Ο Κορκονέας παραδέχεται για πρώτη φορά ότι πυροβόλησε «ευθεία και προς τα κάτω»

Για πρώτη φορά, ενώ έχουν περάσει δέκα χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας παραδέχεται ότι είχε στρέψει το όπλο του ευθεία και προς τα κάτω -όπως χαρακτηριστικά είπε- προς τα άτομα που βρίσκονταν στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου την 6η Δεκέμβρη του 2018

κορκονέας

Απολογήθηκε σήμερα ο Επαμεινώνδας Κορκονέας στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μετά την περίφημη ατάκα του «δεν θα ζητήσω συγγνώμη από κανένα 15χρονο», που είχε δημιουργήσει αίσθηση εντός και εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας φαίνεται να αλλάζει στρατηγική, καθώς βλέπει τα ισόβια να πλησιάζουν επικίνδυνα.

Μάλιστα, ξεκίνησε την απολογία του ζητώντας συγγνώμη. «Θα ξεκινήσω ζητώντας συγγνώμη. Δεν μπορώ να εκφράσω με λόγια τη συντριβή μου για αυτό που έγινε, δεν είναι εφικτό να εκφράσω τη λύπη μου για την οικογένεια, για αυτά που έχει περάσει, για τη μάνα, για τον εκλιπόντα πατέρα. Θα ήθελα να μπορούσα να αλλάξω τη ροή των πραγμάτων, όπως έγιναν. Πέρασα δύσκολες στιγμές, έχουν περάσει δέκα χρόνια, ειδικά τις πρώτες εκείνες μέρες», είπε ξεκινώντας την απολογία του, ενώ εκδήλωσε την επιθυμία του να μιλήσει με τη μητέρα και την αδελφή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, προκειμένου να τους πει «πράγματα που θα βγουν από την καρδία» του.

«Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου συντριβή. Να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην μάνα τα αδέρφια για τον πατέρα του παιδιού. Θα ήθελα αν μπορούσα να αλλάξω τη ροή των πραγμάτων», ανέφερε ο πρώην ειδικός φρουρός. 

Ο Κορκονέας, υποστήριξε ενώπιον των δικαστών πως έχει περάσει δύσκολες στιγμές. «Ο θάνατος ενός παιδιού είναι φοβερό πράγμα», όπως είπε, για να συμπληρώσει πως του έρχονται εικόνες στο μυαλό που του κάνουν την καρδιά κομμάτια.

Στη συνέχεια της απολογίας του, έπεσε σε αντιθέσεις σε σχέση με την αρχική του απολογία, όταν κλήθηκε να περιγράψει ξανά την στιγμή της δολοφονίας και όσα προηγήθηκαν. Περιέγραψε τη στιγμή της δολοφονίας λέγοντας: «το προέταξα μπροστά προς την Τζαβέλα, χαμηλά έδειχνε και κατευθυνόταν προς χαμηλά κάτω για να το βλέπουν» ενώ στη συνέχεια είπε ότι το προέταξε στον αέρα προκειμένου να πυροβολήσει εκφοβιστικά. Παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με τον φερόμενο «εξοστρακισμό» στην τσιμεντένια μπάλα, ο Κορκονέας δεν μπόρεσε να δώσει κάποια πειστική απάντηση για το πως συνέβη αυτό, αφού ο ίδιος ισχυριζόταν πως πυροβόλησε μόνο στον αέρα. Την αντίφαση μεταξύ των δύο απολογιών για το χειρισμό του όπλου επεσήμανε και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος εκ μέρους της πολιτικής αγωγής.

Κατηγορούμενος: Δεν μπορώ να απαντήσω για ποιό λόγο επλήγη η μπάλα…

Εισαγγελέας: Για πρώτη φορά σήμερα αναφέρεται ότι κρατήσατε το όπλο ευθεία και κάτω. Ερωτηθήκατε επανειλλημένα στο παρελθόν και δεν το είπατε ποτέ….

Κατηγορούμενος: Ποτέ δεν το σήκωσα ευθεία παράλληλα με το έδαφος. Έχω στο μυαλό μου ότι αν γίνει λάθος, η σφαίρα θα εξοστρακιστεί προς το εγκαταλελειμμένο κτιριο..

Εισαγγελέας: Η λογική λέει πως την ώρα εκείνη είναι δύσκολο να σκεφτείς που θα στρέψεις το όπλο. Θέλω να μπω στο μυαλό σας. Τί θέλατε να κάνετε, ποιό σκοπό είχατε;

Κατηγορούμενος: Επιδίωξη μου είναι να μην πάθει κανείς κακό. Το όπλο δεν ήταν ποτέ στραμμένο ευθεία προς το πλήθος.

Εισαγγελέας: Μπορεί να έφυγε σφαίρα;

Κατηγορούμενος: Δεν είμαι σίγουρος. Ήμουν σε τέτοια σύγχυση που δεν μπορώ να πω με σιγουριά. Εγώ λέω όχι.

Ο πρώην ειδικός φρουρός δεν μπόρεσε να εξηγήσει ούτε το ποια σφαίρα χτύπησε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο αφού ισχυρίζεται ότι δεν προέταξε ευθεία το όπλο, ενώ στην επισήμανση του εισαγγελικού λειτουργού ότι στα ηχητικά ντοκουμέντα δεν έχουν καταγραφεί ούτε θόρυβος από κρότου λάμψης που υποστηρίζει ότι χρησιμοποίησαν, ούτε έναν τρίτο πυροβολισμό, είπε: «Εγώ το βίντεο το αμφισβητώ γιατί ακούγονται διάφορα. Και το ηχητικό, γιατί στην πόλη οι ήχοι μπορεί να ακούγονται αλλιώς. Η κρότου λάμψης έχει διπλό ήχο πχ αλλά στα βίντεο γενικά καταγράφεται μία. Εδώ το βίντεο είναι δευτερόλεπτα μετά την κρότου λάμψης. Το βίντεο δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα. Δείχνει μονό την κίνηση τη δική μας, όχι τα άτομα».