Ο ιός χτυπάει τους μαύρους

Στις ΗΠΑ τα ποσοστά μόλυνσης και θνησιμότητας από τον SARS-CoV-2 είναι δυσανάλογα υψηλότερα στους Αφροαμερικανούς. Γιατί η πανδημία χτυπά πιο άγρια τις κοινότητες των μαύρων;  

AP 20097695295100

Τα ποσοστά από αρκετές αμερικανικές πολιτείες που έχουν δοθεί μέχρις στιγμής στη δημοσιότητα φανερώνουν ένα χάσμα τόσο στους νοσούντες όσο και στους θανόντες από την Covid-19 μεταξύ μαύρων και λευκών. Οι παγιωμένες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες με σημαντικότερη ίσως την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη κρύβονται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, πίσω από τις «διακρίσεις» του SARS-CoV-2 εις βάρος των Αφροαμερικανών.

Οι αριθμοί που δημοσιεύουν οι «New York Times» είναι αποκαλυπτικοί. Στο Σικάγο, οι Αφροαμερικανοί αντιπροσωπεύουν αριθμό πάνω από το μισό των φορέων του ιού που έχουν υποβληθεί σε τεστ και 72% (!) των θυμάτων, παρότι αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού. Στο Ιλινόις, το 43% των θανόντων και το 28% των ελεγμένων φορέων είναι Αφροαμερικανοί, ενώ αντιστοιχούν μόλις στο 15% του συνολικού πληθυσμού της πολιτείας. 

Στη Λουιζιάνα, περίπου το 70% των ατόμων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19 είναι μαύροι, τη στιγμή που αντιπροσωπεύουν μόλις το ένα τρίτο του πληθυσμού. Στην πολιτεία του Μίσιγκαν, οι Αφροαμερικανοί αντιπροσωπεύουν μόλις το 14% του πληθυσμού, αλλά σε αυτούς αντιστοιχεί το ένα τρίτο των θετικών στον SARS-CoV-2 τεστ και το 40% των θανάτων. Και ο κατάλογος συνεχίζεται…

Για μεγάλη μερίδα ειδικών στον τομέα της υγείας, το χάσμα αυτό δεν πρέπει να εκπλήσσει. Αρκεί να λάβει κανείς υπόψη του τις βαθιές ανισότητες που υπάρχουν μεταξύ μαύρων και λευκών Αμερικανών.

Στην περίπτωση της πανδημίας, οι Αφροαμερικανοί αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα του εργατικού δυναμικού που δεν έχει την πολυτέλεια της εργασίας από το σπίτι, γεγονός που τους θέτει σε υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από την άκρως μεταδιδόμενη νόσο της Covid-19 είτε στον χώρο εργασίας τους είτε στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ένας άλλος βασικός λόγος είναι η έλλειψη ασφάλισης υγείας, η οποία, παρότι αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για 44 εκατομμύρια Αμερικανούς συνολικά, είναι συνηθέστερη στην περίπτωση των Αφροαμερικανών.

Παράλληλα, οι αρχικές ενδείξεις θέλουν τους γιατρούς να μην παραπέμπουν το ίδιο εύκολα τους Αφροαμερικανούς που παρουσιάζονται με συμπτώματα της νόσου σε μια κλινική για έλεγχο, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει το χάσμα στους θανάτους, δεδομένου ότι η Covid-19 εξελίσσεται ταχύτατα. 

Ένας ακόμη λόγος θεωρείται η απουσία σωστής ενημέρωσης για την απειλή της Covid-19 στα πρώτα στάδια της κρίσης, η οποία άφησε ένα «κενό ενημέρωσης», όπως αναφέρουν οι «New York Times», σε ορισμένες κοινότητες μαύρων, γεγονός που επέτρεψε την παραπληροφόρηση πολλών Αφροαμερικανών. Αυτό είχε αποτέλεσμα ορισμένες κοινότητες να αργήσουν πολύ να εφαρμόσουν μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης.

Νewsletter του Documento για τον κορονοϊό

Η μόνη επαφή που δεν πρέπει να αποφύγετε είναι αυτή με την αλήθεια: Εγγραφείτε στο καθημερινό newsletter της ομάδας του Documento για να γνωρίζετε όλα όσα χρειάζεται σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για την πανδημία στην Ελλάδα και τον κόσμο. ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…