Newsroom

Newsroom

Ο κόρακας, το αηδόνι και η αλεπού

Δώδεκα μύθοι του ’13. Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου της Ήρας Ραΐση, στο οποίο η συγγραφέας παρουσιάζει τη σύγχρονη…

mythos 1

Δώδεκα μύθοι του ’13. Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου της Ήρας Ραΐση, στο οποίο η συγγραφέας παρουσιάζει τη σύγχρονη Ελλάδα και τις παθογένειες της, μέσα από 12 σύντομες και άκρως ενδιαφέρουσες ιστορίες. Στο έργο της Ήρας Ραΐση, συμμετέχει με τα έργα του ο Χαράλαμπος Πολιτάκης , ενώ σε αυτό φιλοξενείται και μία σύνθεση του Μανώλη Χάρου. Το koutipandoras.gr θα σας παρουσιάζει κάθε εβδομάδα ένα μύθο. Αυτός είναι ο όγδοος. 

Ο ΚΟΡΑΚΑΣ, ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ ΚΑΙ Η ΑΛΕΠΟΥ

Από την Ήρα Ραΐση

Ο Νώντας είχε σταθεί τυχερός μέσα στην ατυχία του. Δεν είχε πατήσει ακόμη ούτε τα σαράντα, όμως είχε καταφέρει χωρίς ιδιαίτερα εφόδια και σπουδές να γίνει συνεταίρος σε μια κατασκευαστική εταιρία που αναλάμβανε δουλειές στον Δημόσιο Τομέα.

Ιδιαίτερα σε νοσοκομεία και Στρατιωτικές Μονάδες. Είχε επιτύχει τις σωστές γνωριμίες, ήταν καλός στις Δημόσιες Σχέσεις και εύκολα τον συμπαθούσαν γιατί ήταν μικροκαμωμένος και κεφάτος. Ο συνεταίρος του, ο Παναγιώτης, ήταν πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός και δούλευε σε Δημόσια Τράπεζα στο Τμήμα των Δανείων. Οι δύο συνεταίροι γνωρίστηκαν από την… τυχερή ατυχία του Νώντα. Ο Νώντας δεν είχε καταφέρει να τελειώσει τις σπουδές του. Μια ερωτική απογοήτευση τον ώθησε να παρατήσει το πτυχίο της Τεχνικής Σχολής του στο τελευταίο μάθημα. Για μερικά χρόνια άλλαζε την μία δουλειά μετά την άλλη και τις περισσότερες φορές τον εκμεταλλεύονταν. Επειδή ήταν φιλόδοξος, θέλησε να δημιουργήσει μια δική του μικρή εργοληπτική εταιρία, αλλά ο συνεταίρος του αποδείχτηκε απατεώνας και χαρτοπαίκτης.

Ο Παναγιώτης συνάντησε τον Νώντα τυχαία σε ένα ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς μετά από πρόσκληση ενός κοινού φίλου που λεγόταν Βασίλης. Ο Νώντας κέρδισε εκείνο το βράδυ το Πρωτοχρονιάτικο λαχείο… Πολυλογάς όπως ήταν και εξωστρεφής, κοινοποιούσε δεξιά και αριστερά το πρόβλημά του, ψάχνοντας απεγνωσμένα ένα στήριγμα. Χρωστούσε χρήματα και κοινωνική ασφάλιση στους εργάτες του και δεν μπορούσε να καλύψει την εταιρία του, επειδή ο συνεταίρος του είχε αρπάξει την είσπραξη και είχε εξαφανιστεί.

Ο Παναγιώτης εδώ και καιρό σχεδίαζε να επεκτείνει την επαγγελματική του δραστηριότητα εκτός της Τράπεζας και η εταιρία του Νώντα ήταν η ιδανική κάλυψη για εκείνον που εργαζόταν στο Δημόσιο. Έτσι, πολύ γρήγορα, άρπαξε την ευκαιρία και αποφάσισε να καλύψει το χρέος του Νώντα. Η λύση και η συνεργασία αποδείχτηκε ιδανική και για τους δύο. Ο Νώντας απέκτησε κεφάλαια κίνησης και ο Παναγιώ- της εκμεταλλεύτηκε την Επωνυμία της εταιρίας του Νώντα και το ταλέντο του στις δημόσιες σχέσεις.

Η προσωπική εταιρία του Νώντα με αφανή εταίρο τον Παναγιώτη άρχισε να δουλεύει πολύ καλά και τα κέρδη αύξαιναν χρόνο με το χρόνο. Ο Νώντας είχε αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις, όχι πάντα αθώες στις δημόσιες υπηρεσίες, πολλές φορές με υποδείξεις του Παναγιώτη και επέβλεπε τους εργάτες που εκτελούσαν τις κατασκευές. Ο Παναγιώτης δεν μπορούσε να δηλώσει κέρδη από την εταιρία αυτή. Ο Νώντας κατέληγε ιδιαίτερα ευνοημένος από αυτή τη συνεργασία αφού είχε καταφέρει την φορολογική κάλυψη του συνεταίρου του με το αζη- μίωτο βέβαια.

Ένα πρωινό, μέσα στο Νοσοκομείο ενώ επέβλεπε τις κατασκευές στο Τμήμα Μαγνητικού Τομογράφου, ο Νώντας γνώρισε την νεαρή γιατρό Νικόλ. Η Νικόλ ήταν ορθοπεδικός, και συνόδευε έναν ασθενή με κάταγμα. Όση ώρα κράτησε η διάρκεια της εξέτασης στον Μαγνητικό Τομογράφο ο Νώντας κατάφερε να γοητεύσει τη Νικόλ και να της αποσπάσει την υπόσχεση για ένα ραντεβού. Είχε αυτοπεποίθηση, ήταν αρκετά εύχαρις και επεδείκνυε μεγάλη οικονομική άνεση. Ακόμη περισσότερο σκόπευε να ανέβει κοινωνικά και η νεαρή γιατρός ήταν το καλύτερο εισιτήριο για την πτήση του. Το πρώτο τους ραντεβού δόθηκε στο πιο ακριβό παραθαλάσσιο εστιατόριο της πόλης με αστακό, όστρακα και σαμπάνια.

Έπειτα ακολούθησαν ταξίδια. Ρώμη, Παρίσι, Βιέννη, και λίγο αργότερα η γνωριμία με τους γονείς. Το ειδύλλιο είχε μπλεχτεί για τα καλά και ετοιμαζόταν αρραβώνας. Ο Βασίλης, ο οικοδεσπότης του μοιραίου ρεβεγιόν παρακολουθού- σε τις εξελίξεις με στωικότητα και δυσπιστία. Δεν του άρεσαν καθόλου οι κινήσεις του Νώντα γιατί τον γνώριζε καλά. Δεν του άξιζε τόση τύχη, κατά βάθος δεν είχε τα προσόντα, ούτε για την γιατρίνα, ούτε για την επιτυχημένη κατασκευαστική εταιρία. Δεν μπορεί… κάπου θα έκανε το λάθος. Η αδυναμία του χαρακτήρα του, ο υπερφίαλος εγωισμός του και η ματαιοδοξία του θα τον πρόδιδαν.

Ο Βασίλης ήταν ιδεολόγος και ο Παναγιώτης αρκετά συντηρητικός. Ο Νώντας δεν είχε το γνώθι σ΄αυτόν. Αργά ή γρήγορα θα συνέχιζε την επιπόλαιη μέχρι τώρα πορεία του. Ο Βασίλης έπρεπε απλά να ωθήσει λίγο την κατάσταση για να τρέξουν οι εξελίξεις..

Ο Νώντας θεωρούσε το Βασίλη έμπιστο φίλο του και λίγο πριν ζητήσει τη Νικόλ σε γάμο, φρόντισε να τον συμβουλευτεί. Ο Βασίλης προσπαθώντας να κρύψει την δυσαρέσκειά του, άρχισε να πατά ένα ένα τα κουμπιά του συνομιλητή του.

«Η Νικόλ είναι γιατρός. Ο πατέρας της ήταν κι αυτός γιατρός. Προέρχεται από πολύ καλή οικογένεια. Ανήκουν στον κοσμικό κύκλο..»

«Το ξέρω…το ξέρω.. δεν είναι υπέροχο; Αυτό που πάντα ονειρευόμουν…»

«Ναι.. αλλά οι γονείς της … ο κύκλος της; Θα τους είσαι αρκετός;

Ένας απλός εργολάβος; Δεν έχει το κύρος που χρειάζεται αυτή η δουλειά..»

«Τι λες; Βγάζω τόσα λεφτά.. τίποτα δεν της λείπει.. και δείχνει ερωτευμένη..»

«Άκου που σου λέω.. τους ξέρω καλά αυτούς.. Τα λεφτά δεν φτάνουν.. θέλουν όνομα.. φήμη… επιβολή .. πώς να σου το εξηγήσω..»

«Κατάλαβα.. κατάλαβα… τι προτείνεις;»

«Κάνε κάτι εντυπωσιακό, κάτι που έχει πολύ πέραση στην υψηλή κοινωνία..»

«Σαν τι;»

«Διακόσμηση εσωτερικών χώρων…»

«Ααα… τέλεια ιδέα.. πως δεν το σκέφτηκα τόσο καιρό.. Έχουν τόσους γνωστούς με βίλες… Θα τις διακοσμήσω..»

«Χρειάζεσαι κεφάλαια..»

«Θα τραβήξω από την εταιρία.. ο Παναγιώτης δεν νομίζω να αντιδράσει… ίσα-ίσα θα του αρέσει η… επέκταση των εργασιών… Έχω ήδη μερικές καταπληκτικές ιδέες διακόσμησης..»

Ο Νώντας δεν έχασε χρόνο. Χρησιμοποίησε το ταλέντο του στις δημόσιες σχέσεις και εντυπωσίασε τους γνωστούς της Νικόλ και της οικογένειάς της. Πολύ εύκολα τους έπεισε να ανανεώσουν διακοσμητικά τα σπίτια και τα εξοχικά τους με την δική του φροντίδα. Άρχισε λοιπόν να παραμελεί τις εργολαβίες και ασχολούνταν προσωπικά με την διακόσμηση εσωτερικών χώρων… Μάλιστα δεν ήθελε να τον απο- καλούν πια «Νώντα» αλλά «κύριε Ξενοφώντα».. Έτσι πίστευε ότι θα αποκτούσε την φήμη και το κύρος στην καλή κοινωνία και σύντομα θα παντρευόταν τη Νικόλ..»

Τα πράγματα δεν έγιναν έτσι ακριβώς. Τα αποτελέσματα των δια- κοσμητικών του ιδεών .. αποδείχτηκαν οικτρά. Οι διακοσμητικές του ιδέες ήταν το απαύγασμα της κακογουστιάς και του κιτς. Οι ιδιοκτήτες άρχισαν ν΄ αντιδρούν και να τον κοιτάζουν με δυσπιστία. Ο Παναγιώτης παρακολουθούσε με στωικότητα και επιφύλαξη τα οικονομικά ανοίγματα και τις απασχολήσεις του συνεταίρου του και λίγους μήνες μετά απαίτησε το κεφάλαιό του και αποχώρησε από την εταιρία. Δεν είχε σκοπό να αναλάβει κανένα ρίσκο, ούτε να γελοιοποιηθεί στην αγορά…

Με την ίδια ακριβώς δυσπιστία παρακολουθούσαν τις κινήσεις του Νώντα η Νικόλ και η οικογένειά της. Οι προσκλήσεις στο πατρικό άρχισαν να ματαιώνονται και η πιθανότητα του αρραβώνα ν΄ απομακρύνεται όλο και περισσότερο…

Ο Βασίλης πληροφορήθηκε με σεμνή ικανοποίηση τις δυσμενείς εξελίξεις στην ζωή του Νώντα…

«Ήμουν σίγουρος.. αργά ή γρήγορα η ματαιοδοξία του θα τον πρόδιδε αν είχε μυαλό…»

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…