ΓΣ

Γιώργος Στριφτάρης

Ο ηθοποιός και φωτογράφος Γιώργος Στριφτάρης γράφει για την ανθρώπινη ζωή που δεν δημοσκοπείται, ούτε βαθμολογείται

«Ο συγγραφέας» είναι ένα έργο που έγραψε ο Άγγλος ηθοποιός και συγγραφέας Τιμ Κράουτς. Έκανε πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο του 2009 στο Royal Court Theatre και από το 2011 ταξιδεύει σε όλο κόσμο. Φέτος παρουσιάζεται στο Θέατρο Vault.

george striftaris 02

Το έργο μας φέρνει αντιμέτωπους με τις επιλογές μας, αλλά και μας υπενθυμίζει το κόστος τού να μην παίρνεις θέση και να αφήνεις τους άλλους να διαλέγουν για σένα.

Με όχημα κυρίως τον λόγο, μιλάει για τη βία που βλέπουμε γύρω μας, αλλά και τη βία που κρύβουμε μέσα μας. Τη βία που έχει γίνει πλέον καθημερινή μας ρουτίνα. Ρουτίνα που εντελώς αβασάνιστα και αφιλτράριστα μας οδηγεί στην απάθεια, στην συνήθεια, στην αποδοχή, στη βαρβαρότητα. Ένα φαινόμενο κυρίαρχο τόσο στην χώρα μας όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η ανάγκη για αίμα να είναι στις μέρες μας πιο επικίνδυνη από ποτέ. Η εξοικείωση μας με τέτοιες σκληρές εικόνες, από παιδικές εκπομπές μέχρι ειδησεογραφικά ρεπορτάζ, να μας κάνει κυνικούς και πολεμοχαρείς.

Είναι πολλά και πρόσφατα τα περιστατικά γύρω μας, αλλά παραμένουμε είτε αδρανείς ως ναρκωμένοι θεατές, είτε μιμούμαστε το ρόλου κριτή και δικαστή, σε ριψοκίνδυνες δημόσιες συζητήσεις και κατάπτυστες δημοσκοπήσεις που ευνοούν στοχευμένα ακραίες συμπεριφορές. Όμως η ανθρώπινη ζωή δεν δημοσκοπείται. Δεν βαθμολογείται. Η ανθρώπινη ζωή δεν εγκρίνεται σε κανένα tallent show.

Κι αυτό ο Τιμ Κράουτς το ξέρει καλά. Είναι ένας καλλιτέχνης που κατέχει καλά όλα τα δομικά στοιχεία του Θεάτρου και τα εμπιστεύεται σε τέτοιο βαθμό που τολμά να τα αποδομήσει, γιατί ξέρει πως δεν πρόκειται να χαθεί τίποτα από την δυναμική που κουβαλάνε. Συνεπώς γνωρίζει την δύναμη που έχει η Τέχνη του. Το Θέατρο. Και μέσω αυτού δημιουργεί μια εμπειρία όπου ο καθένας θα δημιουργήσει τις δικές του αναφορές και εικόνες, αλλά κυρίως θα επωμισθεί τις ευθύνες του.

Ευθύνες που ξεχνάμε διότι αφιερώνουμε κυρίως χρόνο – στην εποχή των fake news και των social media – στο να κατασκευάζουμε ή να ανακατασκευάζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, να πλάθουμε μια εικόνα του και να προσπαθούμε να την υπηρετήσουμε όσο πιο πιστά μπορούμε.

Ο ρόλος που υποδύομαι στην παράσταση είναι αυτή του ίδιου του Τιμ Κράουτς, ως συγγραφέας και ηθοποιός του έργου. Βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον τον ιδιοφυή τρόπο που χειρίστηκε σφαιρικά το θέμα, αλλά και τον τρόπο που θέλησε να το επικοινωνήσει, αλλάζοντας παραδοσιακές θεατρικές συνθήκες, δημιουργώντας ένα νέο δικό του προσωπικό ύφος. Στρέφει τον καθρέφτη στο κοινό αλλά και στον ίδιο, χάριν δραματουργίας. Θέλει γνώση, αυτοκριτική και ενσυνείδηση ώστε να αποδεχτείς ότι η ευθύνη βαραίνει όλους. Τόσο τον αποδέκτη όσο και τον δημιουργό. Θέλει μεγαλοψυχία να θέσεις τον ίδιο σου τον εαυτό προς αμφισβήτηση κι ακόμα περισσότερο να δεις ότι ο Τέρας που εμφανίζεται εμπρός σου, μπορεί να το εκτρέφεις σιγά σιγά ερήμην σου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Δημήτρης Κιούσης
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης
Σκηνικός χώρος: Γιώργος Λυντζέρης

Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Στριφτάρης
Trailers: Θοδωρής Θεοδώρου, Γιώργος Στριφτάρης

Αφίσα παράστασης : Come back studio

Επιμέλεια προγράμματος: Εκδόσεις Άπαρσις

Παραγωγή: Vault

FB page : https://www.facebook.com/provatheatreorganization/

E mail: [email protected]

ΠΑΙΖΟΥΝ:Γιώργος Στριφτάρης, Στέλιος Ψαρουδάκης, Άννα Αθηνά Κολιοφώτη, Άρης Κυπριανού.

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Τετάρτη και Πέμπτη: 21:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 90′

Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ): 10 ευρώ

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό