Ο Καίσαρας της βρόμης

Σηκώνεις τα χέρια μπροστά στην πλήρη απουσία ενσυναίσθησης αυτού του ανθρώπου.

Που έχει ανάγκη, όπως φαίνεται, όχι μόνο από πολιτικούς συμβούλους – τι να σου κάνουν και αυτοί.  Όχι μόνο από επικοινωνιακούς ειδικούς – τι να σου κάνουν κι αυτοί. Αλλά κι από ψυχολόγο ειδικευμένο στη στοργή και στην αγάπη. Μπας και τον βοηθήσει να καταλάβει την εθνική θλίψη για τις χθεσινές εικόνες. Την απόγνωση, που δεν κάνει πολιτικές διακρίσεις, για τη λαίλαπα της φωτιάς απέναντι στην οποία εμφανιζόμαστε αδύναμοι.

Πάει χθες περιοδεία στα καμένα με έναν στόλο από αυτοκίνητα και αστυνομικούς. Και τι κάνει; Ούτε να υποκριθεί τον θλιμμένο, τον προβληματισμένο δεν αισθάνεται την ανάγκη. Χαμογελάει επί των ερειπίων, αυτό κάνει. Ως ο μέγας τράγος, ο πρωταγωνιστής της μάνικας, που μας γλίτωσε από τα χειρότερα. Φωτογραφίζεται πανευτυχής με γιατρούς και νοσηλευτές του Παίδων Πεντέλης, που γλίτωσε από τη φωτιά αλλά δεν γλιτώνει από τον Πλεύρη.  Όλα καλά, χαμογελαστά, ωραία. Ερείπια με φωτογένεια!

Τα ίδια έκανε με την πανδημία επί του ποδηλάτου στην Πάρνηθα και υπό τις τσαμπούνες στην Ικαρία. Τα ίδια με την ακρίβεια – στήνει θριάμβους διαγγελματικούς για τα διάφορα pass της σωτηρίας μας. Η ικανότητά του να αυτοθαυμάζεται ενώ ο κόσμος κυριολεκτικά καίγεται, ή πεθαίνει, αποδεικνύεται ανεξάντλητη. Το χαμόγελο όχι της Τζοκόντας, αλλά της ανακόντας συνοδεύει κάθε του κίνηση και εμφάνιση.  Έτσι που να αναρωτιούνται όλοι αν η αλαζονεία τον κάνει βλάκα ή η βλακεία αλαζόνα.

Αυτός είναι όμως, μην του κακιώνετε. Μπορεί και να προσπαθεί, αλλά δεν… Δεν πα να έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα και ζώα, να θρηνούν επί των ερειπίων οι καμένοι, να μην έχει καθαρίσει η ατμόσφαιρα από την οσμή του θανάτου. Veni, vidi, vici -ήρθα, είδα, νίκησα- είπε ο Καίσαρας της Ρώμης. Vici, vidi, veni -νίκησα, είδα, ήρθα- λέει ο Καίσαρας της βρόμης. Που πιστεύει ότι αν ταΐσει τον λαό του με την κατάλληλη τροφή, χαμόγελα νίκης και σέλφι ευτυχίας, θα χαθούν οι εικόνες της συμφοράς πίσω από εμφανίσεις της χαράς.

Αυτά και καλά ξεμπερδέματα. Διότι, να μην προλαβαίνει τις συμφορές το λες και ανθρώπινο. Αλλά να μην τις καταλαβαίνει καν, πώς το λες; Και πώς το αντιμετωπίζεις;

Πηγή: Αυγή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Τσίπρας: Δέσμευση στους αγρότες για δέσμη μέτρων για την μείωση του κόστους παραγωγής

Τσίπρας: Δέσμευση στους αγρότες για δέσμη μέτρων για την μείωση του κόστους παραγωγής

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την δέσμη μέτρων για την χρηματοδότηση των αγροτών μέσω του Ταμείου…