Newsroom

Newsroom

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε μια ανατρεπτική συνέντευξη: Τα τρία λάθη που έκανα ως υπουργός Οικονομικών

Τι απαντά ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 στην ερώτηση αν... «θα ξανάπαιρνε το υπουργείο Οικονομικών;»

Screenshot 4 4

Ο Γιάνης Βαρουφάκης βρέθηκε χθες καλεσμένος σε εκπομπή της ΕΡΤ με παρουσιαστή τον Γ. Κουβαρά, και μίλησε μεταξύ άλλων για τα ελληνοτουρκικά, την πολιτική και τα λάθη που έκανε ως υπουργός Οικονομικών.

Τα τρία λάθη που έχει κάνει ως υπουργός Οικονομικών

«Έχω κάνει τρία βασικά λάθη. Το πρώτο ήταν ότι υπέγραψα τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Το έκανα καλή τη πίστει, ότι μας δίνει τέσσερις μήνες. Να διαπραγματευτούμε με κάποια ηρεμία. Τελικά αυτή η περίοδος δε χρησιμοποιήθηκε για να διαπραγματευτούμε. Δεν υπήρξε καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση. Χρησιμοποιήθηκε για να δρομολογηθεί το 3ο μνημόνιο που είναι καταστροφή. Για μένα ήταν μια τρίτη πιστωτική κάρτα που την πήραμε για να αποπληρώσουμε τη δεύτερη και τώρα συνεχίζουμε να παίρνουμε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να φορτώνουμε το χρέος. Ένα άλλο μεγάλο λάθος που έκανα είναι ότι δεν ήμουν πιο ανοικτός απέναντι στον ελληνικό λαό, για το τι σημαίνει ρήξη, ότι μπορεί και να σήμαινε έξοδο από το ευρώ, έπρεπε να είμαι πιο ξεκάθαρος σε αυτό. Δεν ήθελα να βγούμε από το ευρώ. Αν είχαμε βγει από το ευρώ σήμερα θα ήμασταν πολύ καλύτερα. Το τρίτο λάθος μου είναι ότι δεν έβγαλα τα πρώτα μαγνητοφωνημένη ηχητικά μαγνητοφωνημένη του Eurogroup την ίδια μέρα».

Για το ελληνοτουρκικό είπε:

«Δεν έχουμε κάτσει ποτέ οι πολιτικοί αρχηγοί να συζητήσουμε για την κοινή μας αντιμετώπιση ενός προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος νιώθει την καρέκλα να τρίζει κάτω από τα πόδια του και κάθε φορά που γίνεται αυτό με ένα τουρκικό καθεστώς τραβάει. Εγώ θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον μία συνεννόηση. Εμείς έχουμε κάποιες προτάσεις. Τις έχω καταθέσει στον πρωθυπουργό κατ ιδίαν. Σ αυτές τις λίγες συζητήσεις που είχα, μου είχε πει ότι έχουν ενδιαφέρον και εκεί έμεινε. Κοιτάξτε εμείς στο ΜέΡΑ από την αρχή μιλάμε. Είμαστε κάθετα εναντίον των διμερών διαπραγματεύσεων, είτε πρόκειται περί Ελλάδας-Τουρκίας, είτε περί Ελλάδας – Αιγύπτου, είτε περί Ελλάδας Ισραήλ. Γιατί είναι μια παγίδα. Οι διμερείς διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι μία τεράστια παγίδα. Γιατί σου φορτώνει στο τραπέζι της συζήτησης ο Ερντογάν, μέχρι και τη Βοιωτία θα ζητήσει, οπότε ουσιαστικά σε οδηγεί να αποσυρθείς από τις διαπραγματεύσεις και μετά όλοι λένε η “Ελλάδα που δεν θέλει να συζητάει”».

«Πάντα ανησυχώ για θερμό επεισόδιο»

Πάντα ανησυχώ για θερμό επεισόδιο γιατί αυτό συμβαίνει στη γείτονα χώρα, είπε και εξήγησε ότι παρόλα αυτά πιστεύει ότι πρέπει να καταργηθεί η στρατιωτική θητεία.

«Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να καταργηθεί η στρατιωτική θητεία, γιατί δεν κάνει καλό στο αξιόμαχο του Ελληνικού Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού, το να έχεις φαντάρους είναι και παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων παιδιών που δεν θέλουν να πάνε στο στρατό και καταλήγεις να έχεις αξιωματικούς οι οποίοι τους έχεις σπουδάσει τόσα χρόνια σε σχολές πολέμου κλπ. να μαντρώνουν παιδιά που δεν θέλουν να είναι στο στρατό».

Θα ξανάπαιρνε το υπουργείο Οικονομικών;

«Εξαρτάται. Από το αν έχουμε συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα πολιτικής, η οποία εμένα ως οικονομολόγο με πείθει ότι θα βάλει το χρέος, το ιδιωτικό και το δημόσιο σε μια πορεία βιώσιμης βιωσιμότητας, το φορολογικό σύστημα σε μία πορεία που δεν θα πνίγει τους μικρομεσαίους και θα δημιουργήσει προοπτικές για την εξασφάλιση του τέλους της προσοδοφορίας». Ενώ για τις δύο κινήσεις που θα έκανε αν έπαιρνε αύριο το υπουργείο Οικονομικών είναι: «ΦΠΑ 15% από 24% και από το 13% στο 7%».

Γιατί είναι σήμερα ο Βαρουφάκης στην πολιτική;

«Πρώτον, δεν είχα κανένα σκοπό να μπω στην πολιτική, είναι ιστορικό ατύχημα. Αν δεν είχε πτωχεύσει η Ελλάδα, δεν υπήρχε πιθανότητα να είμαι στην πολιτική. Δεύτερον, γιατί τον Γενάρη του 2005 είχα πάρει 140.000 ψήφους στη Β Αθηνών και ένιωσα μια υποχρέωση απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, να μη φύγω, να πάω στην Αμερική, να γυρίσω στα γραπτά μου, στα πανεπιστήμια μου» είπε και συνέχισε: «Όταν για μένα η Ελλάδα μπαίνει όλο και πιο βαθιά σε μια σκοτοδίνη μη βιωσιμότητας, θεώρησα ότι έχουμε υποχρέωση έστω αυτό το 3-4% να είναι εκεί σαν ένα κεράκι μέσα στο σκοτάδι, γιατί ένα κεράκι μπορεί να γίνει και λαμπάδα».

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό