Ο γνωστός Στάθης Καλύβας μετά τα τάγματα ασφαλείας αθωώνει και τη χούντα με άρθρο του στην Καθημερινή

Ο γνωστός αναθεωρητής της ιστορίας Στάθης Καλύβας, ο οποίος προκάλεσε σάλο κατά το παρελθόν με την αγιοποίηση των ταγμάτων ασφαλείας τα οποία κατά τον ιστορικό αμύνονταν κατά των κομμουνιστών και ήταν μάλιστα λαοφιλή, επανέρχεται και με άρθρο του στην Καθημερινή με τίτλο «Μια παράδοξη κληρονομιά», αθωώνει σήμερα και τη χούντα στην οποία δήθεν οφείλεται η ανάπτυξη της κοινωνίας μας.

NewsRoom 19/06/2017 | 19:38

Ο αναθεωρητής της ιστορίας ο οποίος μας έχει συνηθίσει στην κατασκευή ιστορικών δεδομένων ώστε να εξαφανίζονται τα μελανά σημεία της Δεξιάς την οποία επί πολλά χρόνια υπηρετεί, γράφει μεταξύ άλλων ότι το καθεστώς των Απριλιανών συνέβαλε στη δημιουργία της σημερινής πραγματικότητας και πως άθελά του συνέβαλε «στον πλήρη εκδημοκρατισμό της Δεξιάς και διαμέσου αυτής και της χώρας».

Ο Καλύβας ισχυρίζεται ότι «η δικτατορία είτε δεν εμπόδισε τον πολιτικό και κοινωνικό εκσυγχρονισμό της χώρας είτε τον υποβοήθησε, χωρίς βέβαια να επιδιώκει κάτι τέτοιο» και στη συνέχεια αναπαράγει όλη εκείνη τη φαιδρή επιχειρηματολογία για την επταετία κατά τη διάρκεια της οποίας, η Ελλάδα γνώρισε οικονομική άνθηση και απέκτησε δρόμους.

Ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι η χούντα έτυχε μιας επιφανειακής, πλην όμως πλατιάς αποδοχής, πράγμα το οποίο δικαιολογεί αφού όπως γράφει «ταυτίστηκε με μια εποχή μεγάλης οικονομικής ανόδου και αισιοδοξίας, με την κορύφωση ουσιαστικά του μεταπολεμικού ελληνικού οικονομικού θαύματος». Κατά τον Καλύβα, στη διάρκεια της επταετίας «η χώρα αστικοποιήθηκε, η οικοδομική δραστηριότητα γνώρισε δόξες, το οδικό δίκτυο επεκτάθηκε, ο εξηλεκτρισμός της χώρας ολοκληρώθηκε και πραγματοποιήθηκαν μεγάλης κλίμακας ξένες επενδύσεις».

Ο ίδιος γράφει επίσης ότι «παρά τις αυταρχικές πρακτικές του καθεστώτος» (πάλι καλά που δεν αμφισβήτησε και αυτό), «πολλές τέχνες άνθησαν και η νεολαία προσέγγισε μαζικά τα δυτικά πρότυπα διασκέδασης, κατανάλωσης και ζωής». Κατά τον Στάθη Καλύβα, το πραξικόπημα παρότι περιγράφεται συχνά ως μια απόπειρα των σκληροπυρηνικών στοιχείων της Δεξιάς να διακόψουν την επίπονη πορεία της μετεμφυλιακής Ελλάδας προς την υιοθέτηση ενός σύγχρονου δημοκρατικού μοντέλου, στην πραγματικότητα βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο άρθρο του που φιλοξενεί η Καθημερινή, η οποία για κάποιον λόγο επέλεξε να αναπαράξει στο κυριακάτικο φύλλο της έναν ύμνο για τους Απριλιανούς, ο αναθεωρητής της ιστορίας αναρωτιέται ανάμεσα σε άλλα «αν υπήρχε εναλλακτική διαδρομή». Απαντά δε στον εαυτό του ότι «ο ομαλός εκδημοκρατισμός ήταν ανέφικτος την εποχή εκείνη για μια σειρά λόγων και, επομένως, το πραξικόπημα ήταν αναπόφευκτο, αλλά επίσης συνιστούσε εκ των πραγμάτων τον πιο πιθανό δρόμο προς τη δημοκρατία».

Ανάμεσα στα υπόλοιπα ο Καλύβας, ο οποίος είναι καθηγητής πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου Yale και όχι κάποιος άγνωστος και ίσως αδαής περί την ιστορία που συμμετέχει σε μια καφενειακού επιπέδου κουβέντα, δικαιολογεί την πτώση της χούντας ως εξής: αναφέρει ότι «η νέα μεσαία τάξη που αναδύθηκε την περίοδο εκείνη απαίτησε, όταν ήρθε η στιγμή, τον απογαλακτισμό της από το καθεστώς που την ανέδειξε. Και ίσως για τον λόγο αυτό, όταν τον πέτυχε, να θέλησε να ξεχάσει την εποχή αυτή αποποιούμενη κάθε ευθύνη και συνενοχή».

Αναφέρει δε ότι «ίσως χωρίς τη χούντα, ο πολιτικός και κοινωνικός εκσυγχρονισμός της χώρας να είχε απαιτήσει πολύ πιο μακρόχρονες και επίπονες διαδικασίες». «Η δικτατορία είναι σαν ένα από αυτά τα μεγάλα παλιά έπιπλα που δεσπόζουν σε ένα δωμάτιο τόσο πολύ που δεν τα παρατηρούμε ποτέ» καταλήγει λυρικά προσπαθώντας να μας πείσει για την ευεργετική επταετία που δήθεν έβγαλε τη χώρα από την επίπονη προσπάθεια να εκδημοκρατιστεί. 

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.