Ο Ιγκλέσιας επανεξελέγη Γενικός Γραμματέας του Podemos

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας επανεξελέγη σήμερα γενικός γραμματέας του Podemos, ανέφερε μια πηγή του κόμματος, κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του που διεξάγεται στη Μαδρίτη. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, τα μέλη του κόμματος εξέλεξαν και πάλι τον Ιγκλέσιας στην ηγεσία, με μεγάλη πλειοψηφία.

NewsRoom 12/02/2017 | 14:33

Εγκρίθηκε επίσης το πρόγραμμα που είχε προτείνει ο 38χρονος καθηγητής πολιτικών επιστημών ο οποίος υποστηρίζει τη διατήρηση της συμμαχίας του Podemos με την Ενωμένη Αριστερά, σε αντίθεση με τον βασικό αντίπαλό του, τον πολιτικό γραμματέα Ινίγο Ερεχόν, ο οποίος ζητούσε μια "στροφή" του κόμματος προς το κέντρο προκειμένου να μπορέσει να συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές (PSOE).

Ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι ο Ιγκλέσιας διατηρεί και την πλειοψηφία στην "Επιτροπή των Πολιτών", με 37 μέλη ενώ ο Ερεχόν εξέλεξε 23 και η "Αντικαπιταλιστική Αριστερά" των Μιγκέλ Ουρμπάν και Τερέσα Ροντρίγκεθ 2

Η μάχη για την ηγεσία

Τελείωσε ο αγώνας μεταξύ του σημερινού ηγέτη Πάμπλο Ιγκλέσιας και του μέχρι σήμερα νούμερο δύο στην ιεραρχία του κόμματος, πολιτικού γραμματέα, Ινίγο Ερεχόν. Ιγκλέσιας και Ερεχόν υπέβαλαν χωριστά ψηφοδέλτια για το σχηματισμό της ηγεσίας του κόμματος αλλά και για τις άλλες ψηφοφορίες, καθώς δεν κατάφεραν να υπερβούν τις διαφορές τους.

Βασικό σημείο τριβής που προκάλεσε διαμάχη μηνών ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που δένονταν από στενή φιλία, είναι ο προσανατολισμός του κόμματος. Ο Ιγκλέσιας υποστηρίζει τη διατήρηση της συμμαχίας που έχει συναφθεί με την «Ενωμένη Αριστερά» και επιμένει στη σημασία της κοινωνικής κινητοποίησης για την ενίσχυση των φτωχότερων μεταξύ των πολιτών.

Ο Ερεχόν θεωρεί ότι το κόμμα πρέπει να λάβει ένα περισσότερο κεντρώο προσανατολισμό, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους και να έχει τη δυνατότητα να συνάψει στρατηγικές συμμαχίες με το κόμμα των Σοσιαλιστών.

Παρά τις εντάσεις των τελευταίων ημερών, στο βήμα του συνεδρίου και υπό τα συνθήματα των υποστηρικτών για ενότητα, Ιγκλέσιας και Ερεχόν, φάνηκαν να βάζουν στην άκρη την κόντρα τους και να κάνουν –προσωρινή τουλάχιστον- ανακωχή. Στις ομιλίες τους, δεν αντιπαρατέθηκαν αλλά αντίθετα φάνηκε να προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους. «Η εσωστρέφεια και ο διχασμός, ευνοούν τον αντίπαλο», είπε ο Ιγκλέσιας ανεβαίνοντας στο βήμα, ενώ ο Ερεχόν τόνισε ότι «από τη Δευτέρα, μπορούμε, περισσότερο ενωμένοι και περισσότερο δυνατοί».

Ωστόσο, πίσω από το βήμα του συνεδρίου, η απόσταση μεταξύ των δύο είναι αδιαμφισβήτητη. Πέρασαν την ημέρα σε διαφορετικά δωμάτια, και αγκαλιάστηκαν αναγκαστικά μπροστά στις κάμερες.

«Έχουμε κάνει πολλά λάθη», είπε ο Ιγκλέσιας, επισημαίνοντας ότι αυτό το συνέδριο θα πρέπει να είναι «παράδειγμα αδελφότητας, ενότητας και ευφυΐας». «Αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία είναι πιο αδύναμοι. Δεν μπορείτε να τους δώσετε ούτε ένα λεπτό παράταση. Πρέπει να ανοίξουμε το κόμμα, να γίνουμε περισσότεροι», υποστήριξε ο Ερεχόν.