Καμία διάθεση συνεννόησης στις συναντήσεις Κατρούγκαλου - πολιτικών αρχηγών για το Ασφαλιστικό

Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, η ψήφιση της οποίας θα σηματοδοτήσει τη θετική έκβαση της αξιολόγησης και άρα το άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος. Στη συνέχεια, ο υπουργός εργασίας θα ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο στις 18:00 στο Προεδρικό Μέγαρο. 

cover
NewsRoom 04/01/2016 | 17:35

Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, η ψήφιση της οποίας θα σηματοδοτήσει τη θετική έκβαση της αξιολόγησης και άρα το άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος. Στη συνέχεια, ο υπουργός εργασίας θα ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο στις 18:00 στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Ο κ. Κατρούγκαλος εισέπραξε τη μία αρνητική απάντηση μετά την άλλη από όλους τους πολιτκούς αρχηγούς. Συγκεκριμένα, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης, τόνισε ότι «Οι θέσεις της ΝΔ ειναι και σαφείς και ξεκάθαρες και έχουν διατυπωθεί επανειλημμένως στη Βουλή. Είμαστε εναντίον οποιασδήποτε μείωσης στις συντάξεις και εναντίον οποιασδήποτε αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών», ενώ πρόσθεσε ότι από την πρώτη ενημέρωση που έλαβε από τον αρμόδιο υπουργό, προβλέπεται μείωση στις κύριες συντάξεις.

Λεβέντης: «Διαφωνώ αλλά επιφυλάσσομαι»

Στη συνάντηση του με τον Βασίλη Λεβέντη, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υπογράμμισε ότι διαφωνεί, αλλά επιφυλλάσσεται να μελετήσει πριν απαντήσει. «Όταν υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνεργοι, όταν υπάρχουν αγρότες με 300 ευρώ, όταν κόβουμε το ΕΚΑΣ θα υπάρχουν συνταξιούχοι με 3.000 το μήνα; Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα» είπε και συμπλήρωσε λέγοντας: «Ο υπουργός λέει ότι δεν θα κόψει ούτε κύριες ούτε επικουρικές συντάξεις. Θέλουν να αφήσουν ανέγγιχτο το ασφαλιστικό όταν οι ίδιοι δηλώνουν ότι σε ένα χρόνο δεν θα παίρνει κανείς σύνταξη».

«Η κυβέρνηση δεν θέλει να αγγίξει τους βολεμένους που υπάρχουν και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στη ΝΔ και παίρνουν διπλές και τριπλές συντάξεις» κατέληξε. 

Διαφωνία και από το ΚΚΕ

Την πλήρη διαφωνία του με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα τις αντιπαλέψει και θα προσπαθήσει ώστε το σχέδιο νόμου να καταψηφιστεί από τη Βουλή.

«Οι ανησυχίες μας για την πορεία του ασφαλιστικού είναι μεγαλύτερες μετά και τις προτάσεις της κυβέρνησης. Καμία επανάπαυση από το συνδικαλιστικό κίνημα και από όλο τον ελληνικό λαό δεν πρέπει να υπάρχει για την διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας. 

Άρνηση και από το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ αρνείται να συγκατανεύσει στη μείωση των συντάξεων και στην αύξηση των εισφορών, κάτι που ξεκαθάρισε η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά, αμέσως μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κατρούγκαλο για το ασφαλιστικό.

«Στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός μας ζήτησε να κάνουμε απλά μια ευχή για το ασφαλιστικό. Το ΠΑΣΟΚ τους προσφέρει ένα μεγάλο διαπραγματευτικό ατού. Λέμε 'όχι' στην μείωση των συντάξεων, στην αύξηση των εισφορών που υπονομεύει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, λέμε 'ναι' στην αύξηση των πόρων του ασφαλιστικού με μέρος εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Ας φροντίσουν να αξιοποιήσουν αυτή την στάση μας» τόνισε η κ. Γεννηματά.