«Ο κόμπος έφθασε στο χτένι. Ως εδώ»

Δειγματολειπτικός έλεγχος σήμερα το πρωί, αποκάλυψε για μια ακόμη φορά πως η εφημερίδα δεν διανεμήθηκε σε περίπτερα στα Σεπόλια και τον Κολωνό. Η εταιρεία διανομής Τύπου ΑΡΓΟΣ, συμφερόντων του Μαρινάκη, συνεχίζει παρά τις διαμαρτυρίες να σαμποτάρει την κυκλοφορία του Documento, με την εφημερίδα να βγάζει σκληρή ανακοίνωση! 

Οι  προσπάθειες που κάνει ο Βαγγέλης Μαρινάκης για να αλώσει τον Τύπο ή να σαμποτάρει το Documento και μη αρεστές του εφημερίδες, είναι σε όλους γνωστές. Όμως το νέο περιστατικό, εις βάρος του Documento και της μη  διανομής του σε σημεία πώλησης,  φέρνει προ των ευθυνών της και την κυβέρνηση όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η εφημερίδα. 

Συγκεκριμένα, σε δειγματολειπτικό έλεγχο που έγινε  σήμερα το πρωί, αποκάλυψε για μια ακόμη φορά πως η εφημερίδα δεν διανεμήθηκε σε περίπτερα στα Σεπόλια και τον Κολωνό.

Μέχρι στιγμής  έχουν εντοπιστεί (και επιβεβαιώθηκαν και από τον διευθυντή κυκλοφορίας της ΑΡΓΟΣ κύριο Παπουτσή), δέκα σημεία πώλησης (ενδεικτικά Καλαμά 24, Αψού 4 ,Σιώκου 4-6, Χειμάρας 56) όπου όπως  είπαν δεν έχει διανεμηθεί καθόλου η εφημερίδα από τον υποπράκτορα Πριγούρη. Κάθε φορά παίζεται το ίδιο παιχνίδι, το ΑΡΓΟΣ αποδίδει την ευθύνη σε υποπράκτορες ή περιπτεράδες παρότι αυτό έχει τη συμβατική υποχρέωση διανομής των εφημερίδων σε όλη την Ελλάδα.

Σε ανακοίνωση του το Documento αναφέρει τα εξής:

«Αυτή τη στιγμή το θέμα δεν είναι ο Μαρινάκης και οι προσπάθειες που κάνει να αλώσει τον Τύπο ή να σαμποτάρει το Documento και μη αρεστές του εφημερίδες. Το θέμα είναι η κυβέρνηση. Ο Μαρινάκης αφού δημιούργησε ένα ανεξέλεγκτο μονοπώλιο, λειτουργεί όπως θέλει αφού ούτε τον ελέγχει, ούτε τον τιμωρεί κανένας. Παρότι η ελευθερία του Τύπου είναι Συνταγματικά κατοχυρωμένη, δεν υπάρχει κανένας νόμος που να τιμωρεί όποιον παρεμποδίζει την ελεύθερη, απρόσκοπτη κυκλοφορία του.

 Δηλαδή ενώ αποδεικνύεται πως κάποιος σαμποτάρει την κυκλοφορία των εφημερίδων, δεν είναι δυνατόν να τιμωρηθεί αφού δεν υπάρχει νομική πρόβλεψη. Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα θέματα που αφορούν τον Τύπο με εξαίρεση ένα, αυτό που ποινικοποιεί τη λειτουργία του δημοσιογράφου. Σε όλα τα υπόλοιπα οι Μαρινάκηδες μπορούν να σαμποτάρουν εφημερίδες, να κρύβουν, να μην μοιράζουν και φυσικά να μην τιμωρούνται. Αλλά αν ο δημοσιογράφος γράψει για τον Μαρινάκη μπορεί αυτός να ζητήσει τη σύλληψη του δημοσιογράφου με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Αν κάποιος πολίτης εμποδίσει την πώληση μιας εφημερίδας υπάρχει νομική τιμωρία, αλλά αν το κάνει κάποιος συντονισμένα όπως το πρακτορείο, δεν προβλέπεται τιμωρία

Έχουμε πολλές φορές γράψει πως απαιτείται να δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης μια Αρχή απρόσκοπτης λειτουργίας του Τύπου που θα εξασφαλίζει θέματα ελευθερίας του Τύπου και θα ελέγχει τη διανομή. Αρχή, που όπως συμβαίνει με το ΕΣΡ θα έχει δικαίωμα ελέγχου σε όλα τα σημεία όπου υπάρχουν εφημερίδες για να διαπιστώσει προβλήματα, επιτηδευμένες σκόπιμες παρεμποδίσεις και να επιβάλει πρόστιμα στους παραβάτες.

Ταυτόχρονα πρέπει να προβλεφθεί νομικά, πως όποιος κινείται ενάντια σε όσα προβλέπει το Σύνταγμα για την ελεύθερη διακίνηση του Τύπου και των ιδεών θα έχει και ποινικές ευθύνες. Δεν μπορεί νόμοι που αφορούν την εξασφάλιση του Συντάγματος να είναι «ατελείς νόμοι» δηλαδή νόμοι χωρίς πρόβλεψη τιμωρίας. Δεν μπορεί η δημοσιογραφία, η λειτουργία του Τύπου να «ρυθμίζονται» από τις πρακτικές κάποιων μονοπωλίων με την κυβέρνηση απαθή.

Ο κόμπος έφθασε στο χτένι. Ως εδώ. Θα βρεθούμε και έτσι πρέπει, απέναντι σε όποιον με ή χωρίς δόλο, με καλές προθέσεις ή σατανικές σκέψεις, μπαίνει εμπόδιο στην επιβίωσή μας και αυτό για το οποίο παλεύουμε. Είναι άθλιο κύριοι της κυβέρνησης να κάνετε ρυθμίσεις για να μην υπάρχει ΦΠΑ σε αγορές ηλεκτρονικών από πολυεθνικές αλλά ούτε μία ρύθμιση για να μπορεί να υπάρχει ο Τύπος. Θεωρούμε πως δεν αξίζει οι Μαρινάκηδες να ορίζουν της ελευθερία του Τύπου και το δικαίωμα μιας εφημερίδας να υπάρχει χωρίς να φοβάται. Ούτε το πώς λειτουργούμε ως δημοσιογράφοι. Πολύ φοβόμαστε πλέον πως έχετε άλλη άποψη

Documento»
 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…