Newsroom

Newsroom

Ο Jim Boumelha στη δίκη Βαξεβάνη :Το δημόσιο συμφέρον υπερτερεί του ατομικού

Αυτή τη στιγμή καταθέτει υπέρ του Κ. Βαξεβάνη ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων Τζιμ Μπουμέλα ο οποίος χαρακτήρισε παράλογη…

IFJ
Αυτή τη στιγμή καταθέτει υπέρ του Κ. Βαξεβάνη ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων Τζιμ Μπουμέλα ο οποίος χαρακτήρισε παράλογη τη σύλληψη και τη δίωξη του δημοσιογράφου.

Ο λόγος της δημοσιοποίησης της εν λόγω λίστας ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης είναι το δημόσιο συμφέρον που αποτελεί και το απόλυτο καθήκον του δημοσιογράφου που σέβεται και υπηρετεί τη δημόσια ενημέρωση. Όπως τόνισε ο κ. Μπουμέλα το δημόσιο συμφέρον υπερτερεί του ατομικού.

Ο κ. Μπουμέλα ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από τη χώρα του τη Βρετανία όπου δημοσιεύτηκε στον Τύπο η κατάσταση δαπανών του Αγγλικού Κοινοβουλίου. Επί μήνες το θέμα είναι κυρίαρχο στο βρετανικό Τύπο και υπάρχουν πάρα πολλές δημοσιεύσεις και σχόλια. Όπως είπε με έμφαση ο κ. Μπουμέλα οι δημοσιογράφοι, φυσικά και δεν διώχτηκαν αλλά αντιθέτως επιβραβεύτηκαν για την πράξη τους αυτή από το σύνολο του αναγνωστικού κοινού επειδή υπηρέτησαν το δημόσιο συμφέρον.

Ολοκληρώνοντας ο πρόεδρος της Ένωσης τόνισε ότι κανονικά η δημοσιοποίηση της λίστας, έπρεπε να φέρει ικανοποίηση, γιατί η δημοσιογραφία είναι η κολόνα της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι η σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη, κυκλοφόρησε σε όλες τις ενώσεις του κόσμου, από την Αφρική έως την Αμερική και την Ευρώπη, και όλοι ανέφεραν ότι ο δημοσιογράφος, δημοσίευσε την αλήθεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Παγκόσμια Ένωση Δημοσιογράφων αριθμεί 60 χιλιάδες μέλη σε όλο τον κόσμο. Η υπόθεση της δημοσιοποίησης της λίστας Λαγκάρντ από το περιοδικό HOTDOC του Κώστα Βαξεβάνη, όπως και η σύλληψη και η δίωξη κατά του δημοσιογράφου έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον και γίνεται εκτενής αναφορά με συνεντεύξεις και ρεπορτάζ από την Αυστραλία έως τις ΗΠΑ και από την Αφρική έως τη Σουηδία.