Newsroom

Newsroom

Ο Κεν Λόουτς στην Αθήνα: "Να δράσουμε όλοι μαζί. Ο καπιταλισμός δεν είναι τόσο δυνατός στην πράξη"

Ο Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς βρέθηκε στην αίθουσα του Μορφωτικού Ιδρύματος, της ΕΣΗΕΑ και μίλησε σε πλήθος κόσμου, ως καλεσμένος στο 30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Ο 81χρονος σκηνοθέτης απάντησε σε ερωτήσεις του ακροατηρίου για την πολιτική επικαιρότητα, το Βrexit, την Καταλονία και τον κινηματογράφο.

59f9e3051dc5247c398b45c5

Ο διευθυντής Νίνο Μικελίδης του παρέδωσε το τιμητικό βραβείο «Φοίβος» του Πανοράματος.

Ο Λόουτς απάντησε σε ερωτήσεις του ακροατηρίου για τις απόψεις του σχετικά με την πολιτική επικαιρότητα, το brexit, την Καταλονία και φυσικά τον κινηματογράφο.

«Ο εχθρός είναι οι μεγάλες μπίζνες και η απληστία σε όλους τους τομείς, εξίσου και στην βιομηχανία του θεάματος, με όλους του χορηγούς και τα ιδρύματα που βρίσκονται πίσω από τα πολιτιστικά μας αγαθά», ανέφερε.

Παράλληλα, μίλησε για την Ευρώπη που πρέπει να βασίζεται στην αλληλεγγύη των λαών κι όχι για μια «Ένωση που ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων». Πρέπει, είπε, «να δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό κίνημα, που θα υποστηρίζει τα συμφέροντα των ανθρώπων, της εργατικής τάξης». «Η ειρωνεία είναι ότι ο καπιταλισμός στη θεωρία είναι πολύ δυνατός, αλλά στην πράξη πολύ αδύναμος», πρόσθεσε.

Στο κλείσιμο της συζήτησης, αποχαιρέτησε με την προτροπή: «Οργανωθείτε κάποια στιγμή σε πολιτικά κινήματα».

«Το ευρωπαϊκό σινεμά πάντα με συναρπάζει. Είναι πολύμορφο, πολύγλωσσο, διαθέτει πολλά νέα ταλέντα με εξαίρετες ταινίες. Η ευρωπαϊκή κινηματογραφία θα έπρεπε να ενισχύεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε να μην συμβαίνει αυτό που βλέπουμε, να φεύγουν τα κινηματογραφικά συνεργεία σε χώρες με φτηνά εργατικά», είπε ο Κεν Λόουτς, φέρνοντας το παράδειγμα της Ρουμανίας.

«Έκανα ό,τι έκανε και άλλος κόσμος που είχε δει τι έχει συμβεί εδώ στην Ελλάδα. Εξέφρασα αλληλεγγύη, αυτό είναι όλο. Ότι είμαι μαζί σας», είπε ο Κεν Λόουτς, μετά την υπενθύμιση που έκανε στο κοινό η πρόεδρος του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ήταν παρούσα στην αίθουσα, λέγοντας ότι ο Κεν Λόουτς ήταν από τους πρώτους που υπέγραψαν για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους και για την επιτροπή αλήθειας του δημοσίου χρέους. Η κα Κωνσταντοπούλου ζήτησε από τον σκηνοθέτη το μήνυμά του στους Έλληνες πολίτες «που δέχονται» όπως είπε, «την προπαγάνδα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και ότι πρέπει αυτό το χρέος να πληρωθεί ακόμα και αν πρέπει να πεθάνουν» και «ποιο το μήνυμά του για όσους καλλιτέχνες δεν μιλούν εναντίον του καθεστώτος;».

Απευθυνόμενος στους νέους καλλιτέχνες, τους παρακίνησε να λένε πάντα την αλήθεια και να εκμεταλλευτούν τη φαντασία που έχει ο καθένας χωρίς περιορισμούς. “Ο μόνος περιορισμός είναι να μη λέτε ψέματα”, κατέληξε ο Κεν Λόουτς.

«Δυστυχώς, δεν παίρνουμε επαρκή πληροφόρηση κι είναι δύσκολο να καταλάβεις τι πραγματικά συμβαίνει αυτή την ώρα στην Καταλονία, ένα θέμα που πάει πίσω κάτι αιώνες. Όμως, δεν ακούω τους υποστηρικτές της αυτονομίας να συζητούν για την ανεργία που αντιμετωπίζουν τώρα. Πού είναι τα αιτήματα της κοινωνικής αλλαγής;», ανέφερε ο Βρετανός δημιουργός.

«Από τύχη είμαι εδώ», είπε στο τέλος. «Αν πάψουμε να πιστεύουμε, δεν θα είμαστε πια εδώ. Ο καθένας μας κάνει ό,τι μπορεί. Δεν μπορούμε όμως να δράσουμε μόνοι, αλλά όλοι μαζί. Αλλιώς θα μας μαζεύουν έναν έναν…».

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

andraz lazic lcirqLKB8B4 unsplash

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

«“Πρέπει να σ’ αγαπούν πολύ”, μου είπε με ύφος (ο μηχανικός) και ανέφερε ότι στα…