δεν έχει ως κόμμα εξουσίας ο Σύριζα. Για να ανακοπεί η πορεία μιας ζοφερής σύνθεσης της Βουλής, με θεοκράτες, νεοσυντηρητικούς, διεφθαρμένους και αμετανόητους αχυρανθρωπους της ολιγαρχίας. Την επόμενη των εκλογών η Αριστερά ας εισέλθει στην μάχη με όπλα του 21ου αιώνα, δημιουργώντας συνεργασίες και χώρους ευρείας σύγκλισης όπου θα μπορούμε σε μεγέθη μετρήσιμα να σκεφτούμε πως μπορούμε να ανατρέψουμε την νεοφιλελεύθερη αντι-οικολογική λαίλαπα που θα συρρικνώσει τις ζωές μας την προσεχή τετραετία. Ο κόσμος της αριστεράς είναι έτοιμος, ας το καταλάβουν και οι ηγέτες της.

H Ηλιάνα Φωκιανάκη είναι θεωρητικός πολιτισμού και ιδρύτρια του ινστιτούτου τέχνης State of Concept

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…