Newsroom

Newsroom

Ο κεντροαριστερός Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ νέος πρόεδρος του Μεξικού

Ο κεντροαριστερός υποψήφιος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στο Μεξικό, συγκεντρώνοντας από το 53% ως το 53,8% των ψήφων, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της εθνικής εκλογικής επιτροπής, η οποία βασίζεται στα στοιχεία μιας ταχείας καταμέτρησης.

5b39b5c51dc524a13f8b4609

Ο
απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Ενρίκε
Πένια Νιέτο δήλωσε ότι συνομίλησε
τηλεφωνικά με τον Λόπες Ομπραδόρ και
τον συνεχάρη για τη νίκη του, ενώ
δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με την ομάδα
του για τη μεταβίβαση της εξουσίας.

Επίσης,
και ο συντηρητικός
υποψήφιος Ρικάρδο Ανάγια αναγνώρισε
«τη νίκη» του κεντροαριστερού αντιπάλου
του,
στον οποίο τηλεφώνησε
και τον συνεχάρη για τη νίκη του.

Συγχαρητήρια
δέχθηκε ο Ομπραδόρ και από τον Αμερικανό
πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που διαβεβαίωσε
ότι «αδημονεί να συνεργαστεί» μαζί
του.

«Υπάρχουν
πολλά που μπορούν να γίνουν προς όφελος
τόσο των ΗΠΑ,
όσο και του Μεξικού!», ανέφερε μέσω
Twitter ο ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας.

Μία ιστορική νίκη

Έπειτα από δύο συναπτές αποτυχίες, ο 64χρονος βετεράνος πολιτικός πρωταγωνιστεί σε μια ιστορική επιτυχία της μεξικανικής αριστεράς σε εθνικό πολιτειακό, και τοπικό επίπεδο: το Κίνημα Εθνικής Αναγέννησης (MORENA) εξασφαλίζει τουλάχιστον έξι θώκους κυβερνητών Πολιτειών από τους εννέα που κρίνονταν· το κίνημά του επικρατεί στις Πολιτείες Βερακρούς, Μορέλος, Πουέμπλα, Τσιάπας, Ταμπάσκο και αυτή του Μεξικού.

Ενώ για πρώτη φορά μια γυναίκα, η Κλαούδια Σέινμπαουμ, μια επιστημόνισσα 56 ετών, πιστή του Ομπραδόρ, εκλέγεται δημαρχίνα της πρωτεύουσας της χώρας, μιας μεγαλούπολης 20 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων.

Μαζί με τους συμμάχους του ο Λόπες Ομπραδόρ μπορεί να υπολογίζει επίσης στην πλειοψηφία στη Βουλή–το κίνημά του εξασφάλισε τουλάχιστον 250 έδρες από τις 500, ενώ μένει να φανεί ποια θα είναι η ισορροπία στη Γερουσία.

Το Μεξικό σαρώθηκε από πολιτικό «τυφώνα», έκρινε ο πολιτολόγος Χεσούς Σίλβα Έρτσογκ Μάρκες στο τηλεοπτικό δίκτυο Televisa, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στα κεντρικά γραφεία των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, κυρίως του PRI, η ατμόσφαιρα ήταν βαριά. «Θεέ μου!», αναφώνησε μια συνταξιούχος, οπαδός του κόμματος, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. Πολλοί άλλοι γύρω της δεν ήταν σε θέση να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Ο Λόπες Ομπραδόρ κεφαλαιοποίησε την οργή μεγάλου μέρους των Μεξικανών για τη βία, τη διαφθορά και το τέλμα στην οικονομίας: ειδικά η προεκλογική υπόσχεσή του να «διώξει τη μαφία από την εξουσία» είχε μεγάλη απήχηση.

«Για πρώτη φορά, η ιστορία θα γραφτεί από τη σκοπιά των πιο φτωχών», δήλωσε με ικανοποίηση ο Σαλβαδόρ Σάντσες, 82 ετών, υποστηρικτής του ΑΜΛΟ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η βία ήταν στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου, πολύ περισσότερο διότι έπληττε επίσης υποψήφιους και στελέχη κομμάτων. Η εκλογική διαδικασία ήταν η «αιματηρότερη στην ιστορία» της χώρας ήδη πριν από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, με τουλάχιστον 145 φόνους πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων 48 υποψηφίων ή επίδοξων υποψηφίων, κατά την εταιρεία συμβούλων Etellekt.

Την Κυριακή, ενώ 89 εκατομμύρια μεξικανοί όδευαν στις κάλπες, άλλα δύο στελέχη κομμάτων δολοφονήθηκαν.

Η Φλόρα Ρεσέντις Γκονσάλες, στέλεχος του Κόμματος Εργαζομένων (PT, αντιπολίτευση) έπεσε νεκρή από σφαίρες στην Πολιτεία Μιτσοακάν (δυτικά), λίγο πριν ανοίξουν τα εκλογικά κέντρα της χώρας.

Η γυναίκα υπέκυψε στα τραύματα «που υπέστη από σφαίρες στις 06:30 τοπική ώρα» στην κοινότητα Κοντέπεκ, ανέφερε ανακοίνωση των πολιτειακών εισαγγελικών αρχών.

Αργότερα ο Φερνάντο Ερέρα Σίλβα, στέλεχος του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), δολοφονήθηκε στην Ακολιουία, στην Πολιτεία Πουέμπλα (κεντρικά).

Το κύμα των φόνων στελεχών πολιτικών κομμάτων εγγράφεται στο πλαίσιο του γενικότερου κύματος βίας που συγκλονίζει το Μεξικό. Πέρυσι δολοφονήθηκαν 29.000 άνθρωποι, ενώ πάνω από 200.000 έχουν σκοτωθεί από το 2006, τη χρονιά που η κυβέρνηση του Φελίπε Καλδερόν (2006-2012) αποφάσισε να αναπτύξει τον στρατό στους δρόμους για να πατάξει τα καρτέλ των ναρκωτικών. Η στρατηγική της κυβέρνησης οδήγησε στην πολυδιάσπαση των καρτέλ και τη δημιουργία δεκάδων μικρότερων, πιο αιμοδιψών συμμοριών.

Ο Ομπραδόρ υπόσχεται να καταπολεμήσει τη βία μειώνοντας τη φτώχεια και να χρηματοδοτήσει κοινωνικά προγράμματα με τα έσοδα που θα εξοικονομήσει το κράτος προχωρώντας στην πάταξη της διαφθοράς. Έχει εξαγγείλει εξάλλου ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο, την χορήγηση αμνηστίας σε μικροκακοποιούς.

Ακόμα, ο επόμενος πρόεδρος του Μεξικού υπόσχεται να αυξήσει τον κατώτερο μισθό, να βελτιώσει το εκπαιδευτικό σύστημα και να προωθήσει μεγάλα έργα.

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

ξοφασκια

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής, την παράταση χρήσης του ΟΑΚΑ από την Ελληνική Ομοσπονδία…

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Καρυστιανού 1

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento στους ισχυρισµούς της εισαγγελέα του Αρειου Πάγου, η…

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Κασσελάκης

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Στο μήνυμα του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι σε όλες τις αφηγήσεις του είναι…

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

olympiaki floga

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

Όπως καταγγέλλει δημόσια ο Αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος που εργάζεται επί 20…