Ο χαμένος δρόμος του Ροναλντίνιο

Ο ποδοσφαιριστής που καθήλωνε όλον τον κόσμο με την μπάλα στα πόδια, εξελίχθηκε σε υποστηρικτή του Μπολσονάρο και κατέληξε στη φυλακή, πληρώνοντας τις λανθασμένες επιλογές της τελευταίας δεκαετίας.

ronaldinho Medium

Είχε καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως ο άνθρωπος με το πιο ζεστό χαμόγελο στο ποδόσφαιρο, ο ορισμός της αλεγκρίας, ο «μάγος» με τα πεταχτά δόντια. Για τη γενιά του είναι ίσως ο πιο χαρισματικός ποδοσφαιριστής που εμφανίστηκε στα γήπεδα. Πλέον, κυκλοφορούν εικόνες και ρεπορτάζ του από εσωτερικά παιχνίδια στη φυλακή, στην οποία βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα. Τι πήγε στραβά για τον Ρόνι;

Πριν την καταγραφή, μια σύντομη αναδρομή. Ο γράφων είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Ροναλντίνιο πριν από δύο χρόνια, στη Γενεύη. Αφορμή ήταν η αναμέτρηση φιλανθρωπικού σκοπού ανάμεσα στις ομάδες του Ροναλντίνιο και τον Φίγκο. Παλαίμαχοι σταρ παγκόσμιας κλάσης παρατάχθηκαν στο γήπεδο για να συγκεντρώσουν χρήματα για τα παιδιά που τα χρειάζονται ανά τον κόσμο. Η αυλαία άνοιξε με έναν αγώνα, στον οποίο έπαιξαν τα παιδιά που πρωταγωνιστούν στο ντοκιμαντέρ Eleven, μια προσπάθεια που δείχνει πως το ποδόσφαιρο πραγματικά μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και να γκρεμίσει τα γλωσσικά και τα πολιτισμικά εμπόδια. Ανάμεσα στα παιδιά αυτά ήταν και ο Ρενατίνιο, ένας μικρός Βραζιλιάνος με τυφλό πατέρα, που έβγαινε πρώτη φορά από την φαβέλα. Ζητήσαμε, λοιπόν, στον Ροναλντίνιο την προηγούμενη ημέρα του αγώνα να συναντήσει τον μικρό και να του υπογράψει αυτόγραφο. Ήταν το όνειρό του. Μολονότι συμφώνησε αμέσως, μετά το φινάλε του αγώνα αγνόησε το χαμογελαστό παιδί, που μάλλον του θύμιζε πάρα πολύ τον εαυτό του πιτσιρικά. Τον αγνόησε επιδεικτικά. Το προηγούμενο απόγευμα, είχαμε την δυνατότητα να συζητήσουμε με τον Ρόνι πριν την συνέντευξη Τύπου. Μετά την επαφή του με τα Media, αποχώρησε σχεδόν τρέχοντας, σαν κυνηγημένος. Με ένα βλέμμα πανικού στο πρόσωπό του. H τελευταία δεκαετία ενός ποδοσφαιριστή που έγραψε τη δική του ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αντανακλά αυτό ακριβώς το βλέμμα.

«Αγαπώ τη Γκρέμιο τόσο πολύ, ώστε αν είναι πάντα έτσι, με το γήπεδο γεμάτο και τον κόσμο να τραγουδά, θα έπαιζα δωρεάν. Αυτό που μετράει περισσότερο είναι η αγάπη για τα χρώματα της φανέλας», έλεγε το 1999 ο Ροναλντίνιο, ο οποίος είχε οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Γκαούτσο. Ωστόσο, όταν το 2011 έκλεισε στη Μίλάν το κεφάλαιο Ευρώπη και επέστρεψε στη χώρα του, πήγε στο αντίπαλο στρατόπεδο της Φλαμένγκο, παρότι υπήρχαν συζητήσεις με την Γκρέμιο. Οι οπαδοί δεν του το συγχώρεσαν ποτέ. Για εκείνους, ο χαμογελαστός μάγος που έδινε χαρά σε όλο τον κόσμο είχε αλλοιωθεί από το χρήμα και από το σύγχρονο ποδόσφαιρο πολύ πριν στηρίξει δημόσια τον Μπολσονάρο ή καταλήξει στη φυλακή. Η στάμπα του προδότη μπήκε για τα καλά και στον αδερφό του, τον Ρομπέρτι ντε Ασίς Μορέιρα, τον άνθρωπο που λειτουργεί ως ατζέντης του και ζυγίζει τις κρίσιμες επαγγελματικές αποφάσεις για τον Ρόνι. Από το 2002, όταν και κρέμασε τα παπούτσια, ο Ασίς ανέλαβε τη διαχείριση της εικόνας του αδερφού του έχοντας έναν περισσότερο πατρικό ρόλο για το μεγάλο ταλέντο της οικογένειας, που έπρεπε να αφοσιωθεί στο ποδόσφαιρο.

Η παραμονή του Ροναλντίνιο στο Ρίο ντε Ζανέιρο έφερε έναν τίτλο Καριόκα και αρκετά πάρτι στη βίλα του. Το συμβόλαιό του με την Φλαμένγκο έσπασε έπειτα από κάποιες καθυστερήσεις στις πληρωμές και όχι για αγωνιστικούς λόγους, με τον Ρόνι να καταλήγει στην Ατλέτικο Μινέιρο και να κατακτά μαζί της το Copa Libertadores το 2013, τη χρονιά που φόρεσε για τελευταία φορά τη φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας. Η φθορά του χρόνου και οι διάφοροι περισπασμοί ήταν εμφανείς στη σωματική κατάσταση του Ροναλντίνιο, ο οποίος όμως δεν κρέμασε τα παπούτσια του, αλλά συνέχισε τις περιπλανήσεις. Αποφάσισε να δεχθεί την πρόταση της Κερέταρο του Μεξικού, όπου έμεινε για έναν χρόνο. Το 2015 επέστρεψε στη Βραζιλία για την Φλουμινένσε. Αναπληρωματικός και συχνά στο στόχαστρο των οπαδών, φόρεσε τη φανέλα της «Φλου» μόλις εννιά φορές και σκόραρε ένα γκολ. Έμεινε για δύο χρόνια χωρίς ομάδα, πριν ο αδερφός του ανακοινώσει την αποχώρηση του Ροναλντίνιο από την ενεργό δράση, παρά τις προσπάθειες που έκανε ο ίδιος για να τον διατηρήσει στο ποδόσφαιρο και να κρατήσει την κάνουλα της εισροής χρημάτων στην οικογένεια ανοιχτή. «Οι κοπέλες δεν του λείπουν, αλλά αποφάσισε να τα παρατήσει», δήλωσε ο Ασίς, δείχνοντας πλέον την προσέγγιση του ίδιου για την καριέρα του αδερφού του. Τα επόμενα χρόνια, ο Ροναλντίνιο άλλαξε ακόμα περισσότερο.

Συμμετοχές σε φιλικά ματς (στα περισσότερα με το αζημίωτο), όπως για παράδειγμα τουρνουά ποδοσφαίρου σάλας στην Ινδία, συμμετοχή σε ριάλιτι σόου στην Σαουδική Αραβία, μια ταινία με τον Μάικ Τάισον. Πολλή μουσική, πολλά πάρτι, πολλές εκδηλώσεις χορηγών. Με τη λήξη εκείνου του φιλανθρωπικού αγώνα στη Γενεύη έφυγε χωρίς να μιλήσει στους εκπροσώπους του Τύπου, όπως έκαναν όλοι οι συμμετέχοντες για να βοηθήσουν το μήνυμα να ταξιδέψει, γιατί έπρεπε να βρεθεί σε πάρτι που έκανε μεγάλος χορηγός του Τσάμπιονς Λιγκ σε διάσημο τουριστικό προορισμό. Ενεπλάκη ακόμα περισσότερο με την δεύτερη αγαπημένη του ασχολία μετά το ποδόσφαιρο, τη μουσική και παράλληλα, μπήκε πιο ενεργά στις δουλειές του αδερφού του.

Αυτές οι δουλειές ήταν που ξεκίνησαν την πτώση. Θεωρητικά, ο Ροναλντίνιο θα μπορούσε να περάσει όλη την υπόλοιπη ζωή του κάνοντας αυτό που θέλει: Να χορεύει, να τραγουδάει, να παίζει μπάλα για πλάκα και να βγάζει χρήματα. Έστω κι αν αυτό δεν ταιριάζει πλήρως με το προφίλ του ποδοσφαιριστή που έδινε, σε γράμμα στον 8χρονο εαυτό του, συμβουλές όπως: «γελάς επειδή το ποδόσφαιρο είναι χαρά. Για ποιο λόγο να είσαι σοβαρός; Στόχος σου είναι να σκορπάς χαρά. Θα το πω και πάλι, η δημιουργία πάνω από τον υπολογισμό» και «η μοναδική συμβουλή που έχω να σου δώσω είναι αυτή: Να το κάνεις με τον δικό σου τρόπο. Να είσαι ελεύθερος. Να ακούς τη μουσική. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να ζήσεις τη ζωή σου».

Το 2015, ο Ροναλντίνιο και ο αδερφός του κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμο 1.5 εκατομμυρίου ευρώ για παράνομη κατασκευή σε προστατευόμενες περιοχές. Οι αρχές δεν κατάφεραν να τους κάνουν να πληρώσουν, προχώρησαν σε κατασχέσεις και «πάγωσαν» τα διαβατήριά τους, γεγονός που προκάλεσε προβλήματα στις προγραμματισμένες εμφανίσεις του Ρόνι στο εξωτερικό. Στη συνέχεια, ο πρωταθλητής κόσμου του 2002 έμπλεξε σε μια ακόμα δικαστική περιπέτεια, αφού κατηγορήθηκε για εμπλοκή σε σκάνδαλο πυραμίδας με κρυοπτονομίσματα. Όλοι ήθελαν να εκμεταλλευτούν την εικόνα του κι εκείνος έκανε όλα εκείνα που συμβούλευε τον μικρό εαυτό του να μην κάνει: Ξεκίνησε τους υπολογισμούς, έσβησε το χαμόγελο από το πρόσωπό του.

Παράλληλα, ο Ροναλντίνιο εξέφρασε την στήριξή του στον φασίστα Μπολσονάρο. Ο παίκτης που αναρωτιόταν «πώς να μιλήσεις στο παιδί που ζει στη φαβέλα για τη ζωή στην Ευρώπη;», διέγραψε τη σύνδεσή του με τα όνειρα των παραγκουπόλεων και τάχθηκε στο πλευρό ενός δηλωμένου ρατσιστή πολιτικού. «Για μια καλύτερη Βραζιλία επιθυμώ ειρήνη, ασφάλεια και κάποιον που θα μας φέρει πίσω τη χαρά. Επέλεξα να ζω στη Βραζιλία και θέλω μια Βραζιλία καλύτερη για όλους», έγραψε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, συνοδεύοντας το κείμενο με μια φωτογραφία όπου είναι γυρισμένος πλάτη και φοράει τη φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας, με το νούμερο 17, το οποίο παρέπεμπε στην υποψηφιότητα του ακροδεξιού Μπολσονάρο. O Άσις έλεγε πάντα ότι ο Ρόνι δεν θα μπλεχθεί με την πολιτική, όμως τον Σεπτέμβριο του 2019, παρότι δεν του είχε επιστραφεί το διαβατήριο, ανέλαβε ρόλο πρεσβευτή τουρισμού.

O Ροναλντίνιο συνελήφθη καθώς, σύμφωνα με τις καταγγελίες, προσπάθησε να μπει στην Παραγουάη με πλαστό διαβατήριο. Οι φωτογραφίες με τον παγκόσμιο σταρ να οδηγείται υπό κράτηση στο κελί του έκαναν τον γύρο του κόσμου. Κυκλοφόρησε, έπειτα, μια φήμη ότι ο Λιονέλ Μέσι θα πληρώσει την εγγύηση για να τον βγάλει από τη φυλακή. Οι δικηγόροι του στη συνέχεια ενημέρωσα πως, παρότι ο Αργεντινός καταλαβαίνει τις δύσκολες στιγμές τις οποίες περνά ο πρώην συμπαίκτης του, δεν θα βοηθήσει οικονομικά. Το τελευταίο αίτημα για αποφυλάκιση και κατ’ οίκον περιορισμό απορρίφθηκε και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, είναι πιθανόν ο Ροναλντίνιο και ο αδερφός του να μείνουν στη φυλακή για έξι μήνες.

Πλέον, κυκλοφορούν ρεπορτάζ για το πώς ο Ροναλντίνιο προσαρμόζεται στη φυλακή και για φιλικούς αγώνες με άλλους τρόφιμους, που τον έπεισαν να μαγέψει ξανά με την μπάλα στα πόδια. Μόνο που πλέον, δείχνει να έχει ξεχάσει τους λόγους που τον έκαναν να ερωτευτεί την ασπρόμαυρη θεά, τους λόγους που απολάμβανε το ποδόσφαιρο. Ίσως προλαβαίνει να επανορθώσει. Για τον ίδιο και όλους εκείνους που πίστεψαν σ’ αυτό το χαμόγελο με τα στραβά δόντια.

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

image 1 2

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

«Εξεπλάγην από την απόφαση. Πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη».

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού και έγινε viral στο TikTok.

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

InCollage 20240329 131641014

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

Η προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη από τη ΝΔ έχει πολλούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι…