Newsroom

Newsroom

Ο Κατσίφας, η ΜΑΒΗ και στο …βάθος ο Βορίδης

Ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσίφας που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες Αλβανών αστυνομικών, είχε ενταχθεί στη «σκληροπυρηνική» νεολαία της Βόρειας Ηπείρου και φρόντιζε να το δείχνει  στις αναρτήσεις του στα σόσιαλ μίντια.

5bd60833cd3a185ff74e7a23

Σε μία από αυτές υπάρχει μια φωτογραφία με τη σημαία της ΜΑΒΗ περιστοιχισμένη με όπλα.

Η ΜΑΒΗ…

Η ΜΑΒΗ (Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου), ήταν εθνικιστική  οργάνωση που έδρασε στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου κατά την διάρκεια της ιταλικής και γερμανικής κατοχής της Αλβανίας (1941-1944) και διαλύθηκε μετά την άνοδο του Χότζα στην εξουσία.

Στη δεκαετία του 1990 επανασυστάθηκε και έδρασε ως παραστρατιωτική και τρομοκρατική οργάνωση, με επιθέσεις σε Ελλάδα και Αλβανία.

Το μεγάλο «χτύπημα» έγινε το 1994 στο αλβανικό στρατόπεδο νεοσυλλέκτων στην Άνω Επισκοπή, όπου σκοτώθηκαν δύο Αλβανοί στρατιώτες. Ένα χρόνο μετά η οργάνωση εξαρθρώνεται από την ΕΛΑΣ, με τις συλλήψεις των περισσοτέρων μελών της στο Δελβινάκι Ιωαννίνων.

…Και ο Μάκης Βορίδης

Αρχικά οι ένοπλοι του Δελβινακίου κατηγορήθηκαν για φόνους και πολλά άλλα αδικήματα, σχετιζόμενα με την ΜΑΒΗ, μετά από μερικούς μήνες αποφυλακίστηκαν, καθώς με κάποιον «μαγικό» τρόπο οι κατηγορούμενοι κατέληξαν να θεωρούνται απλώς έμποροι όπλων και… αφελείς πατριώτες!

Μάλιστα, το άλλοθι του επικεφαλής των συλληφθέντων Γιώργου Αναστασούλη ήταν πως την ημέρα της επίθεσης στην Επισκοπή βρισκόταν στο ιδρυτικό συνέδριο του «Ελληνικού Μετώπου», πράγμα που επιβεβαίωσε και ο ηγέτης του συγκεκριμένου ακροδεξιού κόμματος. Ποιος ήταν αυτός; Μα ο… γνωστός μας, Μάκης Βορίδης.

Η κατάθεσή του έκανε τη… δουλειά της και στη δίκη της ΜΑΒΗ, τον Φεβρουάριο του 1997, οι κατηγορούμενοι από μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης έφτασαν να κατηγορούνται για απλή οπλοκατοχή με αποτέλεσμα να υποστούν και τις αντίστοιχες ποινές.