«Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ένα μάθημα ζωής»

Η Μίριν Φέιντερ, συγγραφέας του βιβλίου «Γιάννης – Εκτόξευση στα Αστέρια», μιλάει στο Κουτί της Πανδώρας για το φαινόμενο Αντετοκούνμπο και τις άγνωστες ιστορίες του.

AP21203830164724

Δεν είναι απλά ένας σούπερ σταρ του ΝΒΑ, ένας αθλητής με παγκόσμια λάμψη. Η ιστορία του Γιάννη Αντετοκούνμπο ξεπερνά τα στενά όρια του παρκέ. Ξεπερνά τον αθλητισμό τον ίδιο. Και η Μίριν Φέιντερ αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο, εξηγώντας στον κόσμο τι πραγματικά είναι ο «Greek Freak», μέσα από συνεντεύξεις και ιστορίες από τη ζωή του, που εξιστορεί όλο το διάστημα ανάμεσα στην ακραία φτώχεια των Σεπολίων και την εκτόξευση στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

Η ταλαντούχα δημοσιογράφος, συνεργάτης του Ringer και βραβευμένη για τη δουλειά της από την Ένωση Αθλητικού Τύπου των ΗΠΑ, τους Αρχισυντάκτες του Associated Press, την Ένωση των Επαγγελματιών Συντακτών Μπάσκετ και το Σωματείο Τύπου του Λος Άντζελες, αποφάσισε να εμβαθύνει στον κόσμο των Αντετοκούνμπο. Να γνωρίσει τον άνθρωπο πίσω από τη φανέλα και την οικογένειά του, να αναδείξει την προσωπικότητά που έκανε όλον τον πλανήτη να παραμιλά.

Το βιβλίο «Γιάννης – εκτόξευση στα Αστέρια» κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση Νίκου Παπαδογιάννη και η συγγραφέας του μιλάει στο Κουτί της Πανδώρας για το δικό της ταξίδι στα χνάρια του Giannis.

Η ευάλωτη πλευρά του Γιάννη

Η έμπνευση για ένα βιβλίο που θα εξιστορεί με ξεχωριστό τρόπο την ιστορία του Αντετοκούνμπο προέκυψε αφού γνώρισε τον ίδιο, στο πλαίσιο ενός δημοσιογραφικού άρθρου. Όπως εξηγεί η ίδια στο Κουτί της Πανδώρας: «Αρχικά, έγραψα ένα άρθρο γι’ αυτόν και για τον νεότερο αδερφό του, τον Άλεξ, στο Bleacher Report το 2019. Η ιστορία έδειξε μια διαφορετική, πιο ευάλωτή πλευρά του Γιάννη. Το πώς νοιάζεται για τα αδέρφια του, πόσο βαθιά επηρεάστηκε από την απώλεια του πατέρα του. Αισθάνθηκα ότι, παρότι το μακροσκελές άρθρο που έγραψα μπορούσε να δείξει τη διαφορετική αυτή πλευρά, η ιστορία του αξίζει περισσότερο χρόνο και χώρο. Είναι τόσο ανθρώπινη, τόσο οικουμενική, που με έκανε να σκεφτώ ότι έπρεπε να γίνει βιβλίο. Το γεγονός ότι έκανα συνέντευξη στη Βερόνικα, τη μητέρα του, κάτι που λίγοι έχουν καταφέρει, με έκανε να αισθάνομαι τυχερή που είχα τη δυνατότητα να μιλήσω με αυτή την οικογένεια. Ήθελα να “χτίσω” πάνω σε αυτές της συνεντεύξεις και στον δεσμό που ανέπτυξα εκείνη τη μέρα, ώστε να δημιουργήσω ένα βιβλίο όσο πιο καθαρό γίνεται για το ταξίδι τους και τα εμπόδια που ξεπέρασαν μαζί».

Η πανδημία άλλαξε τα σχέδιά της, όμως η Μίριν κατάφερε να ολοκληρώσει τις συνεντεύξεις που έχτισαν την ιστορία, ακόμα και αν δεν κατάφερε να περπατήσει στους δρόμους των  Σεπολίων. «Έκανα συνέντευξη με τον Γιάννη για το άρθρο στο Bleacher Report που ανάφερε και πριν, όπως και στα αδέρφια του και τη μητέρα του. Όλες αυτές οι συνεντεύξεις βρίσκονται στο βιβλίο. Επιπρόσθετα, ακριβώς πριν τα ταξίδια στην Αμερική σταματήσουν λόγω της πανδημίας, ταξίδεψα στο Μιλγουόκι και μίλησα ξανά με τον Άλεξ, όπως και με τον Θανάση. Επίσης, κατάφερα να κάνω ξανά συνέντευξη με τον Κώστα στο Λος Άντζελες, λίγο πριν το παγκόσμιο λοκντάουν. Με αυτές τις συνεντεύξεις, ένιωθα έτοιμη να γράψω το βιβλίο. Έπειτα, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021, ενώ είχα ξεκινήσει τη συγγραφή, μίλησα με πολλούς ανθρώπους από τον οργανισμό των Μπακς, καθώς και με πολλά πρώην στελέχη. Απομακρυσμένα, μέσω τηλεφώνου ή βιντεοσυνομιλίας, λόγω του Covid-19. Λόγω του ιού, δεν κατάφερα να ταξιδέψω στην Ελλάδα όπως σχεδίαζα αρχικά, οπότε συνομίλησα με αρκετούς ανθρώπους στην Αθήνα, οι οποίοι μου έστειλαν φωτογραφίες, βίντεο και με βοήθησαν με την έρευνα».

«Ήταν τόσο κοντά στο να εγκαταλείψει το ΝΒΑ»

Υπάρχουν ακόμα στοιχεία από την έρευνα που εντυπωσίασαν τη Φέιντερ και έρχονται ακόμα στο μυαλό της, όταν ανακαλεί τις συνεντεύξεις. «Με εντυπωσίασαν τα όσα έμαθα για τις πρώτες του μέρες στο ΝΒΑ και το πόσο μόνος αισθανόταν τον πρώτο χρόνο στην Αμερική. Έμαθα ότι ζήτησε από τους αδερφούς και την οικογένειά του να έρθουν σπίτι και να μείνουν μαζί του στις ΗΠΑ. Ότι ήταν τόσο κοντά στο να εγκαταλείψει το ΝΒΑ. Νομίζω ότι αυτό δίνει πραγματικά έμπνευση. Ότι κάποιος που αισθάνθηκε τόσο μόνος και τόσο χαμένος, σε μια ξένη χώρα, που έδινε μάχη στα γήπεδα, τελικά να τα καταφέρνει, να βρίσκει τον δρόμο και να μεταμορφώνεται σε αυτό που είναι σήμερα εντός και εκτός παρκέ».

Όσον αφορά την ιστορία που ξεχωρίζει; Αυτή έχει να κάνει με την ανθρώπινη πλευρά του Greek Freak, με το συναίσθημα που ήρθε ν’ αλλάξει τον μάτσο κόσμο του ΝΒΑ. «Αυτό που θεωρώ ότι πολύς κόσμος δεν γνωρίζει, είναι το πόσο ευάλωτος ήταν μεγαλώνοντας. Οι προπονητές, οι συμπαίκτες και οι φίλοι του μου είπαν ότι συνήθιζε να κλαίει μετά από παιχνίδια, ή από κακές εμφανίσεις. Αυτό συνεχίστηκε στην πρώτη του χρονιά στο ΝΒΑ. Νομίζω ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί στους άνδρες, κυρίως στο «υπεραρσενικό» ΝΒΑ, συνήθως δεν τους επιτρέπεται να δείξουν συναίσθημα. Το γεγονός ότι ο Γιάννης το έκανε και το κάνει, τον καθιστά ακόμα πιο αξιαγάπητο. Είναι ένα ανθρώπινο πλάσμα και ένα πρότυπο όχι μόνο για τους άνδρες, αλλά για όλους τους ανθρώπους».

«Μοιάζει πραγματικά με θαύμα!»

Οι δυσκολίες στην εξέλιξη του Γιάννη δεν υπήρχαν μόνο στην παιδική του ηλικία, όταν δεν ήταν σίγουρος για το αν θα βρει κάτι για να φάει το βράδυ. Ήταν εκεί, σε όλη τη διαδρομή. Κι αυτό κάνει την ιστορία του μοναδική. «Ο Γιάννης πραγματικά αναδείχθηκε από το τίποτα. Το ταξίδι του είναι, όπως αναφέρει και ο τίτλος του βιβλίου στα αγγλικά, απίθανο. Δεν ήταν μόνο το ότι μεγάλωσε στη φτώχεια. Ήταν επίσης το ότι έβρισκε εμπόδια σχεδόν σε κάθε στροφή, όπως το γεγονός ότι δεν είχε χαρτιά. Δεν μπορούσε να αφήσει τη χώρα για να δοκιμαστεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή δεν είχε διαβατήριο. Μοιάζει πραγματικά με θαύμα αν σκεφτείς ότι κάποιος ξεπέρασε αυτού του είδους τα εμπόδια για να γίνει ένα παγκόσμιο σύμβολο του μπάσκετ.

Υπάρχουν πολλοί σταρ στην Αμερική που αξίζουν να γίνουν βιβλίο επίσης, αλλά κανείς που να έχει μεταμορφώσει το παιχνίδι και το σώμα του όπως το έκανε ο Γιάννης. Η εξέλιξη που είχε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από την πρώτη του χρονιά είναι τρομακτική και ο τρόπος που αψήφησε σχεδόν κάθε νόρμα του ΝΒΑ τον έκανε ένα ελκυστικό θέμα για βιβλίο. Πόσοι σούπερσταρ της γενιάς του μένουν σε μια μικρή αγορά, ελπίζοντας να κατακτήσουν τίτλο; Όχι πολλοί. Επιπρόσθετα, τα περισσότερα αθλητικά βιβλία αφορούν παίκτες που έχουν σταματήσεις, ή ομάδες και δυναστείες από το παρελθόν. Αυτό που κάνει αυτό το βιβλίο μοναδικό είναι το ότι γράφτηκε για έναν σύγχρονο σταρ, που αγωνίζεται ακόμα και είναι στα καλύτερά του. Ήταν συναρπαστικό να προσπαθώ να γράψω την ιστορία κάποιον που ακόμα την χαράζει».

«Αυθεντικός και προσιτός»

Παρά την απίθανη εκτόξευσή του, ο Γιάννης δεν ξέχασε το ποιος είναι. Κι αυτό είναι που, σύμφωνα με τη Μίριν, τον κάνει να ξεχωρίζει: «Λατρεύω το ότι δεν του αρέσει να δείχνεται. Δεν αισθάνεται την ανάγκη να δείξει ότι όλα περιστρέφονται γύρω του. Είναι αυθεντικός. Πολλές φορές στο NBA, οι παίκτες προσπαθούν να δείξουν «μάγκες» και να γίνουν το κέντρο της προσοχής. Μου αρέσει το ότι ο Γιάννης είναι χαρούμενος με τον εαυτό του, ακόμα και όταν δεν βρίσκεται στο επίκεντρο. Αυτό τον κάνει αξιολάτρευτο και προσιτό, καθώς και εύκολο να τον υποστηρίξεις».

Αν υπάρχουν μυστικά σ’ αυτή την πορεία από τα Σεπόλια μέχρι την κορυφή, τότε οφείλονται στον ίδιο και στη δουλειά του: «Νομίζω ότι έχει βελτιωθεί τόσο πολύ επειδή δεν φοβάται την αποτυχία και δεν μένει ικανοποιημένος από το παιχνίδι του. Δεν έχει αλαζονεία. Αυτοί είναι οι παράγοντες που τον βοηθούν να δει με ειλικρίνεια τις αδυναμίες του και να ρίξει όλη τη δουλειά που απαιτείται για να τις μετατρέψει σε πλεονεκτήματα. Νομίζω ότι αν ήταν κάποιος που επαναπαυόταν, ή έμενε ικανοποιημένος με την επιτυχία του, ίσως δεν εξελισσόταν τόσο πολύ. Αλλά δεν είναι έτσι. Δεν σκέφτεται, ούτε λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο», εξηγεί η συγγραφέας στο Κουτί της Πανδώρας.

«Ταπεινός, ανεξαρτήτως του τι θα πετύχεις…»

Κλείνοντας, ρωτήσαμε τη Μίριν Φέιντερ για το αν ο Γιάννης και εν προκειμένω το βιβλίο πηγαίνουν πέρα από τον αθλητισμό. «Αν είσαι φαν του Γιάννη, θα διαβάσεις σε αυτό το βιβλίο ιστορίες που δεν έχεις ακούσει πριν. Ο κόσμος στ’ αλήθεια δεν ξέρει τόσα γι’ αυτόν κι αυτό προκαλεί έκπληξη. Όλοι οι άνθρωποι ξέρουν to βασικό περίγραμμα της ζωής του: Ότι μεγάλωσε φτωχός και έγινε MVP. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι έγινε στο ενδιάμεσο. Από την παιδική ηλικία, τα χρόνια της εφηβείας, τον πρώτο καιρό στο ΝΒΑ και τον τρόπο που εξελίσσεται τώρα ως ενήλικας με τη δική του οικογένεια.

Αυτό το βιβλίο έχει ανέκδοτες ιστορίες που αποκαλύπτουν το ποιος είναι ως άτομο και πώς κατάφερε να φέρει εις πέρας τη θαυμαστή του μεταμόρφωση. Θα πρότεινα το βιβλίο σε κάποιον που δεν παρακολουθεί αθλητισμό τόσο πολύ, επειδή στην πραγματικότητα δεν είναι ένα αθλητικό βιβλίο. Σίγουρα, υπάρχει το μπάσκετ εκεί μέσα, αλλά στην πραγματικότητα αφορά ένα πρόσωπο που προήλθε από συνθήκες ακραίας φτώχειας και μέσω της σκληρής δουλειάς, της οικογενειακής αγάπης, της επιμονής, των ονείρων και λίγης τύχης, τα κατάφερε. Οι αναγνώστες θα λατρέψουν τη ζεστή προσωπικότητά του και την αφοσίωση που έδειξε για να απογειώσει την πόλη του Μιλγουόκι. Αυτά είναι οικουμενικά θέματα, που θα αγγίξουν και κάποιον ο οποίος δεν έχει ιδέα από αθλητισμό. Τα μαθήματα ζωής που μαθαίνει κανείς από αυτή την οικογένεια είναι ξεκάθαρα: Δεν χρειάζεται να αλλάξεις το ποιος είσαι όταν βγάλεις χρήματα. Μείνε ταπεινός ανεξαρτήτως του τι θα πετύχεις και αν δουλέψεις σκληρά και αφοσιωθείς κάθε μέρα και σε κάτι, μπορείς να πετύχεις σπουδαία πράγματα…».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

InCollage 20240425 140114310

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

«Θα ήθελα να μην αναφέρετε πάλι το όνομα ΤΕΜΠΗ ,δεν γνωρίζετε μην μιλάτε», τόνισε ο…

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

604e6647825e631a983d9b22 1

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

Ούτε λίγο ούτε πολύ κατέθεσε πως δεν έφταιγε το όχημα για το τροχαίο που στέρησε…

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Καλλιάνος

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε εκφράσει μέσω βίντεο τα παράπονα του για τις συνθήκες νοσηλείας του…

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

maxresdefault

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

Αίσθηση προκάλεσε η ερμηνεία για το περιεχόμενο των στίχων από έναν χρήστη του Reddit, σύμφωνα…

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

6188958 1

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

«Δεν είναι δουλειά μου ούτε να προσγειώνω αεροπλάνο, ούτε να κάνω εγχείρηση στο νοσοκομείο», ανέφερε…