Newsroom

Newsroom

O ισπανόφωνος κινηματογράφος "τρυπώνει" στο ΠΑΛΑΣ

ΠΑΛΑΣ

i zoi einai oraia

Η weird wave και ο κινηματογράφος ΠΑΛΑΣ (Υμηττού 109, Παγκράτι) διοργανώνουν ένα δεκαπενθήμερο αφιέρωμα (20 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου) στον ισπανόφωνο κινηματογράφο με την προβολή επτά πρόσφατων ισπανόφωνων ταινιών από την Ισπανία και την Αργεντινή. Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:  «Έρωτας αλά ισπανικά», «Η ζωή είναι ωραία με τα μάτια κλειστά», «Ο Γερμανός γιατρός», «Με λένε Ερνέστο», «Ο Θυρωρός», «Για το καλό των άλλων», «Εγκλήματα στο χρόνο».

Το αφιέρωμα τελεί υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Θερβάντες.

———————————————————————————————–

Οι ταινίες αναλυτικά:

ΕΡΩΤΑΣ ΑΛΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ

Ocho Appelidos Vascos

Έτος, 2014 | Διάρκεια, 108’ | Χρώμα, Έγχρωμο | Είδος, Αισθηματική Κωμωδία | Σκηνοθεσία, Εμίλιο Μαρτίνεζ-Λάζαρο | Πρωταγωνιστούν, Κλάρα Λάγκο, Ντάνι Ροβίρα, Κάρα Ελαχάντε | Γλώσσα, Ισπανικά.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία όλων των εποχών στην Ισπανία,  (την έχουν δει περισσότεροι από 3.000.000 θεατές) με συνολικές εισπράξεις πάνω από 12.000.000 Ευρώ.

Ο Ραφαέλ, μεγαλωμένος στη Σεβίλλη, δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ την περιοχή της Ανδαλουσίας. Όλα όμως θα αλλάξουν όταν γνωρίσει την Αμάια, ένα δυναμικό κορίτσι από την χώρα των Βάσκων που θα τον κάνει να δει τη ζωή πέρα από τα περιορισμένα γεωγραφικά σύνορα της Ανδαλουσίας…

Η ταινία είναι η ισπανική απόδοση της γαλλικής επιτυχίας «Είναι Τρελοί Αυτοί οι Βόρειοι». Αντίστοιχη μεταφορά της ιστορίας έχει γίνει και από τους Ιταλούς, με το «Ben­venuti al Sud».

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ

Vivir es fάcil con los ojos cerrados

Έτος, 2013 | Διάρκεια, 108’ | Χρώμα, Έγχρωμο | Είδος, Κωμωδία | Σκηνοθεσία, Νταβίντ Τρουέμπα | Φωτογραφία, Ντάνιελ Βιλάρ | Πρωταγωνιστούν, Ξαβιέ Καμαρά, Ναταλία Ντε Μολίνα, Φραντέσκ Κολομέρ | Γλώσσα, Ισπανικά.

Όταν ο Τζον Λένον βρέθηκε για γυρίσματα στην Ισπανία για την ταινία «Πως Κέρδισα τον Πόλεμο» πολλοί Ισπανοί προσπάθησαν να τον πλησιάσουν. Η ιστορία ενός από αυτούς ενέπνευσε τον πολυβραβευμένο Νταβίντ Τρουέμπα («Στρατιώτες της Σαλαμίνας») να γράψει ίσως την πιο feel­good ταινία της χρονιάς.

Ισπανία 1966. Ένας καθηγητής Αγγλικών, ο Αντόνιο, οδηγεί για την Αλμερία με την ελπίδα να συναντήσει τον Τζον Λένον, ο οποίος βρίσκεται εκεί για τα γυρίσματα της ταινίας του «Πως Κέρδισα τον Πόλεμο». Στην πορεία ο Αντόνιο παίρνει μαζί του δύο φυγάδες, ένα νεαρό αγόρι το οποίο προσπαθεί να ξεφύγει από τον δεσποτικό πατέρα του και μία 20χρονη έγκυο κοπέλα, με τους οποίους θα αναπτύξει μια απίστευτη φιλία.

6 Βραβεία Γκόγια: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Α’ Ανδρικού Ρόλου, Καλύτερης Μουσικής, Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού.

Βραβείο Καλύτερης Ισπανόφωνης Ταινίας, Φεστιβάλ του Παλμ Σπρινγκς
Επίσημη πρόταση της Ισπανίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ

Wakolda

Έτος, 2013| Διάρκεια, 93’ | Χρώμα, Έγχρωμο | Είδος, Περιπέτεια | Σκηνοθεσία, Λουτσία Πουένζο| Πρωταγωνιστούν, Νατάλια Ορέιρο, Ντιέγκο Περέτι, Άλεξ Μπρέντεμιουλ| Γλώσσα, Ισπανικά.

Με ατμοσφαιρικά χαμηλούς τόνους, μέσα στο απίστευτο τοπίο της Παταγονίας, η Πουένζο εξερευνά ένα μυθοπλαστικό περιστατικό στη ζωή του Μένγκελε που θα μπορούσε εύκολα να είναι πραγματικό.

Παταγονία, 1960. Ένας Γερμανός γιατρός γνωρίζει μια οικογένεια από την Αργεντινή και την ακολουθεί στο νέο της ξεκίνημα: η Εβα, ο Ενζο και τα τρία παιδιά τους ανοίγουν ένα παραλίμνιο ξενώνα. Αυτή η στερεοτυπική οικογένεια θα ξυπνήσει τις εμμονές του γιατρού με την αγνότητα και την τελειότητα, ειδικά η Λίλιθ, το 12χρονο κοριτσάκι που είναι ακόμα πολύ μικροκαμωμένο για την ηλικία του. Όλα τα μέλη της οικογένειας θα γοητευτούν από τον κομψό, χαρισματικό φιλοξενούμενο, μέχρι να συνειδητοποιήσουν την πραγματική του ταυτότητα: ζουν μαζί μ’ έναν από τους μεγαλύτερους εγκληματίες στην ιστορία της ανθρωπότητας, τον Γιόζεφ Μένγκελε.

Η ταινία διερευνά το συναρπαστικό πρόσωπο του κακού, αλλά και το πώς, ένας άνθρωπος αληθινά σατανικός, μπορεί ν’ απομυθοποιηθεί στην προσωπική επαφή.

10 Βραβεία από την Ακαδημία Κινηματογράφου της Αργεντινής, μεταξύ των οποίων, Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Αντρικού Ρόλου

Επίσημη πρόταση της Αργεντινής για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας
Συμμετοχή στην ενότητα “Ένα Κάποιο Βλέμμα” του Φεστιβάλ Καννών
Συμμετοχή στο Διαγωνιστικό των Βραβείων Γκόγια
Συμμετοχή στο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ του Παλμ Σπρινγκς.

ΜΕ ΛΕΝΕ ΕΡΝΕΣΤΟ

Infancia Clandestina

Έτος, 2012 / Διάρκεια, 112’ / Χρώμα,  Έγχρωμο / Είδος, Κοινωνική / Σκηνοθεσία, Μπενχαμίν Άβιλα / Πρωταγωνιστούν, Νατάλια Ορέιρο, Τέο Γκουτιέρες, Μορένο Ερνέστο, Αλτέριο Σέσαρ Τρονκόσο / Γλώσσα, Ισπανικά

Ο Αργεντινός σκηνοθέτης Μπενχαμίν Άβιλα κάνει ένα εξαιρετικό σκηνοθετικό ντεμπούτο, αφού το πρώτο του φιλμ κατάφερε να φτάσει στο Φεστιβάλ Καννών, να βραβευτεί στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και να γίνει η επίσημη πρόταση της χώρας του για το Ξενόγλωσσο Όσκαρ. Με παραγωγό τον Λουίς Πουένσο («Επίσημη Ιστορία») και πρωταγωνίστρια τη διάσημη λατινοαμερικάνα σταρ Νατάλια Ορέιρο – που μετά από τηλεοπτικές σειρές όπως το «Μιλάγκρος, η ατίθαση» δίνει μια στιβαρή δραματική ερμηνεία, για την οποία τιμήθηκε από την Ακαδημία Κινηματογράφου της Αργεντινής – η ταινία «Με Λένε Ερνέστο» αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες της χώρας. 

Αργεντινή, 1979. Έπειτα από χρόνια εξορίας από τη Χούντα ως μέλη της Αντίστασης, ο δωδεκάχρονος Χουάν και η οικογένειά του επιστρέφουν στο Μπουένος Άιρες με καινούργιες, πλαστές ταυτότητες. Οι γονείς του Χουάν μαζί με τον Θείο Μπέτο είναι μέλη της οργάνωσης των Μοντονέρος, που εξακολουθεί να μάχεται κατά της σκληρής δικτατορίας που κυβερνά ακόμη τη χώρα και για αυτό διώκονται. Έτσι, έξω από το σπίτι και στο σχολείο, ο Χουάν έχει άλλο όνομα… Εκεί όλοι τον ξέρουν ως Ερνέστο – ένα όνομα που δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσει, καθώς διακυβεύεται η ασφάλεια της οικογένειάς του. Η γνωριμία του με την συμμαθήτριά του Μαρία θα αποτελέσει την αρχή για μια ιδιότυπη, δυνατή σχέση μεταξύ τους. 

Επίσημη Συμμετοχή – Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, Φεστιβάλ Καννών 2012

10 βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Αργεντινής

Επίσημη πρόταση της Αργεντινής για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας

Βραβείο καλύτερης Ιβηρο-Αμερικανικής ταινίας και καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ της Γουαδαλαχάρα

 Βραβείο Casa de America  -Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 

Ο ΘΥΡΩΡΟΣ

Mientras Duermes

Έτος, 2010 | Διάρκεια, 105’ | Χρώμα, Έγχρωμο | Είδος, Θρίλερ | Σκηνοθεσία, Χάιμε Μπαλαγκέρο | Φωτογραφία, Πάμπλο Ρόσσο | Πρωταγωνιστούν, Λουίς Τοσάρ, Μάρτα Ετούρα | Γλώσσα, Ισπανικά.

Ένα ψυχολογικό θρίλερ σε ατμόσφαιρα Χίτσκοκ, από τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη των [REC] και [REC2], Χάιμε Μπαλαγκέρο.

Ο Σεζάρ εργάζεται ως θυρωρός σε ένα συγκρότημα πολυκατοικιών στη Βαρκελώνη. Κι ενώ περνά απαρατήρητος από τους ενοίκους, ο ίδιος γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια της ζωής τους, για κάθε έναν ξεχωριστά, αλλά ειδικά για έναν… Η Κλάρα είναι μια νεαρή κοπέλα που βλέπει απ’ τη θετική πλευρά τη ζωή. Αυτή η στάση της, όμως, εκνευρίζει τον Σεζάρ, ο οποίος δεν θα χαρεί αν δε σβήσει αυτό το χαμόγελο απ’ τα χείλη της μια για πάντα, γιατί ο ίδιος τρέφεται από τον πόνο των άλλων: απολαμβάνει τη δυστυχία τους, λατρεύει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο να σπέρνει τη μιζέρια και να τη βλέπει να μεγαλώνει. Στην Κλάρα βρίσκει το τέλειο θύμα και αποφασίζει να φτάσει στα άκρα……

6 Βραβεία Γκαουντί

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ Φαντάσια
Βραβείο After Dark στο Φεστιβάλ του Σικάγο.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ

El mal ajeno

Έτος, 2010 / Διάρκεια, 107’ / Χρώμα, Έγχρωμο / Είδος, Θρίλερ / Σκηνοθεσία, Όσκαρ Σάντος Γκόμεζ / Πρωταγωνιστούν, Εδουάρδο Νοριέγκα,

Μπελέν Ρουέδα, Άντζι Κεπεντά / Γλώσσα, Ισπανικά

 Ένα ενδιαφέρον συναισθηματικό και ψυχολογικό δράμα σε παραγωγή Αλεχάντρο Αμενάμπαρ. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Ντιέγκο, ενός γιατρού τόσο συνηθισμένου στις αντιξοότητες, που έχει «ανοσοποιηθεί» από τον πόνο των άλλων. Η απόπειρα αυτοκτονίας μιας ασθενούς του  θα φέρει τον Ντιέγκο αντιμέτωπο με τον σύντροφό της, ο οποίος τον θεωρεί άμεσα υπεύθυνο για ότι συνέβη.

Σε μια τεταμένη απ’ την ένταση συνάντηση, ο Ντιέγκο απειλείται με ένα όπλο. Ώρες αργότερα, θυμάται μόνο τον ήχο μιας έκρηξης, αλλά έχει την παράξενη αίσθηση πως έχει δεχτεί περισσότερους από έναν πυροβολισμό…

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Los cronocrimenes

Έτος, 2007 / Διάρκεια, 88’ / Χρώμα, Έγχρωμο / Είδος, Θρίλερ / Σκηνοθεσία, Νάτσο Βιγκαλόντο / Πρωταγωνιστούν, Καντέλα Φερνάντεζ, Κάρα Ελεχάντε,

Μπάρμπαρα Γκενάγκα  / Γλώσσα, Ισπανικά

Η πρώτη ταινία του πολυβραβευμένου μικρομηκά Νάτσο Βιγκαλόντο είναι ένα γεμάτο ένταση θρίλερ. Απαλλαγμένη απ’ όλα τα φιγουρατζίδικα εφέ που συνήθως κατακλύζουν τις ταινίες του είδους, η ταινία χαρακτηρίζεται από ένα κοφτερό μοντάζ κι ένα σάουντρακ που θυμίζει τις δουλειές του Μπέρναρ Χέρμαν για τον Χίτσκοκ.

Ο Έκτορ ζει σ’ ένα αγρόκτημα της βόρειας Ισπανίας με τη φίλη του. Μια μέρα, από την πολυθρόνα του στον κήπο, χαζεύει με τα κιάλια το δάσος απέναντι και βλέπει μια κοπέλα να γδύνεται. Ο Έκτορ αποφασίζει να πάει να δει από κοντά, όταν όμως πλησιάζει διαπιστώνει ότι η κοπέλα, εκτός από γυμνή, είναι και αναίσθητη. Καθώς στέκεται από πάνω της, δέχεται επίθεση στο μπράτσο με μαχαίρι από έναν άντρα με μακρύ πανωφόρι και μπανταρισμένο πρόσωπο…

Βραβείο Κοινού και Βραβείο Επιτροπής στο Austin Fantastic Festival

Επίσημη Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Sundance

Ημέρες και ώρες προβολών:

20-26 Νοεμβρίου:

Δευτέρα-Κυριακή:

18:15 Έρωτας αλά ισπανικά

20:25 Με λένε Ερνέστο

22:35 Εγκλήματα στο Χρόνο

Σάββατο και Κυριακή και 16:00 Για το Καλό των Άλλων

27 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου:

Δευτέρα-Κυριακή:

18:15  Η ζωή είναι ωραία με τα μάτια κλειστά

20:25  Ο Γερμανός γιατρός

22:35  Ο Θυρωρός

Σάββατο και Κυριακή και 16:00 Για το Καλό των Άλλων

 

 

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…