Newsroom

Newsroom

Ο Καμίνης βάζει λουκέτο στα περισσότερα θέατρα της Αθήνας

Του Γιάννη Συμεωνίδη Η σύγχρονη Αθήνα δεν έχει να καμαρώνει για πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι, πάντως, ότι διαθέτει…

kaminis

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Η σύγχρονη Αθήνα δεν έχει να καμαρώνει για πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι, πάντως, ότι διαθέτει τα περισσότερα θέατρα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Κι όμως, ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε πως μεσούσης της οικονομικής και πολιτισμικής κρίσης είναι η καταλληλότερη εποχή για να ξεκινήσει πόλεμο σε βάρος σχεδόν 70 πολιτιστικών χώρων, οι οποίοι διοργανώνουν και θεατρικές παραστάσεις.
Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης και η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων αποφάσισαν να βάλουν από την 1η Σεπτεμβρίου λουκέτο στα θέατρα της πρωτεύουσας, τα οποία δε διαθέτουν τις προδιαγραφές ενός νόμου της μεταξικής δικτατορίας (Α. Ν. 446/37, ο οποίος εκδόθηκε στις 25/1/1937, με τελευταία ανανέωση το 1957). Αυτό σημαίνει πως αν εφαρμοστεί ο αναχρονιστικός νόμος τα θέατρα που θα λειτουργούν από το φθινόπωρο δεν θα είναι παραπάνω από 20 κι ότι από τις 630 παραστάσεις που ανέβηκαν πέρυσι, τη σεζόν 2013-2014 δεν θα ανεβούν πολύ περισσότερες από 200.

Ο Δήμος Αθηναίων, πάντως, εμφανίζεται «γαλαντόμος», αφού δίνει το περιθώριο δύο μηνών περίπου στα θέατρα για να συμμορφωθούν με ένα νόμο που απαιτεί, για παράδειγμα, την ύπαρξη πτυελοδοχείων στις αίθουσες και σκηνή ύψους πέντε μέτρων. Ο Δήμος κάνει λόγο, μάλιστα, για επικινδυνότητα αρκετών χώρων, αναφέροντας χαρακτηριστικώς πως σε τρία θέατρα η έξοδος κινδύνου βγάζει σε μπαλκόνι, προσθέτοντας πως έχει και νομική ευθύνη αν δεν προχωρήσει στις σφραγίσεις.

Ο κ. Καμίνης, εξάλλου, εμφανίζεται να πιέζει το υπουργείο Πολιτισμού να περάσει το αμέσως επόμενο διάστημα νόμο ο οποίος θα εκσυγχρονίζει τις προδιαγραφές για την αδειοδότηση θεάτρων. Το πόσο εφικτό είναι αυτό μέσα στο κατακαλόκαιρο είναι ένα μεγάλο ζήτημα βεβαίως. «Δεν θέλουμε να κλείσουν τα θέατρα, αλλά να βάλουμε μια τάξη. Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα μεταβατικό καθεστώς που να δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούν τα θέατρα χωρίς να παραβιάζουμε τις ανάγκες ασφάλειας, το οποίο να παραδώσουμε στο υπουργείο Πολιτισμού για να το προωθήσει στη Βουλή για νομοθετική ρύθμιση», έχει σημειώσει πρόσφατα ο κ. Καμίνης, ο οποίος παραδέχεται ότι το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργεί σε κατάφωρη αντίθεση με την πραγματικότητα σε πολλές του διατάξεις.

Την ίδια ώρα, ιδιοκτήτες των χώρων που κινδυνεύουν με κλείσιμο, αλλά κι επαγγελματίες του κλάδου αποδίδουν την πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων (και μόνο του Δήμου Αθηναίων, αφού οι υπόλοιποι Δήμοι της χώρας δεν έχουν δείξει τον ίδιο ζήλο), στην εξυπηρέτηση υφιστάμενων ή υπό δημιουργία θεατρικών ομίλων. Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτοί οι όμιλοι όχι μόνο θα «παίζουν» χωρίς ανταγωνισμό, αλλά και θα κερδίζουν χρήματα από την ενοικίαση των σκηνών τους σε τρίτους.

Οι ιδιοκτήτες ζητούν την αναστολή των αποφάσεων σφράγισης και τον εκσυγχρονισμό του πεπαλαιωμένου νόμου του 1937. Ένας από αυτούς είναι κι ο Δημήτρης Καρατζιάς, ιδιοκτήτης του θεάτρου «VAULT» στο Βοτανικό, ο οποίος ενημερώνει το www.koutipandoras.gr πως όλα ξεκίνησαν από καταγγελία της Ένωσης Τεχνικών Θεάτρου, οι οποίοι ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να προκαλέσουν αντίποινα στους ιδιοκτήτες που δεν τους πλήρωναν τα δεδουλευμένα τους. Ο ίδιος προσθέτει πως δεν είναι δυνατό, για παράδειγμα, ένα μικρό θέατρο να πληρώσει για πυρασφάλεια ακόμα και 50.000 ευρώ προκειμένου να είναι νομότυπο.

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Ιωαννίδης

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Μετά την νέα ήττα του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά από τον Άρη, υπήρξε ένα επεισόδιο…