ΣΚ

Σταύρος Κανελλίδης

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σταύρος Κανελλίδης για το «Πλάι στο Niagara» του

Το έργο κάνει πρεμιέρα σήμερα, Σάββατο 16/3, στον τεχνοχώρο «Φάμπρικα» 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΝΕΛΛΙΔΗΣ.ΑΝΝΑ.ΙΡΙΣ
Για τη παράσταση αυτή  αφορμή στάθηκε η αγάπη μου για τα φιλμ νουάρ και το σασπένς που δημιουργούν στο θεατή. Επηρεασμένος από το  story του σεναρίου των Richard L. Breen και Walter Reisch, τηs ταινίας του 1953 “Νιαγάρας”, έγραψα ένα νέο θεατρικό έργο.Το ψυχολογικό αυτό θρίλερ επικεντρώνεται σε ένα ζευγάρι που βρίσκεται φαινομενικά για διακοπές στο Νιαγάρα, στο τέλος της δεκαετίας του 50. 
 
Ο Lee και η Destiny, δύο εκρηκτικές  προσωπικότητες, παρασύρουν τον ιδιοκτήτη του Tip Top Motel, Adam σε μια προσωπική τους υπόθεση, που θα ανατρέψει τη ζωή του για πάντα. Ο Lee, ο ρόλος που υποδύομαι στη παράσταση είναι ένας μακιαβελικός ήρωας,συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών. Σαν ένα λιοντάρι έχει μάθει να κερδίζει πάντα και ίσος τα καταφέρνει γιατί ακόμα και αν κάποτε ηττηθεί είναι έτσι φτιαγμένος, που μπορεί με το μυαλό του να πείσει τους πάντες ότι νίκησε.Θεωρεί ότι η αλήθεια και το ψέμα κατασκευάζονται και είναι άφθαστος στο να το κάνει αυτό.Η Destiny η σύζυγός του είναι μια μοιραία γυναίκα εκείνης της εποχής με ένα παρελθόν γεμάτο πληγές. Προσπαθεί να ξεφύγει από το πεπρωμένο της με κάθε τρόπο. Έντονα συναισθηματική στο βάθος της, έχει κατασκευάσει την εικόνα της μοιραίας γυναίκας, η οποία πείθει ως αληθινή τους πάντες, εκτός από το Lee που την ξέρει καλά και δε στέκεται στα φαινόμενα, αλλά στην ουσία των ανθρώπων. Ο Adam ένας mainstrem άνδρας εκείνης της εποχής με στόχο την οικονομική άνοδο που υποσχόταν η επερχόμενη δεκαετία του ’60 βλέπει και αναγνωρίζει επιφανειακά τους ανθρώπους. Ίσως εκεί να κάνει και το λάθος σαν ήρωας.Οι χαρακτήρες υφαίνουν έναν ιστό εκδίκησης μέσα από αλλεπάλληλους κλυδωνισμούς. Θύματα και θύτες ταυτόχρονα όλοι τους, μέχρι το ανατρεπτικό φινάλε, σκιαγραφούν μέσα από τις  συναισθηματικές τους μεταπτώσεις ένα παζλ κατασκευασμένης αλήθειας.Οι χαρακτήρες μέσα από τις αντιθέσεις τους θα ανακαλύψουν τις ρωγμές που έχουν βαθιά στη ψυχή τους. Σε όλους μας άλλωστε υπάρχουν ρωγμές, από εκεί εξάλλου είναι που μπαίνει μέσα μας, το φως.
 
 
Όταν έγραψα το έργο το εμπιστεύτηκα σε μια πολύ καλή μου φίλη ηθοποιό και θεατρολόγο, τη Νίκη Λειβαδάρη, που τόσο αναπάντεχα έφυγε από κοντά μας. Η Νίκη Λειβαδάρη πέρα από μια εξαιρετική ηθοποιός με τεράστια ερμηνευτική γκάμα, υπήρξε μια πολύ καλή φίλη από τα χρόνια της δραματικής σχολής μέχρι το τέλος της σύντομης ζωής της. Η παράσταση αυτή στήθηκε με την πολύτιμη βοήθεια της. Με τη Νίκη ήμασταν “κολλητοί” φίλοι. Γνωριζόμαστε από 18 χρονών. Αφού είχα αποφασίσει να το σκηνοθετήσω μιας και είμαι ο συγγραφέας, κάναμε μαζί μια δραματουργική ανάλυση και μου πρότεινε να γίνει βοηθός σκηνοθέτη.Ο ρόλος της, ως βοηθού σκηνοθέτη στη συγκεκριμένη παράσταση ήταν κάτι παραπάνω από  αυτό που συνηθίζεται στο θέατρο και αυτό γιατί εκτιμούσα πολύ την άποψη της σαν  καλλιτέχνη και θεατρολόγου. Αρκετές από τις ιδέες της σκηνοθεσίας είναι δικές της. Αυτό γιατί αν και συμφωνούσαμε απόλυτα σχεδόν ακόμα και στις διαφωνίες μας, έπειθε ο ένας τον άλλο πρώτα, μετά συμφωνούσαμε και συνεχίζαμε. Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη της σαν ένα ελάχιστο ευχαριστώ για τη  καθοριστική συμβολή της στο ανέβασμα του έργου. Η Νίκη έφυγε ξαφνικά  λίγες ώρες μετά από μια πρόβα μας. Είχε προλάβει όμως πριν, να με βοηθήσει στο να ολοκληρωθεί το στήσιμο του έργου αλλά και να αγαπηθεί από όλους τους συντελεστές.
  
Προσπάθησα να κάνω όσο το δυνατόν πιο ανάγλυφους τους ρόλους. Να αναδείξω τις διαφορές τους χωρίς όμως υπερβολές. Αν και σε πρώτη ανάγνωση οι ήρωες έχουν ακραία στοιχεία  επέλεξα να το σκηνοθετήσω σε απόλυτη συνέπεια με τον τρόπο που το φαντάστηκα και το έγραψα, σαν ένα mind game με το περιτύλιγμα που είχαν τα film noir εκείνης της εποχής.
 
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
 

Κείμενο – Σκηνοθεσία : Σταύρος Κανελλίδης

Πρωταγωνιστούν αλφαβητικά : Άννα Ίρις, Σταύρος Κανελλίδης, Θανάσης Τσιδίμης .

Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκη Λειβαδάρη

Σκηνικό :Μάρα Βαλφοπούλου

Ενδυματολόγος: Κική Μήλιου

Βοηθός παραγωγής Πέρσα Κατσανούλη

Θέατρο Fabrica Athens Μεγ. Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος Κεραμεικός, Αθήνα 

Παραστάσεις από 16/03/2019 έως 21/04/2019 κάθε Σάββατο 21:15 και Κυριακή 19:00

Εισιτήρια – Τηλ επικοινωνίας : 6971580805

Τιμές εισιτηρίων

14,00€ (κανονικό)

10,00€  (φοιτητικό- συνταξιούχων)

8,00€ (ανέργων)

5,00€ (ατέλειες)

Διάρκεια παράστασης 80 λεπτά χωρίς διάλειμμα.

Ακατάλληλο κάτω των 15 ετών

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…