Ο Γιώργος Νικηφόρος Ζερβάκης μιλάει στο koutipandoras.gr για το τραγούδι «Άλλος Ένας» που είναι αφιερωμένο στον μικρό Αϊλάν

«Ο Αϊλάν πνίγεται κάθε μέρα γιατί ο «πολιτισμένος κόσμος» φρόντισε να μην αλλάξει τίποτα από εκείνη τη μέρα», τονίζει.

αιλαν2

Μιλήσαμε με τον μουσικό Γιώργο Νικηφόρο Ζερβάκη με αφορμή το τραγούδι «Άλλος Ένας» από τον νέο του δίσκο με τίτλο «Χτίζω Ανέμους» που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2022 και είναι αφιερωμένο στον μικρό Αϊλάν.  Η εικόνα του παιδιού που ξέβρασε η θάλασσα νεκρό τον Σεπτέμβριο του 2015 στις τουρκικές ακτές – μια εικόνα που στοίχειωσε ολόκληρο τον «πολιτισμένο» και «μη» κόσμο ήταν γροθιά στο στομάχι. Με το τραγούδι «Άλλος Ένας» ο δημιουργός φωτίζει το μεταναστευτικό, ένα θέμα που δεν πρέπει να ξεχαστεί και τονίζει χαρακτηριστικά στη συνέντευξη: «Μίλησαν για παγκόσμια θλίψη, κάνεις ωστόσο δεν μίλησε για παγκόσμια υποκρισία».

Η εικόνα του νεκρού μικρού Αϊλάν κινητοποίησε και τους ανθρώπους της μουσικής, του θεάτρου, της τέχνης. Ποιες είναι οι δικές σας σκέψεις, τα δικά σας συναισθήματα;

Πόνος και θυμός εναλλάσσονται ακόμα μέσα μου. Ο Αϊλάν πνίγεται κάθε μέρα γιατί ο «πολιτισμένος κόσμος» φρόντισε να μην αλλάξει τίποτα από εκείνη τη μέρα και να συνεχίσουν να χάνονται ζωές. Πρόκειται για ένα συνεχές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Τότε μίλησαν όλοι για παγκόσμια θλίψη, κανείς όμως δεν μιλάει για την παγκόσμια υποκρισία.

«Θες να ζεις σαν να ’σαι ο ένας/ όμως είσαι άλλος ένας». Πόσα νοήματα πιστεύετε ότι συμπυκνώνει αυτή η φράση σε μία εποχή σαν τη σημερινή;

Πρέπει να είσαι είτε ημιμαθής είτε ανόητος ή ακραία εγωκεντρικός για να πιστεύεις πως η δική σου ζωή αξίζει περισσότερο από οποιουδήποτε συνανθρώπου σου. Οι δυο πρώτες κατηγορίες αντιλαμβάνεστε τι ψηφίζουν, στην τελευταία ενδημεί το αποτέλεσμά τους. Χρέος μας είναι τουλάχιστον αυτούς που δεν έχουν γνώση να τους παρακινήσουμε να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος.

αιλαν3

Πείτε μας λίγα λόγια για τη συνεργασία σας με τον Θοδωρή Παπαδουλάκη για την οπτικοποίηση του τραγουδιού.

Η ικανοποίηση να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που έχουν ποιότητα, όραμα και γνώση για ό,τι υπηρετούν είναι ο πλούτος της ψυχής μας. Ο Θοδωρής καταφέρνει να κινεί μέσα από τις προτάσεις του όλα τα συναισθήματά μου χωρίς να το «απαιτεί» αβίαστα. Αυτό με κάνει να έχω πάντα εμπιστοσύνη στο τελικό αποτέλεσμα. Με εμπνέει και είμαι ευγνώμων γι’ αυτά που προσφέρει και που είναι φίλος μου.

Ο βραβευμένος φωτογράφος Γιάννης Μπεχράκης είχε πει ότι «κανείς δεν θα μπορεί να πει ότι δεν ήξερε» μετά από τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Το ελληνικό κράτος χρησιμοποιεί την παράνομη πρακτική των επαναπροωθήσεων και έχει ποινικοποιήσει την αλληλεγγύη με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Γιατί πιστεύετε ότι έχει αξία (και μέσω της τέχνης) να κρατάμε τη μνήμη και τη συνείδηση ζωντανή;

Όλοι ξέρουν, το πρόβλημα είναι τι ξέρουν. Η προπαγάνδα είναι τεράστια και τα συμφέροντα πολλά – αν είναι δυνατόν να μιλάμε για συμφέρον με αντίκτυπο ζωές. Χρέος της τέχνης είναι η αφύπνιση, και η αφύπνιση κοστίζει στα σχέδια των ισχυρών για απόλυτο έλεγχο της συνείδησης μέσα από ατελείωτα διλήμματα φόβου και καταπίεσης. Σου δείχνω το χειρότερο για να νιώσεις καλά στη μέτρια ζωή σου και να μη διεκδικείς παραπάνω. Η ανάπτυξη έρχεται με χέρια ματωμένα και ψυχή σκοτεινή να μας πει πως θα αργήσει ακόμα μια μέρα. Φως η τέχνη η στρατευμένη προς τον διπλανό μας και όχι προς το χάος του εφήμερου.

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Σούζη

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και για…

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

2579781

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

«Ξεπεράστηκαν φόβοι και ντροπές και άρχισαν να μιλάνε» ανέφερε ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Νισύρου,…