Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο ΣΥΡΙΖΑ

Η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου για την προεδρεία του ΚΙΝΑΛ διαταράσσει την υφιστάμενη ασταθή ισορροπία του πολιτικού σκηνικού.

4986781

Για να λέμε τα πράγματα με τ’όνομα τους και να μην τα ωραιοποιούμε, στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, το ΚΙΝΑΛ ουσιαστικά συμπορεύτηκε με την κυβέρνηση και μόλις το τελευταίο τρίμηνο υπήρξε μια κάποια αποστασιοποίηση. Η στάση αυτή του ΚΙΝΑΛ αποτέλεσε ένα άτυπο δεκανίκι και ένα κεντρώο άλλοθι για τη ΝΔ. Το ΚΙΝΑΛ είχε προσχωρήσει στο φανατικό αντισύριζα μέτωπο που βοήθησε τον Μητσοτάκη.

Η υποψηφιότητα και η πιθανή εκλογή στην αρχηγία του ΚΙΝΑΛ του Γιώργου Παπανδρέου, μπορεί να θρυμματίσει το πολιτικό σχέδιο που θέλει το ΚΙΝΑΛ ένα κόμμα δορυφόρο γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Ένα κόμμα ορντίναντσα στην υπηρεσία της ΝΔ και της διαπλοκής. Για τον λόγο αυτό, αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του, ξεσπάθωσαν εναντίον του και συνεχίζουν να ξεσπαθώνουν αρθρογράφοι κυρίως από τα ΝΕΑ και την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, που στηρίζουν με νύχια και με δόντια την κυβέρνηση Μητσοτάκη και θέλουν το ΚΙΝΑΛ ένα «κεντροαριστερό» δεκανίκι.

Ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να σταματήσει τον κατήφορο του ΚΙΝΑΛ και να το ξανατοποθετήσει εκεί που κάποτε ανήκε ως ΠΑΣΟΚ, στις προοδευτικές κεντροαριστερές πολιτικές δυνάμεις. Χωρίς να διαγράψουμε το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και τις προσωπικές ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι ως πολιτικός είχε ιδιαίτερα προοδευτικές θέσεις σ’ένα σωρό κοινωνικά θέματα και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η αποδοχή από μέρους του της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ένα χαρακτηριστικό και κρίσιμο παράδειγμα.

Ο κυριότερος αντίπαλος του Γιώργου Παπανδρέου στην κούρσα της διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο φίλος του Άδωνη Γεωργιάδη. Ίσως τους κάνει φίλους το μπλέξιμο τους με το σκάνδαλο NOVARTIS. Ο Λοβέρδος ουσιαστικά υπόσχεται να κάνει το ΚΙΝΑΛ ένα κόμμα υπόδουλο στην υπηρεσία της ΝΔ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι τυχερός, διότι εφόσον αναλάβει πρόεδρος στο ΚΙΝΑΛ, θα το βρει απαλλαγμένο από ένα σωρό βαρίδια του Σημιτικού εκσυγχρονισμού, (Βενιζέλος, Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης, Χρυσοχοΐδης), που έχουν δώσει «γη και ύδωρ» στον Μητσοτάκη και στην διαπλοκή, προκειμένου να «αξιοποιηθούν». Αυτοί που επικαλούνται τις έρευνες της κοινής γνώμης για να δικαιολογήσουν την πρόσδεση του ΚΙΝΑΛ στη ΝΔ, θα πρέπει ν’αναρωτηθούν μήπως η αποδοχή των φίλων του ΚΙΝΑΛ προς τη ΝΔ αντικατοπτρίζει την έως τώρα αντισύριζα πολιτική του και αν αλλάξει η ηγεσία και η πολιτική του, αρχίσουν ν’αλλάζουν και τα ποσοστά αποδοχής των φίλων του προς της ΝΔ
και τον Μητσοτάκη.

Η αλλαγή της ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ και η πιθανή εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου επηρεάζει την πορεία και τις προοπτικές και του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Εκ πρώτης όψεως μπορεί να φανεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει κάποιες ψήφους του προς το ΚΙΝΑΛ του Γιώργου Παπανδρέου, ή να μην τον ψηφίσουν κάποιοι που θα τον ψήφιζαν εάν το ΚΙΝΑΛ είχε πρόεδρο τον Ανδρέα Λοβέρδο. Αυτά είναι κάποια υπαρκτά προβλήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ που οφείλει να προσπαθήσει να τ’αντιμετωπίσει. Η λύση θα ήταν το βλέμμα του να βλέπει καθαρότερα προς τ’ αριστερά και να προσπαθήσει να ξαναμιλήσει στους πολίτες που τον ανέβασαν από το 23,75% των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2019 στο 31,53% των εθνικών εκλογών του Ιουλίου του 2019. Η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός ο κόσμος κι αν χάσεις την ψυχή σου κινδυνεύεις να τα χάσεις όλα…

Η πιθανή εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου, θα δημιουργήσει προοπτική διακυβέρνησης της χώρας από τις δημοκρατικές, προοδευτικές, αριστερές δυνάμεις με άξονες τον ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ και το ΚΙΝΑΛ. Θα σπάσει το αντισύριζα μέτωπο, θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστική δυναμική, διότι θα υπάρξει σαφής εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Θα δημιουργηθεί μια νέα προοπτική από την οποία θα ωφεληθούν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ. Μιλάμε άλλωστε για σύστημα απλής αναλογικής που καθιστά τις συνεργασίες υποχρεωτικές.

Το δίλλημα που θα τεθεί θα είναι ξεκάθαρο και πραγματικό. Οι πολίτες θα πρέπει ν’απαντήσουν αν προτιμούν την ακραία νεοφιλελεύθερη, ταξική, εν πολλοίς ακροδεξιά ΝΔ του Μητσοτάκη, του Μηταράκη, του Βορίδη, του Γεωργιάδη, του Πλεύρη, του Μαρινάκη και του Αλαφούζου, ή θα προτιμήσουν μια αναγεννητική κυβέρνηση των προοδευτικών, δημοκρατικών, αριστερών δυνάμεων. Ας κρίνουν κι ας απαντήσουν…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr