Ο Κορτώ έγραψε για «αυτό που βιώνει η μαρτυρική Θεσσαλία» – Η απάντηση με το βραστό νερό (εικόνα)

«Δεν βράζουμε νερό. Δεν έχει νόημα» - ΕΛΛΑΔΑ 2.0 λέμε...

kettles 2178442 1280

Ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ πήρε θέση για όσα τραγικά συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και οι απαντήσεις – σχόλια που δέχτηκε αποτυπώνουν μια τριτοκοσμική κατάσταση.

«Προσπαθώ – κι αδυνατώ – να φανταστώ πώς θα ένιωθα αν ήμουν γονιός, κι έπρεπε να βράσω νερό για να πιούν και να λουστούν τα παιδιά μου, να βουρτσίσουν τα δόντια τους, ενώ συγχρόνως θα με κατέτρωγε η αγωνία των μικροβίων και των ιών που μπορούν, υπό τέτοιες συνθήκες, να σε θερίσουν.

Θα ήμουν αφάνταστα θυμωμένος, απελπισμένος, θα αισθανόμουν μετέωρος κι ανήμπορος κι ανυπεράσπιστος, και πιθανότατα θα καταριόμουν το κράτος που δεν απότρεψε εγκαίρως την καταστροφή.

Μπορεί να ήθελα να δω τον τόπο όπου γεννήθηκα να αναδύεται απ’ τις λάσπες, και να αγωνιζόμουν με όποιον τρόπο διέθετα ώστε να ξαναδώ την ιδιαίτερη πατρίδα μου όπως την έζησα και την αγάπησα.

Μα απ’ την άλλη, αν είχα τη δυνατότητα να φύγω, μπορεί να μάζευα τη φαμίλια μου και να έριχνα μαύρη πέτρα.

Ζούμε εδώ και χρόνια την τραγωδία της προσφυγιάς διαφόρων πολέμων – κι αυτό που βιώνει η μαρτυρική Θεσσαλία είναι ένας ακήρυχτος πόλεμος.

Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να βρίσκεται αντιμέτωπος με τέτοια διλήμματα επιβίωσης. Γι’ αυτό κι οφείλουμε να ακούμε προσεχτικά, κατανυκτικά, τις φωνές των πληγέντων. Στο βάσανό τους κρύβεται ολόκληρη η ιστορία της χώρας μας», έγραψε αναλυτικά ο Κορτώ και κάτοικος της περιοχής του απάντησε με μια φωτογραφία που «λέει» πολλά όσο κι αυτό είναι ένα τετριμμένο κλισέ:

«Χθεσινή φωτό απο την κατσαρόλα που εβρασα νερό για να πλύνω τα πιάτα, σε κεντρικό σημείο του Βόλου. Στο πατο του σκεύους κατακαθισε το χωμα, μετα το βρασμό. Φοβάμαι να φανταστώ τί συμβαίνει στα πέριξ της πόλης»
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…