O κορονοιός κάνει πάρτι και ο κ. Γεραπετρίτης ονειρεύεται άνοιγμα στο λιανεμπόριο

Με το σύστημα υγείας να έχει φτάσει τα όρια του, το  ιικό φορτίο να είναι σε έξαρση, ο υπουργός Επικρατείας  θέλει να ανοίξει το λιανεμπόριο μέσα στο Μάρτιο.  

5228023

Στα όρια του έχει φτάσει πλέον το σύστημα υγείας με σχεδόν 330 άτομα την ημέρα να εισάγονται στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με κορονοϊό αγγίζει πλέον τους 3.200.

Ο μέσος όρος των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα να αγγίζει τα 1.900 κρούσματα την ημέρα, ενώ οι μολύνσεις έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα στις τελευταίες 15 ημέρες. 

Ο μέσος όρος των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα να αγγίζει τα 1.900 κρούσματα την ημέρα, ενώ οι μολύνσεις έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα στις τελευταίες 15 ημέρες, ενώ  αυξητική παραμένει η ημερήσια τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ. Όσο για την πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ, μόνο στην Αττική πραγματοποιήθηκαν 1.600 εισαγωγές με την πληρότητα κλινών να αυξάνεται στο 63% στην Επικράτεια και 87% στην Αθήνα.

Παρόλα αυτά, ο υπουργός Επικρατείας,  Γιώργος Γεραπετρίτης , συνεχίζει το κυβερνητικό αφήγημα ότι εντός του Μαρτίου θα  ανοίξει σταδιακά η αγορά και η κοινωνία. «Είναι μια μάχη με τον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά. Για το λιανεμπόριο είπε πως το άνοιγμά του θα γίνει με σύστημα που θα ελέγχει κατά το δυνατόν την κινητικότητα και θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων. Όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το λιανεμπόριο αποτέλεσε υπερμεταδότη του ιού.

«Για το επόμενο δεκαήμερο θα γίνει μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να κατεβάσουμε τους ρυθμούς εξάπλωσης του ιού με αποτέλεσμα να ανοίξει το λιανεμπόριο και τα σχολεία», είπε σχετικά.

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, δήλωσε ότι πολύ νωρίς ακόμα για μια τέτοια απόφαση, ωστόσο εκτίμησε ότι το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο και πιο ανοιχτό σε σχέση με πέρσι.

Προφανώς, ο κ.  Γεραπετρίτης, η βλέπει άλλα νούμερα, η ζει σε άλλη χώρα. Άλλωστε μέχρι στιγμής τα μέτρα που έχουν ληφθεί από πλευράς κυβέρνησης για την αναχαίτηση της πανδημίας, έχουν αποδειχθεί ατελέσφορα. 

 

«Παρακινδυνευμένο να μιλάμε για άνοιγμα»

Ως «εντελώς παρακινδυνευμένο» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των δραστηριοτήτων που είναι κλειστές λόγω πανδημίας ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, τονίζοντας ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι απαγορευτικά.

Μιλώντας στο Mega, εξήγησε πως «παρατηρούμε αύξηση κρουσμάτων και πίεση στο σύστημα υγείας, που είναι αποτέλεσμα των ανάλυσης του ιικού φορτίου των προηγούμενων εβδομάδων. Δεν υπάρχει καμία μείωση στο ιικό φορτίο στα λύματα. Αναμένουμε τα νέα περιοριστικά μέτρα για το αν θα υπάρξει ύφεση» ανέφερε.

«Δε μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις με αυτό το επιδημιολογικό φορτίο για την επαναλειτουργία. Με τέτοιο υψηλό ιικό φορτίο και τέτοια πίεση στο σύστημα υγείας, είναι εντελώς παρακινδυνευμένο να μιλάμε για άνοιγμα» εκτίμησε.

Ο καθηγητής επισήμανε πως, εκτός από την Αττική, όπου το ιικό φορτίο είναι «σταθερό και υψηλό», υψηλά επίπεδα καταγράφηκαν και σε περιοχές της περιφέρειας. «Υπάρχει αύξηση συνολικά στο επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα» τόνισε.

Παρατήρησε, τέλος, πως στην Αττική έχουν επικρατήσει η βρετανική και ισπανική μετάλλαξη της Covid-19, οι οποίες «παράγουν στο κάθε άτομο πολύ υψηλό ιικό φορτίο. Όλα τα θετικά δείγματα είναι πολύ υψηλά σε ιικό φορτίο» υπογράμμισε ο κ. Θωμαΐδης.
 

 

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ