Ο Χάρης Τζωρτζάκης ξεσκεπάζει τη Λίνα Μενδώνη: Όσοι τη στήριξαν... «ανταμείφθηκαν με χρήματα και επιδοτήσεις» (video)

Ο Χάρη Τζωρτζάκης άφησε ξεκάθαρες αιχμές για την κυβερνητική αξιοποίηση, είτε μέσω θέσεων είτε μέσω χρηματοδοτήσεων, των υποστηρικτών της Λίνας Μενδώνη

NewsRoom 23/06/2022 | 14:27

Στη νέα διαδικτυακή εκπομπή «Out of the Box» που προβάλλεται στο κανάλι του Youtube του Κουτιού της Πανδώρας μίλησε ο Χάρης Τζωρτζάκης, και δεν δίστασε να κάνει αναφορά στον κομβικό ρόλο που είχε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στο να στηθεί ένα «πάρτι στον χώρο του πολιτισμού» από ανθρώπους την στήριξαν και ανταμείφθηκαν με «επιδοτήσεις και χρήματα».

Συγκεκριμένα, μαζί με τους παρουσιαστές της εκπομπής, Γιώργο Μπαϊράμογλου, Κωνσταντίνο Μαρκέτο και Θάνο Νασόπουλο, ο Χάρης Τζωρτζάκης συζήτησε για τη Δίκη Λιγνάδη αλλά και για το ρόλο του ελληνικού metoo.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση επεκτάθηκε στα «κακώς κείμενα» της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Χάρη Τζωρτζάκη να αφήνει ξεκάθαρες αιχμές και για την κυβερνητική αξιοποίηση, είτε μέσω θέσεων είτε μέσω χρηματοδοτήσεων, των υποστηρικτών της Λίνας Μενδώνη.

Χάρης Τζωρτζάκης: «Ανταμείφθηκαν με επιδοτήσεις και χρήματα»

Όπως δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στην εκπομπή: «Έχει τεθεί το ακόμα μεγαλύτερο ζήτημα που είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Πλέον και να φύγει και να παραιτηθεί η υπουργός δεν αλλάζει τίποτα. Ήταν ένα αίτημα που ήταν άμεσο. Βλέπουμε ότι στηρίχτηκε γιατί εκφράζει την κεντρική πολιτική της κυβέρνηση. Εκφράζει μια επιλογή που λέει ότι "αυτό που θέλουμε είναι να προωθήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους" οι οποίοι πουλάνε μια αρχαιολαγνεία, η οποία καπηλεύεται την ιστορία αυτού του τόπου, ως brand name της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί αυτό συνέβη στον Πολιτισμό»

Στη συνέχεια, με ακόμα πιο ξεκάθαρο τρόπο, ο Χάρης Τζωρτζάκης ανέφερε ότι: «Είδαμε όλο το πράγμα να κινείται γύρω από μια αυτοναφορικότητα των κυβερνητικών επιλογών. Είδαμε συγκεκριμένους σκηνοθέτες και ανθρώπους που είναι διαχειριστές των μεγάλων κρατικών φορέων να υπογράφουν κείμενο στήριξης της Υπουργού, τη στιγμή που όλος ο κλάδος και όλοι ηθοποιοί ζήταγαν την απομάκρυνσή της, ακόμα και πριν την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, ακριβώς για το πως διαχειρίστηκε τον καλλιτεχνικό κόσμο στον καιρό της πανδημίας, που μας πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων. Είδαμε συγκεκριμένους ανθρώπους να υπογράφουν κείμενο στήριξης, και μετά είδαμε πως ανταμείφθηκαν από αυτή τους τη στήριξη. Είναι όλοι διευθυντές μεγάλων οργανισμών, πήρανε σκηνοθεσίες, πήρανε επιδοτήσεις, πήρανε χρήματα. Όλα αυτά, αν υπήρχε σοβαρή δημοσιογραφία στη χώρα μας και αν υπήρχε ελευθεροτυπία, θα έβγαιναν στη φόρα»

«Αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ελευθεροτυπία και πλουραλισμός των απόψεων, δεν βγαίνουν στη φόρα και συνεχίζουν το μεγάλο πάρτι του πολιτισμού» καταλήγει ο Χάρης Τζωρτζάκης.