Ο κόσμος εξακολουθεί να είναι φτιαγμένος για τους άντρες

Περίπου 87.000 γυναίκες υπήρξαν το 2017 θύματα γυναικοκτονίας, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν ακραίες μισθολογικές ανισότητες, υποχρεωτικοί γάμοι, απαγόρευση αμβλώσεων σε μια σειρά από χώρες, υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των γεννητικών τους οργάνων σε άλλες

woman

Οι διεθνείς ηγέτες δεν πραγματοποιούν τις δεσμεύσεις τους απέναντι σε 1,4 δισεκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες για ένα πιο δίκαιο μέλλον, σύμφωνα με μια παγκόσμια κατάταξη που παρουσιάστηκε στην μεγαλύτερη διεθνή διάσκεψη για θέματα ισότητας των φύλων.

Η έρευνα δείχνει ότι η διεθνής κοινότητα απέχει πολύ από το να ικανοποιήσει την προθεσμία του 2030 για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και καμία χώρα δεν έχει φθάσει στην τελική ευθεία για την επίτευξη του στόχου.

Περίπου 8.000 αντιπρόσωποι από τουλάχιστον 165 χώρες–από διεθνείς ηγέτες μέχρι ακτιβιστές–συμμετέχουν στη διάσκεψη Women Deliver στο Βανκούβερ.

Μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνονται η ιδρύτρια του κινήματος κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης #MeToo, μια Νιγηριανή που είχε απαχθεί από τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ και μια πακιστανή πρωταθλήτρια του σκουός που είχε παρεισφρήσει στους Ταλιμπάν παριστάνοντας το αγόρι.

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται φεμινιστής, θα κηρύξει σήμερα την έναρξη της διοργάνωσης που θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες και θα περιλαμβάνει συζητήσεις για πληθώρα θεμάτων–από την κλιματική αλλαγή και τις σεξιστικές διακρίσεις ως την ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στην πολιτική ζωή.

Το δικαίωμα στην άμβλωση θα είναι επίσης ένα ζήτημα που θα συζητηθεί πολύ εν μέσω της ανησυχίας σχετικά με τους νέους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από μια σειρά αμερικανικών πολιτειών.

Η Κάτια Ίβερσεν, η πρόεδρος του Women Deliver, δήλωσε ότι ο κόσμος έχει φθάσει σε ένα “σημείο καμπής” στο θέμα της ισότητας των φύλων.

“Υπάρχει ένας άνεμος συντηρητισμού–κάποιες φορές με την μορφή καταιγίδας–ενάντια στα δικαιώματα των γυναικών”, είπε η ίδια στο Ίδρυμα Thomson Reuters.

Αλλά η Ίβερσεν διακρίνει μια “τεράστια ορμή” σε θέματα ισότητας των φύλων και καλεί τους πάντες να “κάνουν μεγάλα όνειρα”.

Το 2015 οι παγκόσμιοι ηγέτες έκαναν αυτό ακριβώς όταν έθεσαν στο επίκεντρο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών τα κορίτσια και τις γυναίκες υποσχόμενοι ριζικές αλλαγές μέχρι το 2030.

Η νέα κατάταξη αξιολογεί 129 χώρες με βάση δεκάδες στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που αφορούν τις γυναίκες είτε πρόκειται για την υγεία, την παιδεία, την βία ή την εργασία.

Δέκα στοιχεία για την ζωή των γυναικών ανά τον κόσμο σήμερα

Αυτήν την εβδομάδα στη διάσκεψη με τίτλο Women Deliver που πραγματοποιείται στον Καναδά και θα εξετάσει θέματα όπως οι ευκαιρίες που έχουν οι γυναίκες στην εκπαίδευση, οι μισθολογικές ανισότητες, η θέση τους στην οικονομία και πολλά άλλα θέματα που αφορούν την ισότητα των δύο φύλων.

Ακολουθούν δέκα σημαντικά στοιχεία για την σημερινή κατάσταση των γυναικών:

1. Σε ολόκληρο τον κόσμο οι γυναίκες κερδίζουν σχεδόν τα μισά σε σχέση με τους άνδρες, σύμφωνα με το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο κάνει λόγο για μισθολογικό χάσμα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών σχεδόν 51% το 2018. Με τον παρόντα ρυθμό εξέλιξης θα χρειαστούν 108 χρόνια για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα και 202 χρόνια μέχρι να υπάρξει μισθολογική ισότητα.

2. Σύμφωνα με την λίστα του Fortune ανάμεσα στις 500 αμερικανικές εταιρείες υψηλότερου κέρδους ποσοστό μικρότερο του 7% έχουν επικεφαλής γυναίκες. Αλλά ακόμη και έτσι είναι καλύτερα σε σχέση με το 5% που ήταν πριν από έναν χρόνο.

3. Μόνο 17 επικεφαλής κρατών το 2018 ήταν γυναίκες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Οι γυναίκες κατέχουν το 18% των υπουργικών θέσεων σε όλον τον κόσμο και το 24% των βουλευτικών.

4. Σε παγκόσμιο επίπεδο μια στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, συνήθως από τον σύντροφό της, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Μια στις δύο γυναίκες σε όλον τον κόσμο δολοφονείται από τον σύντροφό της ή από κάποιον συγγενή της. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι ένας στους 20.

5. Περίπου 87.000 γυναίκες υπήρξαν το 2017 θύματα γυναικοκτονίας–δηλαδή η δολοφονία γυναικών μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες- σύμφωνα με τη Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα. Οι περισσότερες από τις μισές δολοφονούνται από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή. Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο στην Αφρική και κινδυνεύουν περισσότερο να δολοφονηθούν στην Ευρώπη από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή.

6. Στην ΕΕ, 45% με 55% των γυναικών έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από την ηλικία των 15, σύμφωνα με μια έρευνα της Υπηρεσίας για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του ΟΗΕ.

7. Επτά στα 10 θύματα διακίνησης ανθρώπων σε όλον τον κόσμο είναι γυναίκες και κορίτσια και περισσότερες από τρεις στις 4 διακινούνται με στόχο την σεξουαλική εκμετάλλευση, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την Ανθρώπινη Διακίνηση της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

8. Τουλάχιστον 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων σε 30 χώρες όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, σύμφωνα με την οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά UNICEF. Η UNICEF έχει ανακοινώσει ότι η πρακτική είναι “σχεδόν οικουμενική” στη Σομαλία, τη Γουινέα και το Τζιμπουτί όπου ο αριθμός αυτός ανάμεσα στα κορίτσια και τις γυναίκες ξεπερνά το 90%.

9. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι παιδικοί γάμοι είναι περισσότερο συχνοί στην υποσαχάρια Αφρική, όπου 3,4 εκατομμύρια παιδιά παντρεύονται κάθε χρόνο. Σε διεθνές επίπεδο ο αριθμός των κοριτσιών που παντρεύονται από παιδιά κορυφώθηκε το 2005 φτάνοντας στα 13 εκατομμύρια περίπου και μειώθηκε σε λιγότερο από 11 εκατομμύρια το 2017.

10. Οι γυναίκες έχουν την ίδια πρόσβαση με τους άνδρες στις οικονομικές υπηρεσίες στο 60% των χωρών σε όλον τον κόσμο και την ίδια πρόσβαση στην ιδιοκτησία γης στο 42% των χωρών, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Προειδοποίηση

Η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης, ενώ το Κονγκό, η ΛΔ Κονγκό και το Τσαντ στις τελευταίες θέσεις.

Σχεδόν το 40% των γυναικών και κοριτσιών –1,4 δισεκατομμύρια– ζουν σε χώρες που, ως προς την επίτευξη των στόχων, χαρακτηρίζονται “πολύ αρνητικά” και άλλο 1,4 δισεκ. σε χώρες που χαρακτηρίζονται “αρνητικά”.

Μόλις το 8% των κοριτσιών και γυναικών ζουν σε χώρες που χαρακτηρίζονται “θετικά”. Καμία χώρα δεν έλαβε “άριστα”, ενώ ο παγκόσμιος μέρος όρος ήταν “αρνητικός”.

Η Μελίντα Γκέιτς, η συνιδρύτρια του φιλανθρωπικού Ιδρύματος Bill & Melinda Gates και ομιλήτρια στη διάσκεψη, χαρακτήρισε την έκθεση “προειδοποίηση για τον κόσμο”.

Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες εντυπωσιακά θετικές ιστορίες, όπως επισημαίνει η εταιρεία Equal Measures 2030 (EM2030), που είναι υπεύθυνη για τη σύνταξη του καταλόγου.

Για παράδειγμα η Σενεγάλη έχει μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών στη βουλή της (42%) σε σχέση με την Δανία, ενώ τρεις στις τέσσερις Κενυάτισσες χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, περισσότερες δηλαδή γυναίκες σε σχέση με πολλές πλουσιότερες χώρες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι πλουσιότερες χώρες δεν εκπληρώνουν πάντα τις δεσμεύσεις τους.

Η Γεωργία, το Μαλάουι και το Βιετνάμ έχουν καλύτερη βαθμολογία από το αναμενόμενο με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ενώ το αντίθετο ισχύει για τις ΗΠΑ, την Ελβετία και τη Νότια Κορέα.

Το Meteo «κύκλωσε» τις 3 περιοχές που θα χτυπηθούν από την κακοκαιρία – Τι θα γίνει με την Αττική

Meteo καιρός

Το Meteo «κύκλωσε» τις 3 περιοχές που θα χτυπηθούν από την κακοκαιρία – Τι θα γίνει με την Αττική

Ιδιαίτερα ισχυρά θα είναι φαινόμενα σε 3 περιοχές της χώρας σύμφωνα με νέα ανάλυση του…

Η Τσιμτσιλή αποκάλυψε πως… δεν έκλεισε μάτι για τον Παπανώτα: «Τέλος η πολιτική» (video)

Τσιμτσιλή Παπανώτα

Η Τσιμτσιλή αποκάλυψε πως… δεν έκλεισε μάτι για τον Παπανώτα: «Τέλος η πολιτική» (video)

H Σταματίνα Τσιμτσιλή μίλησε για όσα έγιναν τις τελευταίες ώρες με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Παπανώτα

Ολυμπιακός: Η πανηγυρική φωτογραφία του Βαγγέλη Μαρινάκη με το γιο του μετά την επική πρόκριση στην Κωνσταντινούπολη

6192810

Ολυμπιακός: Η πανηγυρική φωτογραφία του Βαγγέλη Μαρινάκη με το γιο του μετά την επική πρόκριση στην Κωνσταντινούπολη

Ο Ολυμπιακός κέρδισε την Φενέρμπαχτσε στα πέναλτι και κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία του…

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παρουσιάζει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, με παρόντα τον Τσίπρα

6187950

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παρουσιάζει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, με παρόντα τον Τσίπρα

Ο πρώην πρωθυπουργός θα «στηρίξει το κόμμα του και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές στην κρίσιμη μάχη…

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

Κακλαμάνης

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

«Δεν πέρασα επιπολαίως το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα. Με στενοχώρησε», είπε χαρακτηριστικά ο…